Google Desktop leiab info üles

Google Desktop (GD) on nn personaalne otsingumootori tarkvara, mis töötab kasutaja arvutis ning jõudehetkedel indekseerib arvutis olevad andmed.

Esimene GT versioon on tasuta saadaval olnud umbes aasta aega. Mina olen GD kasutamisega nii ära harjunud, et ilma selleta ei kujutaks oma digitaalset elu eriti ettegi.

Eriti mugav on GD abil otsida kõikvõimalikke andmeid oma arvutist - GD indekseerib nii e-posti, Microsoft Office"™i kontoritarkvara dokumente, HTMLi ja tavalisi teksti dokumente, PDFi faile ja palju muud.

Augusti lõpus välja tulnud GD teine versioon on lokaalse otsingumootorina sama hea kui varem. Tegelikult isegi parem, sest nüüd on võimalik indekseerida ka selliseid faile, mis ei asu kasutaja arvutis, vaid näiteks firma serveri jagatud kõvakettal või koduvõrgu teises arvutis. Ka saab GDs paika panna kataloogid, mida kasutaja ei soovi mingil põhjusel indekseerida.

Kõige huvitavam uuendus aga selles, et nüüd on Google Desktop erinevate moodulitega laiendatav just selliseks, nagu konkreetsel kasutajal vaja. Näiteks saab alla laadida laienduse, mis võimaldab indekseerida ja faile otsida CD ja DVD plaatidelt.

Mõne kasutaja jaoks tarbetu funktsionaalsus, teistel aga võivad olla mitme aasta failid arhiveerituna plaatidel, millelt on vaja aeg-ajalt infot otsida. Ka on mitmed firmad välja lasknud laiendusmoodulid vähem levinud failiformaatide indekseerimiseks.

Uus on GDs ka sidebar, mis vabas tõlkes on küljeriba. See on terve ekraani kõrgune, kuid vabalt valitud lausega aken, kus kuvatakse erinevat informatsiooni.

Minu jaoks on enam kasutust leidnud kolm standardvarustuses olevat moodulit.

Quick View
, millest saab viimati vaadatuid faile ja veebilehekülgi käivitada.

Email
, mis näitab ühes aknas viimasena saabunud e-kirjade päiseid. See moodul näitab nii töiseid kirju (Microsoft Exchange, mille kliendiks Outlook) kui ka veebipõhise gmail.com postkasti saabuvaid kirju.

Moodul News
näitab uudiste pealkirju. Tegemist on õppiva süsteemiga - kui paari erineva orkaan Katarina uudise peal vajutada linki "ära näita rohkem selliseid uudiseid"?, siis edaspidi selliste uudistega GD kasutajat enam ei tülitata.

Ka küljeribade puhul on Google jätnud arendajatele vabad käed uusi mooduleid luua ning kasutajatele oma vajaduste järgi ribalt standardseid mooduleid eemaldada ja uusi lisada.

Lisaks standardile jookseb minu masinas ka "System Monitori"? nimeline moodul. Süsteemi jälgija ei tee muud, kui kuvab informatsiooni selle kohta, kui koormatud on protsessor, kui palju on arvutis vaba mälu ning kas midagi loetakse-kirjutatakse kõvakettale või võrku.

Nende firmadele jaoks, kellel on oma intranet, on GD tarkvarast eriversioon Google Desktop Enterprise Edition.

Enterprise Editioni puhul on lisandunud intranetist otsimise võimalus ja tsentraalne administreerimine. Enterprise Edition toetab ka Google"™i riistvaralisi intraneti otsingumootoreid Google Mini ja Google Search Appliance, mida nende suhteliselt kõrge hinna tõttu Eestis kuigi palju ei kasutata.

Osale arutelus

 • Alar Pardla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara