Shaping vormib keha kauniks

Video käivitub, treener vormib harjutuste lähteasendid. Algab raske, kuid tõhus töö ilusama figuuri ja tugevama keha nimel.

Kuus ja pool aastat shapinguga tegelnud ülle Pruksi (38) tõi treeningule 25 üleliigset kilo, mis tulid juurde pärast laste sündi. ?“Olin kogu aeg kaalunud 50 kilo, enne sünnitust tekkis kohutav söögiisu. Proovisin toiduga tagasi hoida, kuid juurikanärimine ei aidanud, vorst ja liha pidid alati laual olema,?” räägib ülle, kellel muutusid pärast sünnitust eriti jämedaks reied, tuharad ja rinnad. Enne trenni oli ülle reie ümbermõõt 66 sentimeetrit, praegu aga 52.

Nüri töö, kiired tulemused

Tartu shapinguklubi Shapelife treener Katrin Saar ütleb, et figuuri paranemise muutusi võib shapingus käies märgata juba kahe-kolme kuu pärast. ?“Muidugi sõltub kõik sellest, kuidas inimene endaga vaeva näeb, mitu korda nädalas trennis käib ning eriti oluline on lisaks lihaste staatilisele treeningule jälgida ka õigeid toitumisnõudeid,?” lausub Katrin.ülle saavutas shapingus ideaalkaalu aastaga. ?“Kaks aastat tegin trenni kaootiliselt, neli ja pool aastat täiesti teadlikult. Vahel käisin isegi viis korda nädalas trennis,?” lausub ülle.Enne proovis ülle mitmeid kaalualandamisnippe: käis jala, tegeles toonuslaudadega ning oli pool aastat taimetoidul, ainult kord nädalas lubas endale väherasvast liha, ega maiustanud üldse. Kaal küll langes, kuid shapinguga tegelema hakates on ta tunduvalt rasva põletanud ning palju tugevamaks muutunud.

ülle meelest on shaping tegelikult vastikult nüri töö, milles on vähe lõbu, kuid teiste treeningutega võrreldes saavutab kõige kiiremini parimad tulemused.

Shapingus pühendatakse iga lihasgrupi tööle neli minutit. Shapingu tõhususe saladus on see, et igale inimesele läheneb treener individuaalselt ning oluline on töötada õige pulsiga. Algajatel kontrollib treener pulssi pärast igat harjutust. Et inimestel trennis igav ei hakkaks ja üks video ära ei tüütaks, vahetab treener iga kuu või pooleteise tagant programmi. ?“See on vajalik ka selleks, et lihased ühe programmiga liiga ära ei harjuks, sest siis pole enam efekti,?” lausub Katrin. Oluline on keha proportsioon, treenigu koormuse määravad üla- ja alakeha pikkus ning konditüüp.

Kas kergemaks või raskemaks

Shaping otsib ideaali. Shapingus võtab ühtlaselt üle kogu keha alla, mitte ainult ühest kohast. ?“Paljud inimesed on sellise kehaga, et mõnest kohast on tarvis maha võtta, teisest kohast aga hoopis juurde. Shapingus saab seda teha,?” lausub Katrin. ?“Näiteks rinnamõõt on looduse poolt antud, seda ei saa väiksemaks, küll aga saab hoida, et rind ära ei langeks.?” Seetõttu soovitab Katrin shapingut eriti naistele, kes tahavad end pärast sünnitust vormi ajada ja tagasi trimmis rindu.

Iga kuu teevad shapingulised testi, et oma tulemustest ülevaadet saada. Mõõdetakse erinevaid kehaosi ja tehakse kindlaks rasvavoldi suurus. Esimest korda treeningule tulijal ei tasu ära ehmatada, kui treener hakkab talt kükitamist nõudma. ?“See on vajalik pulsi sageduse määramiseks,?” teatab Katrin.

Füsioloogiat õpetanud ülle teab oma kogemustest öelda, et shapingu kõrvalt on hea tegelda ka mitmete teiste spordialadega. Tema pühendab nädalas treeningule kaheksa kuni kümme tundi, harrastab lisaks veel eri aeroobikastiile, käib jõusaalis ja sõidab rattaga.

Treener Katrin soovitab shapingule lisaks ka ujuda ja joosta. ?“Jooks sobib eriti neile, kel on soodumus lihasmassile, ujumine võtab lihastelt pinge,?” lausub Katrin.

Seda ei maksa karta, et varem sporti mitte teinud algaja treeningul hakkama ei saa, sest shapingus on kolm koormusastet: esimene on neile, kes varem pole trenni teinud ja eakamatele, treenitumatele ja kogenenumatele on teine ning kolmas aste.

Katrin soovitab käia treeningutel kolm kuni neli korda nädalas, kõige parem on ülepäeviti, et järgmine päev saaks puhata. ?“Kes tahab, võib ka iga päev käia, algajatele on tavaliselt kaks korda nädalas,?” sõnab Katrin.

Shaping sobib väga hästi ka neile, kellele tunduvad rasked aeroobika erinevad koordinatsiooniharjutused.

Magusast ei pea loobuma

Shapingutreener Katrin ütleb, et need eksivad, kes kardavad, et magusaga tuleb shapingus käies hüvasti jätta. Treeningu ranged toitumisnormid - 1000-1200 kilokalorit päevas, kolm tundi enne treeningut söögikeeld, loomset valku võib süüa 18 tunni möödudes, üks tund pärast trenni ei tohi juua - pole Katrini sõnul nii väga karmid.

?“Kolm tundi on pikk aeg ja naine võib nõrgaks jääda, seetõttu tuleb kaks tundi enne ja pärast trenni süüa süsivesikuid,?” lausub Katrin.

Kui trenn algab pärast tööpäeva, tuleb süüa hommikul kõht täis, kell 12 päeval võib süüa korraliku prae, kella kolme ajal ampsata mõne puuvilja. ?”Ka väike shokolaaditükk pole kellelegi keelatud,?” ütleb Katrin. ?“Samuti tuleb juua päevas palju vett või muid suhkruta jooke, see annab energiat ja parandab ainevahetust.?”

Trennis võib Katrini sõnul käia ka niisama hea enesetunde pärast. ?“Pärast korralikku trenni võib isegi süda pahaks minna, nii et polegi isu süüa, kuid enesetunne on ikka väga mõnus.?”

Osale arutelus

 • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine