17. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolleegidega läbitud tuleproov tugevdab meeskonda

Parimad meeskonnad koosnevad erinevate võimetega inimestest, kes tunnevad üksteise andeid ja tugevusi. Aeg-ajalt võtavad nad oma tiimi kokku, viskavad töömõtted peast ja sukelduvad seiklustesse, mis panevad proovile igaühe nutikuse ja loogika. Tulemuseks on usalduslikumad suhted ja soov meeskonna ühisesse eesmärki rohkem panustada.

Ent kuidas tabada erineva iseloomu ja käitumisega inimeste potentsiaali? Seiklusring OÜ meeskondlike ürituste korraldaja Joosep Erik Jüriado sõnul on nemad võtnud eesmärgiks läheneda igale meeskonnale personaalselt. „Me selekteerime enne harjutused välja ja arvestame ka sellega, mida firma saada tahab. Näiteks kas tahetakse ürituse tulemusel kaht osakonda omavahel paremini koostööd tegema panna või vaadata, kuidas inimesed omavahel hakkama saavad ja parandada kommunikatsiooni,“ räägib Jüriado, lisades, et tellija peaks läbi mõtlema, mis on ürituse eesmärk, sest mida rohkem informatsiooni neil enne üritust on, seda parema ürituse saab.

Seiklusringi põhitegevus on erinevate meeskonnatöö tegevuste korraldamine, kus firmad saavad valida kolme põhitaseme vahel. Kõiki tasemeid iseloomustab aktiivne ja mänguline tegevus. 10 tegevusaastaga on Seiklusringil valminud ka meeskonnatreeningute keskus – Padise seikluspark. Olenevalt sündmuse eesmärgist saab koostada programme näiteks mõnusa perepäeva tarvis või hoopis analüütilisemat laadi aktiivseks koolituseks. Seikluspargi elemendid on vaid üks osa töövahenditest.

Tase 1 – meeleolukas ja mänglev

Meeskonnatöö mängu eesmärk on pakkuda tiimile meeleolukat koostöö kogemust. Mänguprotsess on valdavalt üles ehitatud kas meeskonnatööd soodustavatest, eeldatavatest või meeskonnatööle ärgitavatest tegevustest, millele mängujuhid kogu protsessi vältel tähelepanu suunavad. Õpikogemused kujunevad mänguprotsessi vältel ning sõltuvad meeskonnatöö edenemisest mängu käigus. Meeskonnatöö mängudel on erinevad raskusastmed.

Tase 2 – rohkelt praktikat ja tagasisidet pakkuv

Meeskonnatöö treeningu eesmärk on pöörata osalejate tähelepanu olulisematele meeskonnatöö teguritele. Igale meeskonnale lähenetakse personaalselt, pidades silmas kliendi vajadusi. Tegevused valitakse meeskonna koostöös esinevate vajakajäämiste järgi. Meeskonnatöö treening algab meeskonna eelhäälestamisega ning lõppeb kokkuvõtva tagasiside jagamisega. Koostööharjutuste sooritamise ajal ja järel pööravad treeningu läbiviijad neile teguritele tähelepanu.

Tase 3 – reaalseid muutusi elluviiv

Meeskonnatöö koolituse eesmärk on esile kutsuda soovitud muutusi organisatsiooni, grupi või meeskonna tasandil. Soovitud muutuste tegemiseks toimub sisukas arutelu ning koos koolitajaga sõnastatakse koolituse eesmärk ning nimetatakse soovitud õpiväljundid. Tulenevalt eesmärgist ja õpiväljunditest tehakse tegevuskava, mis koosneb sobivatest meeskonnatööle suunatud tegevustest. Koolitusprotsessi juhib kompetente koolitaja, kes suunab koolituse vältel grupi dünaamikat ja õpiprotsessi. Koolitajat toetab tegevusjuht, kes juhib meeskonnatöö tegevusprotsessi. Meeskonnatöö koolitus põhineb kogemusõppel, mille käigus toimub järjepidev reflektsioon ja tagasisidestamine käsikäes läbiproovimise ja taaskogemisega. Pärast koolitust jagatakse õpikogemusi üldistavat tagasisidet kas kohe või soovitavalt üks kuni kaks nädalat pärast koolitust.

Tarzani hüpetest hiilimise õpitubadeni

Aastate jooksul on Seiklusring rajanud väga omanäolise ja arendava tegevuskeskkonna – Padise seikluspargi, kus puult puule turnimise asemel saab tegeleda mõtestatud ja mängulise meeskondliku tegevusega. Muidugi saab ka puude vahele rajatud seikluselementidel ronida, aga seda maapealsete seiklustegevuste vahepeal. Enamik kõrgseikluselemente on võimalik läbida ainult hea tiimitööga „Meil on kaks puhkekeskust, kus teeme hästi palju üritusi: üks on Padisel asuv Kallaste turismitalu ja teine Raudsilla puhkekeskus,“ räägib Jüriado, märkides, et mõlemas paigas saab tellida ka majutuse ja toitlustuse. Ent eri tasemega üritusi ja suvepäevi saab korraldada aasta ringi kõikjal Eestis.

Nii pole mingit probleemi sõita näiteks Jõgevamaale mõnda puhkekeskusesse või konverentsisaali juurde aeda ning panna seal paari tunniga üles atraktsioonid, et kogeda neid samu väljakutseid, osaleda meeskonnamängus, treeningul või koolitusel. „Suvel ehitasime Eisma puhkekeskuse juurde nelja tunniga männimetsa sisse suvepäevadeks pea sama head seikluselemendid erinevate tasemetega, et korraldada 2,5 tunniks üks lõbus legendiga meeskonnamäng „Reis ümber maailma“, mida väikeste muudatustega saab vastavalt asukohale muuta,“ toob ta näite.

Kuna kõik atraktsioonid paiknevad territooriumil eraldi, liigub instruktor seiklusgrupiga terve päeva kaasas. Üheskoos liigutakse ühest punktist teise ja tehakse erinevaid harjutusi, nii et instruktor on kogu aeg abiks nõu ja jõuga. Kui vaja kedagi julgustada või juhtimine üle võtta, teeb ta ka seda. Niisamuti tagab instruktor ohutuse ronimisel, kus köis jookseb läbi elemendist kõrgemal asuva punkti ning läbi instruktori julgestusvahendi. Kõikide harjutustega käib alati kaasas ka legend.

Kui ronimismänge saab pikkida looduses korraldatud ürituste programmi, siis kontoriruumides ragistatakse selle võrra rohkem ajusid. Ent lõppkokkuvõttes oleneb kõik ikkagi sellest, mida klient soovib. Kui juhtubki, et üks mäng või tegevus ei lükka meeskonda piisavalt käima, võlub tegevusjuht lauale juba järgmise. „Instruktor on selline abiline, kes peab mõtlema kiirelt ja käigu pealt, kuidas üht või teist mängu huvitavamaks, keerukamaks või lihtsamaks muuta,“ märgib Jüriado.

Tavaliselt kujunebki kõik vajadust mööda. Mõnikord tuleb midagi natuke muuta ja edasi arendada, et need täidaksid eesmärki, mida klient oma üritusel lansseerida soovib, lisab ta.

Seiklusringi korraldajate tiimi kuuluv Merle Piibeleht lisab, et kõikide tegevuste puhul on nad kindlalt esikohale seadnud meeskonna ja koostegemise rõõmu. „Ühtekuuluvuse tunne peab olema, sest muidu osalejad väga ei viitsi pingutada ja me ei taha individualismi rõhuta. Seda ka väärtustatakse üha rohkem ja on tore näha, kui inimesed teevad koos ja neil on lõbus.“

Meeskondlik talve-/jõulumäng „Päkapiku Akadeemia“

Päkapiku Akadeemia on eriskummaline paik, kus jõuluvana abilised otsivad uusi tegusaid kandidaate sellele salapärasele ametile. Õpetlike hetkede ja lõbusate meeskondlike tegevuste kaudu saavad Päkapiku Akadeemias kõigist parimatest parimad päkapikud kogu universumis.

Meeskondlike tegevuste ja mängude kaudu õpime koos jõululuuret tegema, maiustusi sussidesse vedama, tööpostil ettetulevaid ootamatuid olukordi lahendama ning veel hulgaliselt hädavajalike nippe ja oskusi, mida päkapikud oma töös igapäevaselt kasutavad.

Päkapiku Akadeemia on 3–5tunnine temaatiline meeskonnamäng, kus kogenud vanempäkapikud toovad teieni oma töö saladused erinevates meistriklassides osalemise kaudu. Kui kaua tegevused toimuvad, määrate Teie.

Päkapiku Akadeemia sobib jõulu- või talveteemaliseks firma jõulupeo eelseks aktiivseks tegevuseks või hoopis jõulupeo vahepaladeks, meeskonna treeninguks, talvepäevadeks.

Päkapiku Akadeemia tunnid algavad alati Teile sobival ajal.

Õppeprogramm koosneb:

● ühisest kooli avamisest, mille käigus jaotame Teid mänguliselt õpperühmadeks.

● Päkapiku Akadeemia „koolitundidest“ ehk meistriklassidest, kus õpitakse päkapikkude tööks vajalikke oskusi, nagu näiteks:

● Päkapikkude nobenäpu meistriklass: antud meistriklassis püüavad päkapikud rakendada enda loomingulisust ja praktilisust, lahendades erinevaid loovmeisterdamise ülesandeid.

● Päkapikkude jõulusoki meistriklass: antud meistriklassis tuleb päkapikkudel lahendus leida erinevatele probleemülesannetele, kasutades selleks oma loomingulisust, julgust ja nutikust.

● Päkapikkude eriliikumise tehnikate meistriklass: antud meistriklassis tuleb päkapikkudel arvestada üksteisega ja lahendada koostöös erinevaid meeskondlike ülesandeid.

Kõik Päkapiku Akadeemia lõpetajad saavad omale ka tunnistuse.

NB! Riietuda soovitame ikka vastavalt ilmale ja Teie sündmuse iseloomule. Kui tegevused toimuvad õues, siis riietuge nii, et külm ei hakkaks. Võtke kaasa kindlasti soojad vahetussokid, varukindad ja sisejalatsid.

Võimaluse korral palume pähe panna päkapikumütsid.

Näiteks on meisterdamise õpitoad, kus tehakse palju käelist tegevust, ja hiilimise õpitoad, kus saab lihvida oma päkapikuoskusi, et terve detsembrikuu oma lastele muretult päkapikku mängida. Selleks on loodud vahva jõuluteemaline meeskonnamäng „Päkapiku Akadeemia“, kus erinevate tegevuste ja mängude kaudu õpitakse koos jõululuuret tegema, maiustusi sussidesse vedama, tööpostil ettetulevaid ootamatuid olukordi lahendama ning veel hulgaliselt hädavajalike nippe ja oskusi, mida päkapikud oma töös igapäevaselt kasutavad. Ettevõte saab mängu mängimiseks valida ise sobiva aja ja koha. „Päkapiku Akadeemiat“ saab vabalt korraldada ka suures kontoris firma töötajatele ja nende lastele.

Näitena meeskonnatöö ülesandest on vundamendimäng, mis kujutab endast mitmetasemelist puslet, kus tiimil tuleb joonise järgi kokku panna 12 juppi. „Kõik jupid lähevad kokku vaid ühtepidi ja seda tuleb teha ettenähtud aja jooksul. Meeskonnaliikmed peavad päriselt plaani pidama ja keegi peab ka juhirolli haarama,“ kirjeldab Piibeleht. „Reis ümber maailma" on jällegi kogu päeva meeskonnamängu nimi ja kõik elementide töönimed tulevad vastavalt sellele, näiteks võib vundamendi ülesande töönimi olla „Püramiidi ehitamine“.

Talvepäevade pidamiseks sobib ideaalselt talvine meeskonnamäng „Päkapiku Akadeemia“, kus tuleb pakkida jõulupakid terve maailma lastele. Kuna see on natukene keerukam meeskondlik ülesanne, on mängul kindlad tööreeglid ja ajalimiit. „Ülesande käigus hakkab instruktor jälgima ja analüüsima tiimitööd ning annab hiljem tagasisidet. Mängu ajal jagab ta ka soovitusi, et kuidas midagi optimeerida või kiiremini teha,“ räägib Jüriado.

Korraldajate sõnul ei ole enamik ülesannete eesmärk esimese korraga midagi ideaalselt ära teha, vaid tähtis on tegevuse kulg ise. Kui satutakse täieliku tohuvabohu kätte ja instruktor ütleb, et aeg saab kohe läbi, siis hakatakse läbi mõtlema, et kuidas teisiti ja paremini teha. Kui plaan on paika pandud, minnakse teisele katsele ja kogu selle protsessi jooksul kasvabki ühtsustunne, sest kõik purevad seda ühte ülesannet. „Ja oh seda rõõmu, kui raske ülesanne ühiselt sooritatud saab. Teiste võidurõõmule tunnistajaks olemine täidab ka instruktori hinge hea emotsiooniga,“ tunnistab Piibeleht.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700