Sügisene mood armastab isikupäraseid inimesi

Sügismood on ideid laenanud viktoriaanlikust ajastust ning slaavi kultuurist.

Sel sügisel eristub peamiselt kolm suunda - Å›ikk-elegantne, folk-etno ja minimalism. Viimane on küll alles tulevikumuusika, aga kes tahab käia moest sammukese või kaks ees, on minimalismi viljeledes õigel teel, kinnitab kaubamaja loovjuht ja stilist Kristina Herodes. Mida need märksõnad õigupoolest tähendavad?

"Å ikk ja elegantne stiil on saanud inspiratsiooni ajaloost, viktoriaanlikust ajastust. Peamiselt väljendub see detailides - põõnad, passed, väike pluus, millel kaelus tolle aja kohaselt kujundatud, mustrid,"? selgitab Herodes. Elegantsetel jakkidel-kleitidel on tugev talje ning see soosib lopsakamat kehakuju. Väga Å?ikk on kombineerida näiteks sellist komplekti, kus luksuslikku pluusi kantakse teksade ja jakiga (või jaki asemel kudumiga) - ühest küljest muudab see teksad ilmekamaks, teisalt mahendab luksusliku pluusi pidulikkust. "Teksad on sel sügisel väga moes, saadaval on kõike elegantselt augulistest kuni tikitute ja pärlitega kaunistatuteni,"? sõnab Herodes.

Meestemoes esindab elegantset stiili ülikond ning uuendusena on tagasi vest (mis võib olla ka kootud), mida kantakse ka ilma pintsakuta. "Kindlasti rõõmustav uudis kõikidele kõhukatele meestele,"? muheleb stilist. Aktsendi annavad värvilised särgid - külluslikud sügavad toonid, näiteks lilla on tänavu väga kuum. Samuti on meestemoes sametpintsak, mida pidulikumal puhul saab kanda näiteks viigipükstega, argipäeval aga teksadega. Igasuguste teksatagide-sulejopede-nahkmantlite asemel on üleriiete garderoobis võtnud koha sisse klassikaline villane härrasmehe mantel. "Klassika teeb igast mehest mehe, olgu tema kehakuju milline tahes,"? kinnitab Herodes. Villast mantlit kantakse ka kõige tavalisemate teksade-tennistega, sest nagu naistemoes, nii miksitakse ka meestemoes elegantset argipäevasega.

Stiliseeritud maaelu

Teine oluline suund on folk, inspiratsiooni ammutatakse Põhjamaadest ja Venemaalt, üldse slaavi kultuurist. Norrapärased mustriga kudumid, kõrvadega mütsid, mustrilised voogavad seelikud - soe ja moekas üheaegselt. Teine folgistiil laenab inglise maamõisalt - peened mitmevärvilised kangad, samet, jaht ja ratsutamine. "Tegemist on stiliseeritud maaeluga - näiteks kõrgesäärelised saapad, mida kantakse pükste peal, ning rohkete taskutega taljes jakk. See komplekt eeldab küll head figuuri,"? selgitab Herodes. Folgi-etno ekstreemsema poole pealt on endiselt moes loomamustrid.

Mehed saavad põhjamaist folgitunnetust, kandes pintsaku asemel näiteks ühevärvilist kootud kampsunit. Inglise maamõisnikku meenutavad aga paikadega pintsakud, kaelasidemed ning suured lehvivad sallid.

Kolmandana puhub sügisel mahedalt minimalismi värskendav tuuleke. Hall toon, lihtsad puhtad pinnad, siledad kangad, mida elavdab isikupärane detail - olgu see kaunistus või mõni värviline detail, luksuslik pluus lihtsa halli kostüümiga kantuna. "Minimalism pole uniseks, nagu 1990-ndatel. Naised on naiselikud ja mehed mehelikud,"? räägib stilist.

Naiste- ja ka meestemoes on tänavu menukad kudumid. Olgu tegemist folgist mõjutatud kudumiga või õhkõrna pitskampsuniga, meestevesti või paksu kampsuniga, kanda sobib neid nii vabal ajal kui ka viisakate kostüümide-ülikondade juurde.

Osale arutelus

 • Mari Rebane

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara