Kui tehnika ütleb üles

Tänapäeval on kontorites nii palju erinevaid plastikust abimehi, et inimene tunneb end seal keskel vahel üsna abituna. Selleks, et aparatuur töötaks, peab teda õigesti kohtlema, puhastama ja hooldama. Kas üks naine peaks seda oskama? Vastus on "jah". Õigemini, peab teadma, kust abi otsida, kui midagi juhtub.

Alati, kui kontoritehnika üles ütleb, tasuks pöörduda firmasse, kust see pärit on. Kui see aga mingil põhjusel ei õnnestu, peab otsima teisi lahendeid. Võimalusi on palju: interneti otsingumootorisse märksõnu sisestades pakub arvuti välja mitmeid asutusi ja inimesi, kes tehnikaremondiga tegelevad, kui aga pole internetiühendust ennast, aitab välja telefonikõne teenuse pakkujale.

Tavaliselt on firmades tööülesanded nii jagatud, et sekretäride ja ülemuste keskel leidub ka keegi, kes vastutab kõikvõimalike tehniliste äparduste eest. Kui läheb nässu faks, printer või arvuti, kutsutakse arvutimees. Kui põleb läbi pirn, tuleb remondimees või enamasti lahendab asja sekretär ise. Suurtes firmades on olemas igasuguseid asjamehi.

Näiteid tehniliste probleemide lahendamisest nende firmas tõi Eesti Kontserti sekretär Käthe Kobin: "EKs on õnneks olemas elektrik ja lavamehed, kes aitavad nõu ja jõuga. Kui mingi tehniline probleem on, siis kutsume arvutipoisi, paljundusmasinamurede korral töömehed Canon Overallist. Vahel juhtub ka väiksemaid asju: teekannul kukub ära nupp. Sellega saab muidugi igaüks hakkama, tähtis on liimi olemasolu. Seda on jällegi elektrikul. Tegelikult on meil mehi vaja rohkem jõu pärast, see ei nõua erilisi oskusi ning kõlbab suvaline meesolevus kontorist.

Juhtub ka teistsuguseid lugusid. Huumorivallast. Näiteks, lastakse arvutipoisil kohale tulla, sest CD-ROM ei tööta. Hiljem selgub, et CD on tagurpidi sees - põhi üleval. Selleks puhuks olen mina juba treenitud. Printeri viime parandusse siis, kui hakkab 10 lehte korraga vahele kiskuma vms. Pisivigadega saame omal käel hakkama."

Väikestes firmades seevastu elektrikuid ja töömehi ei pruugi olla. Sel juhul peab sekretär leidma kellegi, kes hädast välja aitab. Kui aparatuuril on tõsine viga ja see nõuab pikemat parandamist ja testimist ning kontorit ähvardab seetõttu vajalikust abimehest pikaks ajaks ilma jäämine, peab leidma õige remondiasutuse.Mõningates arvutiparandusfirmadest antakse asendusmasin seniks, kuni oma remondis on. Vahel läheb remont jälle nii kalliks, et odavam oleks uus osta.

Kui aga tegemist on mingisuguse väikese apsakaga, mis ei häiri töörütmi, võib küsimusi esitada meili teel. Saate "Tehnokratt" juht Peeter Marvet on sarnase kodulehekülje internetti välja pannud. Ja sama teenust pakuvad ka mitmed arvutifirmad.

Osale arutelus

 • Riina Aume

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara