Autor: Merit Pärnpuu • 20. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firma suvepäevad Naissaarel – tükike põnevust keset merd

Naissaar – nii lähedal ja samas ka kaugel. Ikkagi meretagune maa oma ajaloo ja kultuuriga. Et saare saladuslikku miljööd tundma õppida, tasub saarele tulla kohe mitmeks päevaks!
Firma suvepäevad meretagusel maal
Foto: Naissaare Külalistemaja

Naissaar on Eestis suuruselt kuues saar, mille ajalugu ulatub viikingite aega. Saarel saab kuulda põnevaid lugusid mereröövlitest ja sõjaajaloost ning näha taastatud raudteejaama ja kitsarööpmelist raudteed. Silmailu pakuvad ka suured rändrahnud ja kivikülvid ning puuskulptuurid, viimased olevat igavuse peletamiseks teinud üks leedukast ajateenija.

Külalistele pakub saarel kosti ja peavarju Naissaare Külalistemaja, kes on pereettevõttena suvepäevade programme koostanud juba üle kümne aasta. „Meie jaoks on iga klient ja tema ootused alati põnev väljakutse, mille heameelega vastu võtame,“ kõneleb Naissaare Külalistemaja perenaine Eda Lindström, lisades, et suvel käib saarel nii suur melu, et siis pole enam ühtegi vaba nädalavahetust.

Perenaise sõnul on suvepäevade korraldamisel kõige olulisem, et inimesed tunneksid ennast hästi, oleksid korralikult söönud ja puhanud. Mugav majutus 220 voodikohaga, seminari saal ja vabaaja veetmise võimalused Naissaare Külalistemajas tagavad kõik mõnusaks koosviibimiseks vajaliku. „Meilt saab tellida ka õhtujuhti või muud meelelahutust, nagu bänd, DJ, tegevusjuhendaja,“ lisab Lindström.

Ehk tuleb mõnele üllatusena, aga võrreldes mandriga vahetuvad aastaajad Naissaarel paari nädalase hilinemisega. Näiteks kui Tallinnas on sirelid juba õitsenud, võib Naissaarel silmata alles esimesi pungi. Ja vihma sajab siin tavaliselt vähem kui mujal.

Vinged safarid imelise looduse keskel

Naissaare Külalistemaja korraldab suvepäevalistele ka põnevaid safareid, mis liiguvad üle kogu saare. Safaritel saab näha tsaariaegset, kuid siiani säilinud suurtükipatareid B10, nõukogudeaegseid meremiinide ladusid, meremiinide komplekteerimistehast ja Maarja kirikut. Soovi korral saab külastada ka saare põhjatipus olevat tuletorni.

Kuna saarel puudub korralik teedevõrk, kulgeb osa marsruudist tsaariaegsetel raudteetammidel. Safari käigus saab nautida ka saare imelist loodust.

Ekstreemsete teeolude tõttu on ka liiklussvahendid safaril ekstreemsed – Soomearmee maastik-veoauto SISU A-45 „PROTO“, Austria armee maastik-veoauto STEYR 680 ja Venearmee maastik-veoauto ZIL 131 .

Rühma minimaalne suurus on kümme inimest ja safari kestvus 1,5–3,5 tundi sõltuvalt marsruudist. Giidi saab valida nii eesti, inglise, vene kui ka soome keeles.

Niisamuti saab osaleda põnevatel ekskursioonidel, mis puudutavad saare ajalugu. „Vaatame Peeter Suure kaitserajatisi, räägime saare püsielanikest ja nõukogude militaarajaloo salapäradest,“ toob perenaine Lindström näite. Kuid matkata saab saarel ka jalgsi, jalgratastel või hoopiski külalistemaja ekskursiooni veoautodel.

Kohe Naissare Külalistemaja vahetus läheduses asuvad liivarand, kirik, Omari küün ja saare raudtee! Kas teatsid, et Naissaare raudtee võrgustik on üks Euroopa tihedamaid? Tule ja vaata oma silmaga järgi!

Pärast tegevusrohket päeva saab end ergastada nii saunas kui ka mõnesaja meetri kaugusel asuval liivarannal. Kuid Naissare loodus, vaikus ja saare omapära laevad inimest, tõstavad toonust ja avavad tsakrad ka puhtalt kohalolust.

Saarele saabumise pärast muretsema ei pea. „Meil on mitmeid koostööpartnereid, kes toovad kõik huvilised turvaliselt saarele,“ kommenteerib Lindström. Aurik „Katharina” toob korraga kuni 200 inimest. Vajadusel ka isiklikud jalgrattad!

Naissare Külalistemaja

Tegutseb järjepidevalt 2006. aastast.

Asub Naissare lõuna osas Männiku külas.

Majutab kuni 220 inimest.

Omab viit ägedat armee veoautot, millega saab suuremale seltskonnale saarel safarit korraldada.

Toitlustab nii enda külalised kui ka Nargen Festivali külalised.

Pakub ürituste korraldamise täisteenust (suvepäevad, seminarid, vastuvõtud, pulmad jne).

www.naissaare.ee

Naissaar

Eestis suuruselt 6. saar, pindala 18,6 km².

Esimest korda mainitakse Naissaart (Terra feminarum) Bremeni Adama kroonikas (1075–1080).

1939. aastal oli saarel 404 elanikku, enamuses rootslased, kes põgenesid 1944. aastal Rootsi.

Nõukogude ajal oli saar militariseeritud, sinna rajati meremiinide ladu ja montaažitehas.

1994. aasta juunis lahkus Nõukogude sõjavägi.

Saarel asub sõjateemaline Naissaare muuseum. Muusikaelu edendab saarel Nargen Festival, mis alustas muusikafestivalide korraldamisega 2006. aastal ja mille kunstiline juht on Eesti koori- ja orkestridirigent Tõnu Kaljuste.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700