Saledus-püramiid õpetab mõistlikult toituma

Allolev menüü on koostatud saledus-püramiidi põhimõttel. Tulemus: enesetunne paraneb juba mõne päeva pärast. Kaotate liigsed kilod ja õpite mõistlikult toituma.

Teravili & co 6 korda päevas

Õigel toitumisel on otsustava tähtsusega süsivesikud, mis annavad organismile aeglaselt energiat ja väljutavad kehast slakki. Veresuhkrupeegel jääb pikalt stabiilseks, takistades hundiisu. Optimaalsed tarnijad on teraviljaproduktid. Teine pluss: sisaldavad vähe rasva, ent palju kiudaineid ja B-vitamiine (hea närvidele).

Sööge

Leiba: täistera-, rukki- ja valget leiba ja leivakesi kõikidest sortidest. Täistera sisaldab rohkem kiudaineid, tugevdab seedimist. Valge leib on kaltsiumi allikas, hea luudele-kontidele. Jälgige, et täisteratooted oleks vähese suhkruga. 100 g Cornflakes peaks olema alla 10 g suhkrut.Low -fat -kreekerid: riisikreekerid sisaldavad vähe rasva. Neid on neutraalse, pikantse ja magusamaitselistes variantides.Riis ja pasta: tumedas, naturaalses riisis ja täisteratoodetes on rohkem kiudaineid kui valgetes variantides. Tumedamad tooted annavad pikemaajalise täiskõhutunde.

NB! Et selles grupis rasvavaeseks jääda, peab jälgima järgmist:

Mitte määrida leivale või kreekeritele rohkelt võid või margariini.Cornflakesi sööge rasvavaese piimaga (1,5 %).

Riisi ja pastatooteid ärge sööge koorekastmega, vaid tomati baasil valmistatud kastmetega.

Päevane portsjonite vajadus

6 kuni 11: Harvem 6, kui te alla võtta soovite.

1 portsjon on nt: 1 viil leiba, 50 g Cornflakesi, 100 g keedetud riisi (ca 35 g keetmata) või 100 g keedetud pastat (ca 35 g keetmata).

Köögivilja 3 korda päevas

Köögiviljades on vähe kaloreid ja rasva, ent palju kiudaineid. Eelkõige hea C vitamiini (rasvapõletaja), E vitamiini (pidurdab vananemisprotsessi) ja foolhappe (rakkude uuendaja) allikas.

Sööge

Alati värsket või sügavkülmutatud köögivilja. Köögiviljad sisaldavad toitaineid erinevalt, seepärast on tark süüa vaheldumisi leht- ja juurvilja, kollakas- oranzi- ja rohelisevärvilisi sorte.

NB!

Ärge keetke köögivilju võiga. Ka serveerimisel ärge lisage toidule võid.Köögivilju ei keedeta liiga kaua. Nii säilitate vitamiine, kui keedate neid aurus või kaanestatud nõus.Keedetud kartul on alati parem kui fritüüritud, praetud või röstitud kartul.

Ärge uputage salateid üle majoneeskastmetega. Parem veidike õli ja sidrunimahla või balsamiäädikat. Ent rikkalikult värsket rohelist.

Portsjonid päevaks

3 kuni 5. üks portsjon on 100 g.

Puuvili 2 korda päevas

Ka puuvili ei sisalda rasva, kuid rikkalikult kiudaineid, vitamiini C ja E, beetakarotiini ja mineraalaineid. Sööge kõiki sorte ja värskelt. Sügavkülmutatult või kuivatatult ja mitte-magusaid puuviljamahlu.

NB!

Kui keedate puuvilju kompotiks, kasutage vähem suhkrut.

Portsjonid päevaks

2 kuni 4. üks portsjon on keskmise suurusega puuvili, 100 g keedetud puuvilja, 25 g kuivatatud puuvilja või 150 g mahla.

Piimatooted 2 korda päevas

Parim kaltsiumiallikas üldse. Peale selle sisaldavad piimaproduktid vajalikku valku, rasvas lahustuvaid vitamiine A, D, E, B ja tsinki. Sööge rasvavaest piima (1,5 % rasva ). Kergeid juustu- ja kohupiimasorte (kodujuustu, kõva juustu, rasva 10 -20 % jt) rasvavaest jogurtit.

NB!

Täispiimaproduktid sisaldavad palju rasva ja kaloreid.Puuvilja-jogurtid sisaldavad väga palju suhkrut.

Parem on: naturaalne jogurt ja lisage juurde värsket, puhastatud puuvilja.

Portsjonid päevaks

2 kuni 3. üks portsjon on 150 ml piima või jogurtit. 25 g täisrasvast kõva juustu. 100 g kodujuustu.

Proteiini 2 korda päevas

Liha, kala, muna, kaunviljad, pähklid sisaldavad palju valke ja toitaineid. Ent kõikidel on ka oma varjuküljed. Lahja punane liha on hea B vitamiini, raua ja tsingi allikas. Rasvased tükid sisaldavad palju küllastunud rasvhappeid, mis reeglipäraselt kasutades kõrgendavad südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Munad sisaldavad palju vitamiine, aga ka palju kolesteriini. Pähklitel on palju kompleksseid süsivesikuid ja palju rasva. Seega: seda rühma kasutage arukalt. Sööge punast lahjat liha - grillitult, mitte praadida rasvaga. Linnulihal eemaldage nahk, siis grillige, mitte fritüürida. Muna - keetke, kuid ärge praadige pannil peekoniga. Kaunviljad - kõik lubatud. Pähklid - kõik lubatud, ent soolata. Kala - parem on heeringas, lõhe, makrell.

NB!

Rasv eemaldage lihalt.Ärge sööge vorstikesi või valmistooteid lihast.Vältige kalakonserve - sisaldavad palju soola.

Munadega ei maksa liialdada, tõstab kolesteriinipeeglit (noorematel mitte rohkem kui 5, vanematel mitte rohkem kui 2 muna nädalas).

Portsjonid päevaks

2 kuni 3. üks portsjon on 75 g liha, kala või linnuliha, 2 muna, 100 g keedetud kaunvilja (ca 25 g toorest), 50 g pähkleid.

Rasv ja suhkur nii vähe kui võimalik

Vähene rasv on vajalik terveteks rakkudeks ja ilusaks nahaks. Organism vajab rasva ka A, D, E ja K vitamiinide lahustamiseks. Sööge taimeõlisid ja kalarasva - mõlemad on vajalikud südame-veresoonkonna haiguste ennetamiseks.

NB!

Ärge sööge rasva ega maiustusi söögikorra asemel.

Vältige võid, koort ja majoneesi.

Päevane vajadus

Kui te kaalus alla võtta soovite, siis nii vähe suhkrut ja rasva kui võimalik. Jälgige, et päevane kogus rasva ei ületaks 50-75 g (kaasaarvatud lisandid või toodetes varjatud kujul).

Päevane näidismenüü

Kohvi või tee vähese piimaga = 1 x piimaprodukte.

Hommikusöök

50 g kaerahelbeid = 1 x teravilja 150 g jogurtiga = 1 x piimaprodukte ja 25 g rosinaid = 1 x rosinaid = 1 x puuvilja.

Eine

1 banaan = 1 x puuvilja

Lõuna

75 g kalkuni rinnafileed = 1 x valku, kahe leivaviiluga = 2 x teravilja ühe suure segatud salatiga = 2 x köögivilja ja 2 tl French kastet = 1 x rasva. Magustoiduks 1 õun = 1 x puuvilja.

Õhtuoode

1 rosinaleivake = 1 x teravilja 1 tl poolrasvase võiga = 1 x rasva ja 3 tl konfitüüri = 1 x suhkrut.

Õhtusöök

150 g grillitud kanafileed = 2 x valku 100 g täisteranuudlitega = 1 x teravilja ja 200 g brokolit = 2 x köögivilja.

Näks

1 x teravilja.

Kokkuvõtteks

2 piimaprodukti, 6 teravilja, 4 puuvilja, 4 köögivilja, 5 valku, 1 suhkur, 2 rasva.

Osale arutelus

  • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara