Juhiabi Maret Aarla sõnul on sekretäritöös piisavalt vabadust

Oü-s Sartorius töötab juhiabina Maret Aarla, noor ja südikas daam, kes oma eriala valikuga vägagi rahul. "Mulle meeldib asjaajamine ja kõik, mis käib sekretäri ja juhiabi töö juurde, selles ametis on piisavalt vabadust," tõdeb ta ning tunnistab, et sekretäri ja juhiabi roll on teda alati paelunud.

Varem töötas ta sekretärina meditsiinivaldkonnas. Möödunud suvest on amet kütusefirmas, töövaldkonna vahetus oli Mareti jaoks uue õppetunni algus.

"Tulin sellele ametikohale teisest valdkonnast ja spetsiifilist asjaajamist on küll ja küll õppida. Seega on vahel ikka närv sees. Aga arvan, et uuele töökohale jõudvad inimesed ikka kohandavad ennast töökohaga... ja muidugi firma ise aitab kaasa."

Maret on läbinud mitmeid täiendkoolitusi, 2004. aastast on tal tagataskus Eesti Juhi Abi ühingu liikmestaatus, mida ise väga hindab. Lõpetanud on ta endise Tartu 16. Keskkooli ning olemas on ka sekretär-juhiabi tunnistus koolituselt, mille läbis 1998. aastal. Just sellelt koolituselt saigi ta enda sõnul erialaga seotud baashariduse.

"Täiendkoolitustel olen tegelikult palju käinud, näiteks Juhi abi ühingu koolitustel. Soovitan koolitusi, mida on andnud Maaja Kallast ja Janne Kerdo on samuti omal ala meister."


Jagub kannatust

Nii sekretäri kui juhiabi ametis on Mareti sõnul vaja arendada head läbirääkimis- ja veenmisoskust. "Ka sõbralikkust ja järjepidavust. Rõõmsat olekut, sest siis on kogu päev ju kõigil tuju hea."

Sekretäri ja juhiabi rollid ei erine tema meelest väga laias skaalas, ehkki omad nüansid on kummalgi. Palju oleneb ettevõttest, kus töötatakse.

"Mõnes firmas ei erine sekretäri ja juhiabi ametid teineteisest, aga igapäevane kirjavahetus ja kohvi keetmine - selleks ei jää juhiabidel sageli aega."

Neid erialasid Maret spetsialistideks ei nimetaks. "Ei võrdlegi seda eriala kellegagi, ehkki kohapeal kutsume end vahel kontorirottideks. Ja igal võimalusel tähistame kontoritöötajate päeva, mille ise leiutasime..."

Maret oskab asjatoimetusi seada nii, et kontori ja igapäevase ametiga seotut ta koju kaasa ei võta. Kui aga on vajalikku erialast kirjandust, mida tarvis lugeda, siis seda loeb kodus küll. "Näiteks uusi täiendusi, mida Eesti riik välja annab, erialast, tööks vajalikku, loen kodus."


Seab puudlitele soenguid

Maret leiab, et tema jaoks on pere tähtis ning pere jaoks lihtsalt peab jääma aega ja jääbki, et lastega tegeleda ja nendega koos koolitükke lahendada. Mareti tütred, keda ta nimetab oma "hobideks", käivad iluvõimlemises.

"Kui vaja, lähen kooli või trenni lastele järele. Kui vaja, õpime koos. Tööpäev lõpeb mul kell kell 17 ja algab 9. Väljaspool tööaega jääb aega nii endale kui ka perele. Kui on lastele vaja trikoosid või toimuvad võistlused, on ikka emme olemas."

Veel meeldib Maretile lugeda. "Eelmistel aastatel tegelesin ka oma koertega - puudlid, kes käisid näitustel ja lisaks olen 2004. aastast Eesti Juhi Abi ühingu liige."

Koerte kui hobi suhtes oli ta varasematel aastatel aktiivsem kui praegu. "Koeri eriliselt küll ei õpetanud, aga näitustel käimise jaoks oli eelnevalt vaja õigel ajal näituse tasud maksta, eelmine päev koerad pesta, föönitada, kammida, mingil määral neid ise pügada, ehkki lõppsoengu tegi ikka spetsialist, aga nüüd juba peaaegu oskan ise.

Ja loomulikult need lõputud sõitmised, näitused on ju erinevates kohtades. Praegu me enam näitustel ei käi, lastel on võistlusi palju rohkem ja nemad on tähtsamad. Ning ostsin hiljuti just uue kodu ja tahaksin ikka võimalikult palju kodus olla."


Meeldib korrektsus

Maret ei erine enda sõnul töö- ja puhkepäevadel palju. "Ajan ka tööasju muul ajal, kui väga vaja, ja kui keegi vajab abi, ikka lähen appi."

Tal on muuseas oma väike rituaal - nimelt soovib ta alati korrektne välja näha. "Kostüümide kandmisest nädalavahetustel hakkan juba loobuma, aga ikka igal võimalusel olen kostüümis," ütleb ta. "Mulle lihtsalt meeldib, kui inimene näeb koguaeg korrektne välja. Pealegi - oleme ju firma peeglid!"

Tööst välisel ajal tegeleb ta töise valdkonnaga Eesti Juhi Abi ühingu liikmena. "Kuna Juhi Abi ühing korraldab väga häid täiendkursusi, siis oma väga head täiendkoolitused olen ma saanud tänu ühingule."

Näiteks käis ta eelmisel kevadel ühingu korraldatud kursustel, mis siiani meeles kui positiivne kogemus.

"Võimalik oli võtta erinevaid täiendkoolitusi, mina soovisin asjaajamist, majandust ja etiketti, kuna need on tihti muutuvad ja oma töös vajaminevad täiendused. Igal juhul soovitan neid valdkondi ka teistele. Koolitustest saab oma tööle ühtteist juurde. Kõige uuemate tööga seotud muudatuste teada saamine on ühingu kaudu lihtsam."


Oma tõetera leidmine

Mareti sõnul on vaja igast õpetusest ja loengust leida üles oma iva ja tõetera, mida vaja. Seni on ta tõeterade noppimisega edukalt hakkama saanud ja täiendkoolituste toel arenenud.

"Näiteks Maaja Kallast, kes etiketti luges, ütles: kandke ka talvel värvilisi värve (valgeid, roosasid, punaseid jne), sest meie ilmastikust tulenevad värvid on nii üksluised. Et teeme siis ise maailma värvilisemaks ja endal on ka parem - saab säravam olla.

Päris täpset loengu sõnastust ei mäleta, aga mõte oli selline. See oli minu meelest tõesti väga hea loeng. Samas teised tuttavad, kes käisid seda teisel ajal kuulamas, ütlesid, et pisut igav oli, aga nad ei võta ka oma eriala ja tööd tõsiselt. Nad lihtsalt ei osanud loengust oma iva üles leida."

Kui aga küsida temalt tuleviku kohta - et mida ta sooviks, vastab Maret: "Olen oma elus kõik saavutanud eelmise aasta jooksul, ei teagi, mida edasi tahta... aga küll ma leian midagi, niisama istumine ei ole minu moodi. Olen iseloomult ja tähtkujult ju kaksik."

Ning lisab samas, et siiski - vahel on niisama istumine ka päris tore. "Niisama lugemine on vahest kasulik ja loen ma palju."


Kolleegi kommentaar

Sirje Orvet, Eesti Juhi Abi ühingu asepresident:

"Maret on hakkaja ja edasipürgija nagu valge orav. Tutvusin temaga ühingu korraldatud kursus-konsultatsioonil, kuhu ta otsustavalt Tartust kohale saabus. Panin tookord imeks tema tarmukust: tulla kohale nii kaugelt, olles ise organisatsioonist, kus ilmselt sekretäri süvateadmistest ja kutsetunnistusest eriti lugu ei peeta (nüüd on ta juba töökohta vahetanud). Ta jäi meelde oma rõõmsameelsuse poolest ja peale kursusi sai temast ühingu tegevliige, üks vähestest Tartu piirkonnast."


Kuidas Maret Juhi Abi ühingus on kaasa löönud ja millega silma paistnud?

"ühinguliige on juba ainuüksi seepärast elus ja aktiivne, et tal tuleb oma liitukuulumist igal tegevusaasta hakul üle korrata, tasuda liikmemaksu ja võimaluse piirides osaleda plaanijärgsetel kogunemistel. Ka on üsna sage küsitluste teel tsunftitõdede ja tegevussuundade väljaselgitamine, kus kõigil on võimalus sõna sekka öelda, kes seda vaid soovivad. Maret on seda kõike teinud."


Mis teeb ühest inimesest hea juhi abi?

"Hea kodune kasvatus, loomuomane valmidus abiks olla ehk teenida ja väsimatu enesetäiendamine. Lisaks hea juht, sest kuidas saab olla hea juhiabi vinguvale, tigetsevale või loomlaisale juhile?! Juht ja tema abi on ju tervik."


Millised iseloomuomadused on vajalikud ja kas Maretil on need olemas?

"Kvalifikatsioonistandardist järge ajades on vajalikke tervelt 11 üles lugeda. Arvan küll, et Maretil on kõik olemas, mõnd rohkem ja teist kõhnemalt. Aga tervik on just selline kordumatu rõõmupall nagu Maret."


Mida soovite talle tulevikuks?

"Nagu meile kõigile: et igas päevas oleks soojust ja rõõmu; et norutunnet paratamatute ebaõnnestumiste ja inimliku kurjuse pärast ei jaguks liiga pikaks ajaks; et igasugune halb teeks targemaks ja tugevamaks."

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

KAAMOS GROUP otsib BÜROOJUHTI

Kaamos Group OÜ

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara