11. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutiseadmete kasutamine toob üha rohkem lapsi silmaarstile

Silmaarstid ja optometristid on täheldanud lastel üha sagedamini lühinägevuse ehk müoopia tekkimist ja selle põhjuseks peetakse eelkõige liigset nutiseadmete kasutamist noores eas.

„Tähelepanu väärib fakt, et tehnoloogia kuulub tänapäeva laste igapäevaellu ja lapsed õpivad üha sagedamini digiseadmeid kasutama enne, kui hakkavad rääkima, kõndima või lugema,” märkis Pro Optika optometrist Katriine Lauri.

Kõik jätkub noorukieas, kui lapsed kasutavad digiseadmeid meelelahutuseks ja mängimiseks, hiljem õppimiseks. Nutiseadmed ja äpid annavad meile mugavuse, mida vajame kiire elutempo juures, kuid pahatihti unustame, kuidas neid vastutustundlikult kasutada. 

USA organisatsiooni The Vision Council andmetel veedab 65% lastest ja teismelistest kaks või enam tundi päevas digiseadmeid kasutades, 33% lastest kasutab digiseadmeid iga päev kolm või enam tundi ning 71% lastest mängib oma digiseadmetega mänge. „Lapsevanemad ei pruugi aduda, kuidas selline käitumine nende laste silmi mõjutab,” lausus Lauri.

Enne kooli peaks nägemist kontrollima

Liigsest digiseadmete kasutamisest noores eas võivad tuleneda pikaajalised probleemid ja silmaarstide hinnangul on laste müoopia ehk lühinägevuse juhtude arv kasvanud. „Kui varem midagi murettegevat silma ei hakka või ei osata võimalikele ohumärkidele tähelepanu pöörata, siis hiljem võib raviks juba liiga hilja olla,” tõdes Lauri.

Enne esimesse klassi minemist tuleb kõikidel lastel kontrollida nägemist kas silmaarsti või optometristi juures. Spetsialist hindab, kas lapse nägemisteravus on vastav tema eale. Kui esimene visiit on optometristi juures, siis eale mittevastava nägemisteravuse korral suunatakse laps edasi arsti juurde.

Lapsega, kellele on määratud prillid, tuleb käia nägemiskontrollis vastavalt spetsialisti soovitusele kas iga poole aasta või iga aasta tagant, kuna selles eas laste nägemisteravus ja prillitugevused muutuvad pidevalt. Kui lapse silmad on kontrollitud, siis Lauri sõnul võiks edaspidi pöörata tähelepanu ka silmade tervise hoidmisele.

Aktiivsel lapsel on vähem probleeme

Ajaliselt peaks ekraani taga istumist piirama nii, et koormus silmale oleks vahelduv. Pärast telerit või arvutit oleks hea, kui laps läheks välja ja teeks midagi, mis tasakaalustab pingsalt vaatamist. Silmade tervisele mõjub hästi liikumine. The Vision Councili andmetel oli lastel, kes veedavad rohkem aega õues, 23 protsenti väiksem lühinägevuse tekke tõenäosus.

Lapsele prille ostes seisab lapsevanem paljude valikute ees. Eriti oluline on prilliraamide valikul see, et prilliraamid oleks lapsele parajad. „Ükskõik kas tegu on lapse või noorukiga, kes peab prille kandma pidevalt või ainult teatud tegevuste juures – enamik lapsi on huvitatud sellest, kuidas ta oma prillidega välja näeb. Lapsele ei tohiks suruda peale selliste prillide ostmist, mis talle endale ei meeldi, sest nii võib tekkida olukord, kus ostetud prillid jäävad kappi seisma,” soovitas Pro Optika optometrist Katriine Lauri.

Pro Optikas on septembrikuus prillide ostjale nägemiskontroll optometristi juures TASUTA!

Kuidas hoida silmade tervist

- Liigu rohkem väljas.

- Kui kasutad nutiseadet pikalt, siis pea pause ja lase silmadel puhata. Vaata igas tunnis vähemalt 5-10 minutit kaugusesse.

- Kui juba kasutad prille, siis kasuta Blue Control katte või spetsiaalfiltriga prilliklaase, mis kaitsevad sinu silmi kahjuliku digiseadmete sinise valguse eest.

- Jälgige, et arvutiekraanile ei paistaks aknast päike, mis peegeldub täpselt silma ja ärritab. Kata aken kinni või muuda arvuti asendit. Samamoodi võib ruumis mõjuda mõni ere valgusti

- Seadistage ekraanile kõrge kontrast ja suurendage teksti. Nii on teksti kergem lugeda. Ärge unustage pilgutamist. Pilgutamine niisutab silmi.

- Tehke pause, vaadake iga poole tunni järel 20 sekundit kaugusesse.

- Sulgege silmad ja katke need kätega. Tehke sujuvaid silmaringe 30 sekundi jooksul: vaadake paremale, vasakule, üles ja alla. Nii paraneb silmade verevarustus.

- Kui kasutate prille, siis veenduge, et need oleksid mõeldud ka arvutitööks. Mõnikord on arvutitööks vaja teistsugust tugevust kui lugemis- või kaugprillid. Vale tugevusega prillid koormavad silmi.

- Tõuske vähemalt iga kahe tunni järel ja liikuge. Sel moel lasete nii silmadel kui kogu kehal puhata.

 

www.prooptika.ee 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700