Õigesti valitud tööking lõpetab jalapiinad

Astud hommikul kõrge kontsaga kitsastesse trendikingadesse ja viskad nad õhtul nurka, sest jalad löövad tuld välja. Ainus mõte on, kuidas piinav valu lõpetada.

Praegune kingamood just jalgadele armu ei anna: kõrgemad ja madalamad tikk-kontsad, kitsad kinganinad, madal liist. Karusnahast jetisaabastega ega ümber sääre seotavate baleriinikingadega pole aga sobilik kabinetis istuda.

Etiketti tuleb jälgida

Tartu Henna salongi pediküürija Aire Soomets ütleb, et jalgade tervise huvides on kõige parem kanda kontoris lahtiseid kingi. "See aga eeldab väga head pediküüri,"? lausub ta. "Kuid sekretäridel pole eriti mõeldav kogu aeg paljaste varvastega käia."?

Töökingi valides tasub meeles pidada etiketti: ennelõunase ja päevase riietuse juurde sobivad mugavad, madalad või poolkõrge kontsaga nahast või niiskuskindlast materjalist valmistatud kingad.

Õigete kingade kõrval on oluline valida jalale sobivamad sukkpüksid ja sokid. "Võimalikult vähe sünteetikat on kõige parem,"? ütleb Soomets. Sukkpükste pesemisel tuleks vältida tugeva toimega pesuvahendeid, kõige paremad looduslikud pesuseebid.

Võimlemine aitab

Kui keset tööpäeva kingad pitsitavad ja jalad kisuvad krampi, soovitab Soomets teha jalaringe, pööritada pöidasid ning ajada varbad laiali. Veel mõjub hästi kikivarvul käimine.

Õhtul kodus võib jalad ka laua peale tõsta või sättida nad ülespidi puhkeasendise.

Kodus on Soometsa sõnul kõige kasulikum käia paljajalu. "Kui aga jalad külmetavad, kanda madalaid susse,"? ütleb ta.

Soomets soovitab päevatööst väsinud jalgu igal õhtul harjata. "See paneb vereringe tööle, jalad ei külmeta ega "sure ära"?. "?Hea on käia palju karedal pinnal. "Eriti kasulik on suvel mööda mereranda sõeluda,"? lausub Soomets.

Väsinud jalgade valu aitab leevendada, kui pista jalad 15 minutiks sooja vanni, millesse võib segada mitmesuguseid õlisid, soolasid, aroome ja piparmünti, kamprit ning mentooli sisaldavaid tooteid, mis elustavad vereringet. "Eriti hästi mõjub väsinud jalgadele, kui torgata vaheldumisi jalad külma ja kuuma vette," ütleb Soomets. Higistavatele jalgadele võib teha kummeli-, tammekoore-, rosamariinitee leotist. Iga päev tuleb jalgu kreemitada.

Jalg vajab pidevat hoolt

Et jalad püsiksid korras, võiks iga seitsme kuni kümne päeva tagant teha ise kodust jalaravi: vannitada, koorida kreemiga, hõõruda pimsskiviga, lükata küünenahad tagasi, lõigata küüned, masseerida, kreemitada, lakkida.

"Oluline on lõigata varbaküüned sirgelt, mitte kumeralt, muidu võib küüs nahka kasvada,"? lausub Soomets. "Kui aga küüs on juba sisse kasvanud, võib panna küüne serva alla piiritusega leotatud vatitüki või lõngajupi, hoida seda paar päeva ning siis vahetada. See tõstab küüneplaati."?

Salongipediküüri soovitab Soomets iga pooleteise kuu järel. Pediküürija annab nõu kasutada desinfitseerivaid jalahooldusvahendeid: geele ja deodorante. Neid võib lasta jalanõusse, jalale ja sukkpükstele.

Nõuanne:

*Büroos on kohatud paksu talla ja sooja voodriga saapad.*Liiga väikesed jalanõud tekitavad konnasilmi, ülemäära suured muudavad kõnnaku lohisevaks ja tekitavad vesiville.*Vali kingad oma figuuri järgi: kõrge konts sobib saledale, hea figuuriga daamile, tüsedamad peaksid vältima madala kontsa ja kummitallaga jalanõusid.*Hele king suurendab jalga.*Must, pruun ja beez on alati moes.

Osale arutelus

 • Evelin Kivilo

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine