Miks peaksin ennast vaktsineerida laskma?

Miks peaksin ennast vaktsineerida laskma? Kas sibul ja küüslauk gripiprofülaktikana ei piisa?

Sibul ja eriti küüslauk on gripi profülaktikas väga head rahvameditsiinist tuntud vahendid. Neis sisalduvad eeterlikud õlid lahustavad viiruse lipiide ning viirus ei saa meile enam kurja teha. Et aga küüslaugust ja sibulast ikka arvestatavalt ja talvläbi abi oleks, peaks neid sööma iga päev küllaltki suurtes kogustes, mis alati ei ole võimalik nende spetsiifilise maitse ja pärast söömist spetsiifilise lõhna tõttu. Vaktsineerimine on ühekordne ja vastunäidustuste puudumisel ohutu protseduur, mille mõju kestab aasta ning mis tagab gripi vastu väga efektiivse kaitse.

Kas organismi üldine immuunsus pärast vaktsineerimist langeb?

Organismi üldine immuunsus pärast vaktsineerimist ei lange, pigem tõuseb lühiajaliselt. Vaktsineerimise eesmärk on kaitsta organismi gripi eest, mitte mõjutada (ja mitte mingil juhul vähendada) üldist immuunsusseisundit. Inimestele, kel üldine immuunsus on langenud: vanurid, kroonilisi haigusi põdevad inimesed on vaktsineerimine gripi kui ohtliku nakkushaiguse vastu eriti näidustatud.

Kas vaktsiin toimib kõikide viiruste vastu? Kui kaua kestab vaktsiini toime?

Vaktsiin toimib kolme enamlevinud gripiviiruse tüve vastu. Mitte iga viirusnakkus ei ole veel gripp. Peale gripiviiruse tekitavad erinevaid palaviku- ja külmetushaigusi ka näiteks adeno- ja paragripiviirus. Neile viirustele gripivaktsiin ei toimi, kuid nende viiruste poolt põhjustatud haigusseisundid ei ole ka nii rasked ja tüsistusterohked kui gripp. Vaktsiini toime kestab aasta. Kuna gripiviiruse struktuur igal aastal veidi muutub, töötatakse igaks aastaks välja erineva koostisega vaktsiin.

Kas lapsi ja rasedaid tohib vaktsineerida? Missugused on vaktsineerimise vastunäidustused?

Vaktsineerida ei tohi tugeva munavalge- ja gentamütsiiniallergiaga inimesi. Rasedate vaktsineerimisel peab eelnevalt arstiga nõu pidama. Esimesel kolmel raseduskuul võib vaktsiinil olla kahjulik mõju lootele. Alla 6 kuu vanuseid lapsi ei vaktsineerita, 6-36-kuuliste laste puhul soovitame arstiga nõu pidada. üle 3-aastaste laste puhul on vaktsineerimine soovitatav.

Kas vaktsineerimisel on ka kõrvaltoimeid?

Pärast vaktsineerimist võite sama päeva õhtul või järgmisel päeval tunda kerget peavalu ja üldist nõrkust. Põhimõtteliselt on see märk sellest, et vaktsineerimine õnnestus ja Teie immuunvastus vaktsiinile saab olema hea. Siiski, selliste sümptomite ilmnemisel võiksite tarvitada kas aspiriini, paratsetamooli, ibuprofeeni või muud põletikuvastast prepaarti, millega harjunud olete.

Lasin end eelmisel aastal vaktsineerida, kuid jäin talvel siiski haigeks. Miks?

Gripivaktsiin annab Teile kaitset, mis toimib spetsiifiliselt ja väga efektiivselt, kuid ainult gripi vastu. Muude viirus- ja bakteriaalsete haiguste vastu, mis põhjustavad neelupõletikke ja bronhiite, gripivaktsiin ei toimi.

Millest on tingitud pakutavate vaktsiinide hinnavahe?

Vaktsiinid erinevad omavahel peamiselt nende poolt tekitatud immuunvastuse efektiivsuse, vaktsiinikomponentide spetsiifilisuse ja vaktsiini puhtuse poolest. Viimase all tuleb mõista seda, et vaktsiin peab olema puhastatud niiöelda "tootmisjääkidest"?, s.t. ainetest, mis on vajalikud vaktsiini tootmisel, kuid mittesoovitavad ja kahjulikud vaktsiini manustamisel (näiteks munavalk ja gentamütsiin). On selge, et kvaliteedi arvel saab pakkuda odavamat vaktsiini, kuid milleks pakkuda Teile midagi muud kui parimat, kui kõne all on Teie tervis? Meie poolt Teile pakutav vaktsiin Fluarix (tootja GlaxoSmithKline) kuulub vaieldamatult gripivaktsiinide eliiti. Kõikide grpivaktsiinile esitatavate tingimuste poolest on see parim vaktsiin.

Kuhu süst tehakse? Kas gripisüst on valus?

Süst tehakse vasakusse või paremasse deltalihasesse, s.o. õlga. Gripisüst ei ole valus.

Gripivastast vaktsineerimist on vÅ‘imalik teostada näiteks:

* Perearstikeskuses Sinu Arst (Narva mnt. 7), tel 6 109 445, 6 109 446 * Magdaleena polikliinikus (Pärnu mnt 104), tel 697 3104, 697 3105 * Keskhaigla polikliinikus (Ravi 18), tel 620 7042

* Merimetsa Nakkuskeskus (Paldiski mnt 62), tel 6598 594

Osale arutelus

  • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

02. aprill 2018

Uudised

Teabevara