Praktilised soovitused, kuidas võõrustada kõrgeid külalisi

Protokollitöös tuleb ikka ette vigu, millele tuleks tähelepanu pöörata, kui võõrustatakse kõrgeid külalisi.

ühe vastuvõtu korraldamine algab kõik põhjusest, ideest ja tegevuskava plaanist. Põhjus korraldada vastuvõtt suuremale külalisteringile peaks olema seotud kas firma aastapäevaga, mingi tähtsa lepingu allkirjastamise, projekti alustamise või eduka tegevusaasta lõpetamisega. Selliste ürituste puhul kutsutakse kohale tavaliselt koostööpartnerid, suuremad kliendid ja asjaosaliste asutuste esindajad. Vastuvõttude liigitamisega tehaksegi päris palju vigu ja nii võib tühja kõhuga buffet vastuvõtule kutsutu ennast üsna kibestunult tunda pokaal veini vastuvõtul.

Teine põhiline viga tehakse eriti inglisekeelsetes kutsetes piduliku lõunasöögi märkimisega. Eestlane ei ole lihtsalt harjunud sellisel kella-ajal lõunat sööma, ning seda kiputakse ikka nimetama õhtusöögiks. Kolmas reegel, mille vastu patustavad sageli nii kutsuja kui ka kutsutav - ametlikud vastuvõtud on siiski tööasjade ajamiseks ja sinna ei minda abikaasa või kaaslasega. Samamoodi on jällegi brunch selline vastuvõtt, mis reeglina toimub kogu perele.

Jookide valikul esineb Eestis vastuvõttudel pidevalt mõningaid apse. Sageli unustatakse lauale tellida mittealkohoolseid jooke. Need peavad seal alati olema isegi siis, kui seltskonnas kõik alkoholi tarbivad.

Samuti tasuks endale selgeks teha millist alkoholi millise söögi juurde pakkuda. Tihti unustatakse, et väliskülalisele Eesti veinide või odava kange õlle pealesurumisega saab küll palju nalja, kuid külalise organismile võib pikaks ajaks halva mälestuse tekitada. Jäägu need joogid rohkem meile endile kitsamas sõpruskonnas tarbimiseks. Päevastel vastuvõttudel ja ärilõunatel tuleks hoiduda kangema alkoholi pruukimisest.

Sama valikuprintsiipi tuleb silmas pidada toitudega. Esiteks tuleb arvestada usuliste-kultuuriliste omapäradega (jehoovatunnistajad, juudid ja moslemid). Samuti näitavad kogemused, et norrakad ja islandlased ei ole eriti rõõmsad, kui neile kala pakkuda. Paljudes välisriikides kasutatakse kutsetel ärilõunale märget, et kutsutav teataks, kui ta soovib kas taime- või koschertoitu.

Väiksematel pidulikel lõunasöökidel, kui kutsuja on menüü ette tellinud ja menüüd eraldi laual ei ole, võiks peoperemees peale aperatiivi tutvustada külalistele suuliselt, mida neile söögiks-joogiks lauda serveeritakse. Samuti proovib ta alati esimesena sööki-jooki. See on vana tava, mis pärineb sellest ajast kui külalisele näidati, et söök-jook on kõigile üks ega ole mürgitatud.


Vastuvõtu stiil märgi kutsele

Vastuvõttude jagunemine:

  • ametlikud
  • mitteametlikud
  • kombineeritud
  • kellaaja järgi
  • hommikused: 07:00-12:00
  • päevased: 12:00-18:00
  • õhtused
  • Tüübid:

  • alfresco: vastuvõtt kergete söökidega aias või terrassil
  • brunch: pühapäevane hommiku/lõunasöök (11:00-15:00)
  • pokaal veini: vastuvõtt (12:00-15:00) lepingute allkirjastamisel, näituste avamisel jne
  • kokteilivastuvõtt: populaarseim püstijala vastuvõtuvorm (17:00-19:00)
  • buffet ehk rootsi laud: rikkaliku toiduvalikuga ja lauas istumisega. Eriti kasutatav hotellides hommikusöökide ajal.
  • fourchette: püstijala vastuvõtt kerge einega, mida süüakse ainult kahvliga
  • ameti-ja ärilõunad (12:00-15:00) ning õhtusöögid (19:00)
  • pidulikud lõuna- (19:00-21:00) ja õhtusöögid (21:00)
  • Kutsed

    • täielikult trükitud (käsitsi võib kirjutada kutsutava nime)
    • osaliselt trükitud
    • käsitsi kirjutatud
    Kutsel peab alati olema märgitud kutsuja(d), keda kutsutakse (kas ühte inimest või koos abikaasaga), põhjus miks kutsutakse, ürituse toimumise koht, kuupäev, kellaaeg, riietus ja osalemisest teatamise kontakttelefon. Kutsed tuleb välja saata varakult, kuid mitte hiljem kui nädal enne üritust. Vastasel korral võib kutsutu arvata, et teda on kutsutud vaid n-ö augu täiteks.

    Allikas:

    Äripäev

    Osale arutelus

    • Madis Morel

    Raadio ettevõtlikule inimesele

    Hetkel eetris

    Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

    RSS

    Peopaik

    Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

    Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

    V nagu vesi ja vaba aeg – V Spaa- ja Konverentsihotellis

    V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

    Küsitlus

    Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

    • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
      28%
      28%
    • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
      17%
      17%
    • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
      10%
      10%
    • Suvepäevi ei peeta
      45%
      45%

    Valdkonna tööpakkumised

    Uudised

    Teabevara