Iga jook maitseb ainult oma õigest klaasist hästi

Igale joogiliigile, olgu see shampanja, konjak, vein või muu jook, on disainerid ja jookide asjatundjad leiutanud just neile jookidele kõige sobivama klaasid, pokaalid, pitsid, mis aitaksid jookide maitseomadustel kõige paremini esile tulla.

Väga erilistel ja kallitel väärtjookidele on aga loodud selliselt joogiklaase, mis peaks sobima ainult sellele joogile ja need on lausa käsitöönduslikul teel valmistatud, et kooskõla klaasi ja joogi vahel oleks maksimaalselt täiuslik.

Siitmaalt saamegi rääkida joogikultuurist ja joogietiketist, mis ei ole lihtsalt alkohoosete jookide tarbimine, aga millest kujundatakse rituaale, kus peab olema kõik tasakaalus: joogi serveerimiseks ettenähtud vahendid, menüü, sündmus, kellaaeg, ümbrus, muusika jne.

Tulles tagasi joogiklaaside, pokaalide, pitside juurde, on üldreegel, et õiged klaasid on õhukeste äärtega, läbipaistvad ja kokkulöömisel helisevad kaunisti.

Klaasid on vastuvõtulaudadele ehteks, seda küll siis kui pokaalid on säravpuhtad ja läikima poleeritud.

Selliselt tasub vaev ennast ära, et peale igat vastuvõttu, koheselt pestakse klaasid puhtaks kuuma veega, väheke lastakse nõrguda ja seejärel kuivatatakse puuvillase või veel parem, linase rätikuga ning uue kuiva rätikuga poleeritakse säravkuivaks.

Niisamuti tuleb toimida klaasidega kui need on seisnud pikemaajaliselt kasutamata. Kuigi pealtvaadates tunduvad nad olevat puhtad, tuleb need siiski enne laualeasetamist poleerida säravaks. Väikenegi tolmukübe klaasil võib rikkuda joogi maitse.

Klaase, pokaale ja pitse saab eristada järgmiste tunnuste järgi:

  • suurus
  • jalgadega klaasid või ilma jalgadeta
  • värvus
  • kuju
Näiteks on punase veini pokaalid suuremad kui valge veini pokaalid; shampanja pokaalid on pikad ja kitsa kujuga, et jook koheselt ei lahtuks; kangete jookide klaasid on nn väiksed klaasid jalgadel ehk pitsid, viskiklaasid on paksupõhjaga sirgete seintega klaasid, et viskile mahuks lisada juurde jääd; konjakiklaas on kumer nn aroomiklaas, lühikese jalaga ja kitsa ülaosaga, mis ei lase aroomil kergesti lenduda; kokteiliklaasid on seevastu pealt avatud, laia ülaosaga, alt kitsamad, jalaga klaasid; hea õlleklaas on aga kõrge ja paksu põhjaga, väheke kitsama ülaosaga, et õllevaht püsiks kauem.

Õlleriigis Saksamaal, mõõdetakse õlle ja klaasi kvaliteeti selle kaudu, kui kaua seisab õllel, peale selle klaasi valamist, vahukord peal. Parimateks tulemusteks peetakse kuni 8 minutit püsivat vahukihti.

Lauaveelegi on mõeldud pidulikeks puhkudeks lauale katmiseks pokaal ja mitte lihtne veeklaas.

Tunnustatud on läbipaistvad ja värvita klaasid, mis ei domineeri iseenesest, vaid lasevad jookidel endil esile tulla.

Olenevalt klaaside erinevast kujust, hoitakse neid ka erinevalt käes, näiteks konjaki ehk aroomiklaasi peopesal, mis aitab soojendada klaasipõhja ja laseb aroomil meeldivalt klaasist lenduda; veinipokaale ja shampanjaklaase st kõiki, pikkadel jalgadel olevaid klaase, hoitakse kindlasti jalast, mitte klaasiosast.

Jookide pakkumine külalistele toimub mitmel eesmärgil- et oleks, mille abil suhelda, sest saabudes vastuvõtule, on meeldiv kätte võtta tervituspokaal, neid kokku lüües tervitada pererahvast, tuttavaid ning särav pokaalidehelin lisab õhustikku juurde pidulikkust.

Enne vastuvõttude ametlikku algust, on meeldiv juua aperitiivi, on ju siingi klaas kui abivahend, et külaline ennast kindlamini tunneks, olgu klaasis kasvõi ainult lauavesi.

Joogietiketil on veel teisigi reegleid- et jooke pakutaks nende õigetel temperatuuridel ja klaase täidetaks mõõdukalt.

üldine reegel klaaside täitmisel on, et 1/3 klaasist jääks täitmata, sest ääreni valatud klaasi pole võimalik laualt tõsta ilma, et märjukest maha ei valguks.

Et osata arvestada, palju ühest pudelist saab jooke pokaalidesse välja valatud, on antud järgmisi mõõduvahekordi:

  • 0,75 mahuga pudelist
  • 6-7 pokaali (igaühes 12 cl) lahjat veini
  • 9 pokaali (a 8 cl) kanget veini
  • 18 pitsi (a 4 cl) kanget jooki
  • 0,5 l pudel mahutab
  • 12 pitsi ( a 4 cl) kanget jooki
  • 370 cl pudel
  • 3 pokaali lahjat veini
  • 4-5 pokaali kanget veini
  • 9 pokaali kanget jooki
  • Joogietikett näeb ette jookide pakkumist õigel temperatuuril, mis jällegi aitab konkreetse joogi maitsel hästi esile tulla, mõned näited:

    • Valge vein, desserdid ja liköörid - jahutatult 10-12 C
    • Punane vein- toatemperatuuril 16-18 C
    • Kangemad napsid 8-10 C
    • Konjakit - kahel erineval viisi: sakslaste järgi- külmana, prantslaste järgi toatemeratuuril
    • Parimaks likööride pakkumise t-ks on 18 C. Samas on likööre näiteks ürdiliköörid, mida serveeritakse jahutatult
    • Õlu 8-10 C
    Jookide valamisel pokaalidesse, tuleb hoida ja keerata pudelit selliselt, et pudeli suust ei tilguks jooki klaasiservale või lauale. Jooke serveeritakse vastuvõttudel kas selleks eraldi laual või laual koos menüüvalikuga. Klaasid kaetakse lauale asetatuna sümmeetriliselt, et ükskõik, millisest vaatenurgast vaadata, on pokaalid kui "kindralid"? rivis.

    Kaunis joogikultuur toob seltskonda vaid ilu juurde.

    Osale arutelus

    • Inge Ojakäär

    Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

    RSS

    Peopaik

    Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

    Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

    Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

    Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

    Küsitlus

    Millal plaanid suvel puhata?

    • Juunis
      17%
      17%
    • Juulis
      83%
      83%
    • Augustis
      0%
      0%
    • Ei puhkagi suvel
      0%
      0%
    • Muu
      0%
      0%

    Valdkonna tööpakkumised

    Uudised

    Teabevara

    Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine