Kuidas katta jõululaud kontoris meeldejäävalt

See, kas pühenduda enne jõule kontorites meeldejääva jõulupeo tuhandetesse pisidetailidesse ja terviku loomisele, see ei sõltu tõepoolest mitte ainult suurest eelarvest, kui just loovast pealehakkamisest. Kindlasti tasub ka väikeseks kontoripeoks ettevalmistudes otsida elamusi köögikunsti saavutuste nautimiseks, et unustada tavamõtlemine: "Ise teha on liiga keeruline".

Imre Kose jagab nõuandeid, mis on kantud kõrgelennulisest mõtlemisest, isetegemiselustist ja inimlikust soojusest.

Kuidas luua kontorisse jõulumeeleolu, ilma et peaks kasutama rutiinset jõulubutafooriat?

Imre Kose: "Kontori kujundusega mängimine ja õhustiku loomine polegi võib-olla nii lihtne, kuna koht ja aeg seavad ju piirid"¦aga teisest küljest on see jälle võimalus, et saad teha midagi sellist, mida kunagi ju kodus ei teeks."

Kui sul on natuke raha???

"üks võimalus on kasutada floristide oskusi ja mõttelendu, kes teeks loodusmaterjale kasutades üllatava jõulukompositsiooni. Kontorisse pigem vähem ja kvaliteetset. Vältida tuleks kuldseid kardasid kardinapuudel, plastmassist jõulukaunistusi ja pärgasid ustel, värvidest hoiduda punasest, rohelisest ja liigsest ülekaunistamisest. Tegelikkus on see, kui mängida naturaalsega - see töötab alati. Praegu on meil nii kui nii palju tehismaterjale ümber, siis naturaalsus just tõusebki esile, kuna see on maitseks, see on soe ja sellel on inimese käejälg juures," Imre tõmbab tähendusrikkalt käega läbi õhu, loomaks kujutlust käsitsitehtud kompositsiooni ilust.

"See pole pealekauba mingi masstoodang. Alati on viisakas, et kui inimene kontoriruumidesse siseneb, et oleks ka midagi maitseelamuslikku pakkuda, mis jätab kutsutu mulje. Kuskilt heast kondiitriärist tellida väikesi piparkooke," seab peakokk oma esimesed kiired nõuanded ritta," hästi toimib ka see, kui on ilusa vaagna peal ilusad punased õunad. Aga siis on see punane naturaalne." Ja lisab hetkeks tõsiseks muutudes: "Muidugi pean ma siin silmas eesti õunu, mitte neid vahatatud star treki õunu."

Kui sekretär tahaks ise midagi teha?

"Mis minu arust väga hästi mõjule pääseb - on valge värv ja klaas. Alustades millegi väga omanäolisega, tasuks võtta paar erineva kõrgusega dummler vaasi, panna vaasidesse erineva kujuga oksi, mis on eelnevalt hõbedase ja valge värviga üle pihustatud. Praegu on ju glamuur küll moes", mõtiskleb Imre edasi, "nii et see poleks üle pakutud, kui okste külge riputada lihvitud klaasi tükke, mis võivad olla erivärvilised ja läbipaistmatud." Saame teada, et kompositsiooni puhul on tähtis, et see ei hakkaks ruumis domineerima vaid oleks elegantselt tehtud. Loob meeleolu ja on maitsekas.

Milline on jõulutrend 2002?

Imre arvates on miskipärast jõulucamp punane, roheline ja kuldne, mis on kõikjal ja iga aasta üks ja seesama. Puu ja naturaalsus oleks tegelikult ju palju mõnusam ja soojem. Loomulikult võiks sisekujunduses ja laua dekoreerimisel vältida võltslund ja plastmassi ükskõik millisel moel."Teine asi on aga klaasiga, kui seda osatakse kasutada, arvestades tervikut," leiab sisekujunduspisikust nakatunud peakokk. "Panna klaasvaagnale erineva suurusega klaasitükke, mis mängivad valgusega päris huvitavalt - why not?"Jõulud on ikkagi hinge vaatamise aeg. Just valgus ja lõhnad mõjuvad. Kontor võib avaldada mõju ka meie meeletele läbi erinevate lõhnade. Ka siin ei jää Imre Kosel headest ja huvitavatest nõuannetest puudu. Ta soovitab panna lauale vaagnatäis küünlaid, lõhnaga ja lõhnata, et nii oma inimesed kui ka külalised saaksid meeldiva elamuse, hea tuju aga mitte peavalu. Suured, mõnusalt paksud ja mastaapsed küünlad sobivad rohkem kodusesse miljöösse.

"Aga mis on küll tõsi ja millel on ka käejälg juures, on kasutada just käsitsi tehtud küünlaid, mis on mitme tahuga ja ümmargused," leiab köögi poolel julge eksperimenteerijana kuulsust kogunud Imre, kes on saanud uue haarde ka ruumide maitsekas kujundamises ja seltskondliku feelingu loomises.

Originaalne glöggi - lõhnad ja maitsed

Jõulud on täis tundeid, tuttavaid lõhnu ja maitseid. Paljude jaoks kuulub pühade juurde suur ja rikkalik jõululaud, mille ettevalmistamise tavad ja traditsioonid on üle maailma väga erinavad. Ja miks mitte proovida midagi, mis seni uus ja teadmata.Alustuseks soovitab Imre Kose vältida paberist jõulukujunditega salvrätikuid, kui vähegi pingutada, leiab ka ühetoonilisi.Tihti pakutakse jõulude ajal glöggi. Lõhnav jõuluglöggi on jõuluaja tere-tulemast jook. Kõige kergem on teda valmistada valmis glöggijoogist, kuid sama hästi võib selle valmis segada vastavalt oma maitsele. Mahlana võib kasutada suhkrulisandiga mustsõstra-pohla ja segamahlu aga ka naturaalseid viinamarja-, õuna- või marjamahla.

"Eestis on saadaval häid glöggisid, millel on väga head põhjad. Juurde võiks lisada näiteks amarettot, kirsilikööri või mõnda veini, mis muudab maitse sügavamaks ja natuke isikupärasemaks - see on just Teie kontori glöggi. Jah, muidugi maitsekohv on alati sobiv pakkuda. Ma tegin presskannus kohvi ja panin iga tassi kohta pool teelusikat kardemoni. See teeb seest mõnusasti soojaks, " jagab peakokk Imre lahkelt, cappoccinot rüübates, oma praktilisi nõuandeid.

Kuidas ilmestada jõuluteemalist kokteili- ja suupistelauda?

"Olen kasutanud lillepoodides müüdavat niinet. Harutanud selle lahti ja pannud pikuti üle laua. See on stiilne ja samas loob jõulumeeleolu," vastab Imre sekundilise mõttepausi järel. "Ja väiksed õlesokud ja käsitsi valmistatud küünlad. Ja kõik vaagnad ja taldrikud on valged." Ja ainult valged? "Loomulikult. Aga need väiksed õlest sokukesed on hästi armsad" Ning Imrel tuleb idee lausa õhust, millest ta nii särasilmil innustub: "Ja siis võtad paar erineva kõrgusega dummler-vaasi, keerad need tagurpidi ja paned sinna peale küünlad, vaata siis jääb selline moodne aktsent, selline läbipaistvus. See on tegelikult hästi lahe ja tugev õhulisuse rõhutaja. Ja sokukestega lood natuke sellist mängulisust."Ja kui kõik ei mahu ühele tasapinnale - lauale? "Minu meelest võib väga edukalt riputada jõulukompositsioone lakke, ustele ja seintele. Oluline on see, mida sa sinna paned." Milliseid materjale kasutada? "Mis on näiteks väga huvitav - kasutada idamaist kangast - laudlinana. Katta laud voogava ja lokkiva soojavärvilise kangaga. Väga palju annab juurde. Nonchalance elegants." Ja kogu jutu lõpetab heliredelina kõlav naer.

Jõulumenüü - pigem napp ja hõrk naudinguhetk

Jõululaud võiks pakkuda väikesi ahvatlevaid naudinguid, mis jäävad meelde ja sulavad suus. Aastalõpus mõeldakse rohkem aja hetkelisusele ja selle väärtustamisele, millega harmoneeruvad pigem väikesed gurmaanlikud elamused, väärikamad suupisteid. Jõuluaega võiks ilmestada koguselt tagasihoidlik, ent emotsionaalne maitseelamus.

Imre kuulab mind ainiti ja jõuab oma mõtetega taas kord minust ette: "Mitte kümmet sorti lihalõike ja pasteete. Oh no. Jah aga väikseid suupisted, miks mitte, kui tegemist on sellise püstijala-koosviibimisega. Mis näiteks? Mina teeksin väiksemat sorti taani võileivad . Nii et kala peal oleks natuke krevette, soolalõhet ja sinikarpe ja natuke vutimune, nii et saab kahvliga süüa. See oleks ju hästi mõnus. On ju võimalik kas või ise teha. Mis veel? Tead, müüakse ju neid grissiini itaalia leivakeste pulkasid? Ostad sinna juurde valmis viilutatud soolalõhet ja kreemjuustu. Teed kreemjuustu lusikaga pehmemaks ja kastad selle grissiini pulga ilusti selle kreemjuustuga kokku, keerad lõhefilee ümber ja ostad väikese purgi pestot ja paned väikese lusikaga lõhe peale pestot. Ja asetad need püsti vaagnale nagu haokubu. Selline fingerfood. Või siis viinamarja lehtedesse keeratud suupisted - dolmad - väikese kahvliga söömiseks? Hästi praktiline ja huvitav ju. Võib osta melonit, lõigata melon kolmnurkadeks, panna toorsuitsu sinki meloni ümber ja üks kuivatatud tomat ja tikuga kinni. Selline Itaalia flavour."

Mida peale glöggi veel pakkuda?

"Alkoholiga on üldse raske," muutub Imre konkreetsemaks ja viitab, et tegemist on ikkagi töökeskkonnaga. "Kes ütles, et ei või pakkuda head alkoholivaba glöggi?" küsib Imre ja lisab, et kui tegemist on väikese koosistumisega, võiks pakkuda prantsuse õunasiidrit, mis olevat praegu väga trendy. "See on pidulik ja eriline. Näiteks päris ehtne prantsuse siider on Cidre Brut de Normandy. Ja minu poolest võib pakkuda ka jõuluporterit ja head vürtsikamat punast veini."

Vahelduse mõttes - praegu on nii palju fantastilisi teesorte. Miks mitte teha teelaud? "Ja miks, why not, pakkuda teelaua juurde väikesi club-sandwiche? Kasutades sinna vahele paremat ja kvaliteetsemat toorainet? Lihaga või kalaga. Lõigata neljane röstsai neljaks, saabki väikesed käepärased suupisted." Peakokk tõstab taas käed ja joonistab mulle silme ette võileibade täpse suuruse ja pehmuse, nii et maitseelamus on peaaegu juba kujutluses tuntav.

Trühvlid - meeldejääv naudinguhetk

Imre Kose soovitab meelejäävaks finaaliks pakkuda shokolaaditrühvleid, mis on küll kallid, kuid tõeline maapealne nauding. Kooke on palju ja üllatada oleks raske. Sellised üritused pole reeglina väga pikad. Lihtsuses peitub võlu.

Kas rahvusköökides on jõulude aegu midagi eripärast? Mida eelistavad prantslased, rootslased ja ameeriklased? Reval Hotel Olümpia peakoka kogemus aga ütleb, et kontorikultuur on tegelikult hästi globaalne, seal on palju omavahel segatud: "Tõenäoliselt pakutakse neid samu asju suuremas osas euroopa kontorites. Söögiga katsetatakse tegelikult kodus. Ametliku iseloomuga vastuvõttudel pakutavate roogade märksõnadeks peaks olema: väike, pigem vähe ja kvaliteetne. See on kindel reegel nii kaunistamises kui menüü- ja joogikaardi paika panemisel. Ja see, et seal on käejälg juures, et see pole masstoodang." Imre on ise veendunud, et see annab alati parima tulemuse.

Usaldus ja siirus

Tänapäeval pole selliste pidulike ürituste funktsioon enam ühene - tähistada jõule pühade enese pärast. Organisatsioonikultuur on väga mitmekülgne ja evib endas firmale olulisi põhimõtteid ja väärtusi: olla väärikas tööandja ja koostööpartner. Pälvida oma töötajate usaldus läbi avatud, ausate ja usalduslike suhete.

Firma poolt korraldatud üritused on kindel samm koostöö ja lojaalsuse saavutamisel. Nii firma sees kui ka väljaspool.

Imre Kose, kes kõnnib läbi elu lahtiste silmadega, on püüdnud kanda sõnumit armastusest söögikunsti ja sellega kokkukuuluva vastu meie kõigi meeltesse: Nautida kõike kaunist, mida pakub elu. Olgu selleks siis koos joodud pokaal head veini, piknik merekaldal või mõnus hubane õhtupoolik koos töökaaslastega. Hetkedel on alati kustumatu lisaväärtus - positiivsed emotsioonid. Reval Hotel Olümpia peakokk on mees, kelle silma-, ja ilmaring ulatub kaugemale etteantud tavadest - otsiv meel ei väsi ja hing on avatud kõigele uuele. Vähemalt 20 uut mõtet päevas. Ta justkui seisaks avatud peopesadega päikese poole, olles osake lõppematust energiast.Imre Kose ütles aasta tagasi ühel hoopis teisel üritusel, ühes hoopis teises kohas, keset suurt pidu ja melu, vaiksed sõnad: "Siirus on tänapäeval kõige kõvem valuuta." Ja sõnad on tänaseni keele ja meelel.

Osale arutelus

  • Ingrid Stahl

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine