Kontoris kohvi pakkudes pea kinni etiketireeglitest

Kohvi pakutakse kliendile igas endast lugupidavas firmas. Kas kuuma jooki serveeritakse serviisist või papptopsist, sõltub sellest, kui ausavalt sinusse kui klienti suhtutakse. Suure firma sekretäri Triinu sõnul on neil kaks serviisi - valge ja pruun. Valged tassid on suuremad, pruunid aga väikesed ja ülalt kitsenevad. Sellest hoolimata saavad niiöelda igapäevasemad kliendid pihku papptopsid, millega nad kohvimasina juurde saadetakse. Koorepakid ja tükksuhkur on väikestes kaussides. Oma töötajad kasutavad nimelisi kruuse, millest ei raatsita lahkuda ka kliendile serviisist kohvi pakkudes.


Kohvilaua kuldreeglid

Helsingi ülikooli kasvatusteaduste magister Tiina Päeva soovitab valida neutraalset tooni klassikalise serviisi. Kui kontor on sisustatud modernse mööbliga, võib kasutada ka trendikama disainiga nõusid (näiteks nurgelisemad tassid). Tänapäeva kvaliteetsed serviisid on kivist või savist. Need peavad kauem vastu ning sobivad ka nõudepesumasinasse või mikrolaineahju.

Serviisi juurde kuulub koogitaldrik. Viisakas on pakkuda 2-3 sorti küpsiseid või kommi. Kooki süüakse koogikahvliga, sest tassi juurde käiv lusikas on segamiseks. Lusikad peaksid olema roostevabast terasest, ilma graveeringuta ning sobima tassi suurusega.

Koort ja piima serveeritakse kannust (piimakann on suurem), mis asetatakse salvrätikuga kaetud taldrikule. Salvrätik summutab nõude klirinat ning imab kooretilku. ühekordsed koorepakid pannakse eraldi taldrikule. Mingil juhul ei sobi kasutada koorepulbrit ning viisakas pole pakkuda ka tükksuhkrut, sest kristallsuhkur võimaldab külastajal kogust ise reguleerida.

Väike paberist salvrätik pannakse kas tassi kõrvale või lusika ümber. Värv sõltub interjöörist, nõudest, sündmusest, aastaajast.

Oma töötajatel on mugavam kasutada kruuse. Külaliste serviis võiks eraldi olla, sest pole kuigi meeldiv hakata neid enne klientide saabumist kontori pealt kokku korjama. Iga päev kasutusel olevad nõud kipuvad ka parkuma ning nendest serveerimine pole viisakas.

Klienti oota kaetud lauaga

Teetassid on suuremad ning neid võiks olla umbes veerand kohvitasside hulgast. Tee serveerimisel tuleb lähtuda põhimõttest, et alati oleks laual klassikaline must tee ning juures midagi kergemat (näiteks marjatee). Teepakid pannakse eraldi taldrikule. Kuna tänapäeval joovad paljud teed piimaga, kuulub piimakanngi teelauale.

Laud tuleb katta enne külaliste saabumist. Kohvi valmistatakse viimasel minutil, sest vana kohvi pakkuda on ebaviisakas. Serveerimisel võib kasutada pumbata kanntermost. Enne kui valad, täpsusta mida külaline joob - kas teed või kohvi.

Osale arutelus

 • Maris Veerus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine