Jõululaud paneb tahtejõu proovile

Kui jõulu ajal kiusatusele järele anda ja kõht sülti-verivorsti täis parkida, siis pole pärast kedagi oma jõulujärgsete liigkilode pärast süüdistada.

Jõulud on üks neid komistuskive, mille taha tervisliku toitumise nõuanded tihti takerduvad: head kavatsused ununevad, kui vanaema palub maitsta oma rasvas hautatud praekapsast ja kui laud on lookas paladest, üks ahvatlevam kui teine.

Kõigepealt sööd kala. Tunned, et said kõhu päris täis, ütled seda isegi kõva häälega. Lähed aga siiski lihalõikude juurde ja söömine saab uut hoogu. Nüüd on kõht tõesti täis, peaaegu et ähkima võtab - aga kadunud on isu ainult lihalõikude, mitte sooja toidu järele. Pärast prae nahka pistmist on sul tunne, et ei jaksa nädal aega midagi süüa. Miskipärast aga vahetad taldrikut ja ründad magustoidulauda"¦

Probleem on selles, et meil tekib küllastustunne selle toidu maitsest, mida oleme juba söönud. Kui käeulatuses on palju erinevaid suupisteid ja muud head-paremat, ei hakka meie küllastusmehhanism toimima. Iseendale antud lubadused nende jõulude ajal söömisega piiri pidada lükkuvad iseendast edasi järgmiseks päevaks või järgmiseks aastaks"¦

Nõuandeid jõululaupäeva pidusöögiks:

Valmistu pidusöögiks! Söö eelnevatel päevadel vähekalorilisi toiduaineid mõõdukas koguses. Söö korralik hommikusöök ja kerge eine lõuna ajal, ehkki lähed õhtul pidusse. Ära hoia ennast näljas! Täida kõigepealt tubli pool taldrikut värske salati või hautatud köögiviljaga. Seejärel võta kartulit, riisi või makarone ja jäta energiarikastele rasvastele toitudele järele vähe ruumi. Püüa kõik söödav korraga taldrikule võtta ja ära lase endale midagi enam juurde tõsta - nii piirdud vaid ühe taldrikutäiega.

Mine võimalikult ruttu toidu juurest ära - pööra tähelepanu toidust huvitavamatele asjadele.

Missugused on aga energiarikkad toiduained, millest tuleks hoiduda? Toome ära mõnede toiduainete võrdlused Kaalujälgijate punktiplaani järgi.

Mida vähem annab toiduaine punkte, seda väiksem on selle energia- ja rasvasisaldus.

Toiduaine

Kogus

Punktid

VasikalihaTaine sealihaSeakaelakarbonaadPraetud ja paneeritud seaÅ?nitselSealihasültLinnulihasült Nahata küpsetatud haniNahaga küpsetatud haniBroileri rinnafileeNahata broilerikoibNahaga broilerikoibMaksMaksapasteetKeedetud kartulidPraekartulid Ahjukartulid Friikartulid1,7 %-dine maitsestamata jogurt5%-dine maitsestamata jogurt10%-dine hapukoor20%-dine hapukoor10%-dine rõõsk koor35%-dine vahukoorDieetjogurtKoorejogurt SuitsuvorstKeedusinkJogurtijäätis

Koorejäätis

125 g125 g125 g150 g 50 g 50 g150 g150 g120 g120 g120 g100 g 15 g150 g150 g150 g150 g 3 sl 2 sl 1 sl 1 sl 1 sl 1 sl150 g150 g 40 g 40 g125 ml

125 ml

23,5 6 7,52 1 5 10,5 2 4 6 2,51,52 5,5 6,5 9,5 0,5 0,5 0,5 10,5 1,5 1 4 20,5 2

4

Osale arutelus

  • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Kopra talu – peopaik Mulgimaa ürgses looduses

Turismistaluna hakkas Kopra talu tegutsema 2000. aasta sügisel. Praeguseks on sellest kujunenud populaarne seminaride, konverentside, suvepäevade ja peoürituste pidamise paik. Kopra talu asub Viljandist 22 kilomeetri kaugusel Tuhalaane külas ning on ümbritsetud ürgmetsadest, soodest ja järvedest.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine