31. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EESMÄRK: saledam piht ja parem tervis

Liigne kehakaal on koormus nii üksikisikule kui ka ühiskonnale. Elame ajal, mil ülekaal ning rasvumine inimeste hulgas on kõrgeimal tasemel kui kunagi varem ning kasvab iga aastaga. Probleem on terav, kuid lahendus iga inimese enda kätes. Õige eesmärgistamine, enesekontroll ja tervislikud meetodid aitavad saavutada saledamat pihti ja paremat tervist, kirjutab Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep.
Dr Simeonsi dieet

Kaalunumbritega koos kasvab Eestis ühtlasi esmahaigestumus liigsest kehakaalust tingitud haigustesse - mõelda vaid, Tervise Arengu Instituudi hinnangul kaotasime 2015.a seeläbi ligi 42 600 eluaastat, mis on keskmiselt 600 inimese terve eluiga. Sotsiaalministeeriumi sõnul on ülekaalulisus ja rasvumine tänasel päeval suurimad terviseriskid.

8035 inimest Eestis on Dr Simeonsi dieedi edukalt läbinud

31 359 kg kaalukaotus kokku

9,3 kg keskmine kaalukaotus 40 päevaga

Loe lähemalt www.simeonsidieet.ee

Oma kehakaalu tervislikkust saab hästi testida kehamassiindeksi abil. Kasuta selleks mugavat kalkulaatorit Tervise Arengu Instituudi kodulehel SIIN. Soo, vanuse, kaalu ja pikkuse sisestamisel arvutab lahendus täpselt välja, kas on tegemist ala-, normaal-, ülekaalu või ühega kolmest rasvumise astmest.

Mida teha, kui tulemus näitab ülekaalu või rasvumist?

Oluline on esmalt analüüsida, millised võivad olla ebatervisliku kehakaalu põhjused, sest kaalu mõjutavad paljud tegurid.

- Vaata üle oma söömisharjumused

Ideaalne toitumine on väga individuaalne, kuid taandub siiski taldrikureeglile. Taldrikureegli järgi peaksid salatid või aurutatud/keedetud aedviljad moodustama koguseliselt poole taldrikust. Põhitoit, nagu kala, kana või liha, peaks moodustama veerandi, ja lisandid, nagu riis, kartul, tatar, ülejäänud veerandi. Poolfabrikaadid ja transrasvad pole sealjuures hea valik, sest inimese keha ei tunne neid ära ja ei oska midagi peale hakata. Seepärast paigutab keha need just varurasvadesse ja see on üks paljudest põhjustest miks võib hakata polster kasvama

- Kas jood päeval piisavalt vett?

Organismi veevajadus on 28–35ml kehakaalu kilogrammi kohta. Näiteks 60kg kaaluval inimesel on päevane veevajadus umbes 2 liitrit, 70kg kaaluval inimesel kuni 2,5 liitrit, mida saadakse nii söökidest kui ka jookidest. Veevajadus sõltub vanusest, töö ja tegevuse iseloomust, tervislikust seisundist, ümbritsevast kliimast, suurenenud higistamisest (kuum ilm, raske kehaline töö) ja suurenenud soolatarbimisest. Juhul, kui inimene ei tarbi piisavalt vett, kaitseb keha end vedelikku kinni hoides ning ka see kajastub kaalunumbris

- Päevane kaloritarbimine ei tohiks olla suurem kui kehal tarvis

Liikumisharjumused ja toitumisplaan peaksid olema omavaheleises harmoonilises tasakaalus, et keha kulutaks ka söödud kalorid ära ning ei salvestaks ülejääki rasvavarudesse. Seda saab lihtsamini kontrolli all hoida, kui ise omale toitu valmistada.

- Stress on oluline tegur kehakaalu tõusmisel

Stressirikast elu elades tõuseb liiga tihti stressihormooni kortisooli tase. See on omakorda põhjuseks, miks ainevahetus muutub aeglaseks ning keha tahab säästa ja salvestada isegi jääkaineid, mille muidu vabaks laseks.

- Milline on sinu une kvaliteet?

Erinevate uneuuringute kohaselt seostub vähene uni – 5 tundi või veelgi vähem – ca 15% madalama leptiini- ja kõrgema greliinitasemega. Muutused nende hormoonide tasemetes põhjustavad söögiisu suurenemist, mis on üheks selgituseks seosele vähese une ja kehakaalu tõusu vahel. Selleks, et keha oleks puhanud ning edukas ka kaalu langetamisel, on uni väga olulise tähtsusega.

- Ära liialda alkoholiga

1 gramm alkoholi sisaldab 7 kcal. Võrdluseks, 1 grammis valkudes ja süsivesikutes sisaldub 4kcal ning rasvas vaid veidi rohkem ehk 9kcal. Seega võib alkoholi peaaegu võrdväärseks pidada toiteväärtuselt rasvaga. Kui aga võrrelda toidukoguseid, siis keskmiselt sisaldab klaas veini või kokteili 150-250kcal, mida võib võrrelda näiteks suure muffini või koogitükiga

- Ole kursis ravimite kõrvalmõjudega

Kehakaalule võib mõju olla ka sellel, kui kasutatakse ravimeid, mis mõjutavad ajukeemiat või sisaldavad vähemalgi määral mingit hormooni

- Kas sööd ikka kehale sobilikke toiduaineid?

Iga organism on erinev, ning sõltuvalt veretüübist ja muudest geneetilistest iseärasustest pole kõik toiduained kõigi jaoks. Selleks, et välja selgitada, millised toiduained inimesele ei sobi, on tarvis teha toidutalumatuse test

Kõikidele huvilistele on Dr Simeonsi dieedi standardpakett kodulehelt www.simeonsidieet.ee tellides kuni 30.06.2018 (k.a) 15% soodsam kampaaniakoodiga “suvelsaledaks15”

Kui kõigest hoolimata, oled siiski kehakaaluga jännis ning otsid võimalust professionaalide abiga efektiivseks kaalulangetuseks, siis on üheks võimaluseks Dr Simeonsi dieet. Kaalulangetusmeetod, mis võimaldab 40 päevaga kaotada 8-15kg, ilma et tervisele liiga teeks ning keha näljas oleks. Dieediteekonna osas on personaalne konsultandi teenus, mille abiga saab programmi täpselt isiklikele vajadustele kohandada. Sealjuures pole üldse oluline füüsilise koormuse rakendamine - trennivabalt, kiirelt ja ohutult soovitud tulemusteni.

Võta meiega ühendust!

Külasta kodulehte www.simeonsidieet.ee või kirjuta/helista [email protected], +372 513 4243 (dieedikonsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep).

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700