Kaalujälgijad soovitavad emadepäevaks tervislikku jogurtitorti

Jogurt on meie toidulaual vanaemade-aegse hapupiima viimase kümnekonna aastaga peaaegu välja vahetanud. Populaarse piimatoote menule on kaasa aidanud nii uued suunad toitumises kui ka teated sajaaastastest mägilastest, kes armastavad üle kõige jogurtit.

Jogurti värske maitse tekitavad piimale lisatud piimhappebakterid.

* Organism omastab jogurtit paremini kui piima. * Hapendatud piimatoodete tarbimisel vähenevad laktoositalumatuse nähud. * Piimhape soodustab seedimist.

* Jogurtis on rohkelt eluks vajalikku C- ja B2-vitamiini, valku, rasva, piimasuhkrut ehk laktoosi ning mineraalaineid.

Jogurtid erinevad üksteisest eelkõige rasvasisalduse ja lisandite poolest. Tavaliselt on jogurtis rasva 0,5-2,5 protsenti. Sellest suurema rasvasisaldusega koorejogurtid on mahedama maitse ja pehmema koostisega. Lahjematele jogurtitele lisatakse viskoossuse saavutamiseks ?þelatiini, tärklist, pektiini või agar-agarit. Enamlevinud maitselisandid on puuvilja- ja marjasiirupid ning -püreed.

Maitsestamata jogurtid sobivad suurepäraselt hapukoore asemel salatitesse ja kastmetesse. Ise jogurtit maitsestades võib valmistada suurepärase magustoidu.

Kaalujälgijad soovitavad eriti Eesti jogurteid, mis sisaldavad elusaid piimhappebaktereid. Selliste jogurtite realiseerimisaeg on kuni 21 päeva ja neid hoitakse poes temperatuuril +2 kuni +6 kraadi.

Euroopas pikendatakse paljude jogurtite säilivusaega järelkuumutamisega, mis hävitab kasulikud bakterid. Jogurtid, mida ei hoita poes külmletis ja mille realiseerimisaeg on mitu kuud, on küll iseloomuliku maitsega, kuid kasulikud piimabakterid jäävad organismil saamata.

Emale aga võiks sel aastal pakkuda jogurti-apelsinitorti, millest saab söönuks 16 pidulist.

Taigen:4 muna60 g suhkrut100 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:12 lehte või 5 tl ?þelatiini1 kg väherasvast jogurtit120 g 4%-st kodujuustumõni tilk apelsiniessentsi või pisut riivitud sidrunikoortpisut vaniljesuhkrutsuhkruasendajat4 apelsini1 sidruni mahl

2 munavalget

Kaunistamiseks:10 g hakitud pähkleidkiivilõikeapelsinilõike

Valmistamine:

1. Eralda munavalged kollastest. Klopi munakollased suhkruga lahti, sõelu hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult juurde. Aseta taigen küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse tordivormi ning küpseta 175 kraadini eelsoojendatud ahjus 30 minutit. Võta tordivormi serv ära ja lase jahtuda.2. Leota ?þelatiin. Sega kokku jogurt, kodujuust, apelsiniessents, vaniljesuhkur ja suhkruasendaja. 3 apelsini lõika tükkideks, neljandal pressi mahl välja.3. Kuumuta apelsini-sidrunimahl, lahusta selles ?þelatiin ja vala mahl jogurtikreemi hulka. Niipea, kui kreem hakkab tarduma, vahusta munavalged ja sega koos apelsinitükkidega ettevaatlikult kreemi hulka.4. Pane tordivormi serv tagasi, aseta tordipõhja peale kreem ja lase 3 tundi külmas seista.5. Eemalda serv, puista tordile peale pähklid. Garneeri apelsini- ja kiivilõikudega.

Osale arutelus

  • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara