Disainitud külalisraamat püüab osakesena sisekujundusest külalise pilku

Külalisraamat on nii firma maine kandja kui ka kujunduselement - kunstipäraselt vormitud nahk või metall annavad aktsendi ka sisekujundusse.

Külalisraamatu stiil ja materjali valik oleneb firma eripärast. Näiteks on tehtud puidust, tekstiilist, metallist, savist või klaasist, aga ka kuivainetest (riis, tatar jms) või vürtsidest (pipar, nelk jne) lõhnavate kaantega raamatuid.

Tavapärasema nahkköites külalisraamatu võib hõlpsasti ka kunstigaleriidest leida. Tagasisidet ootavad lisaks firmadele ka paljud restoranid, kohvikud, galeriid jt. Nende omanäolised külalisraamatud on sageli domineerivad ruumikujundus- elemendid, mis ei jää tähelepanuta. Mõnes firmas on neile leitud koht vastuvõturuumis või juhatuse eesruumis.

Paljude "anonüümsete"? köidete autor Katariina Gildi kunstnik Jane Rannamets täheldab, et sageli valitakse esimene külalisraamat juhuslikult, järgmise tellivad pered või asutused juba ainueksemplarina. Sageli soovitakse kaanekujunduses või raamatus sees kasutada firmamärke, logo või teisi tähtsaid sümboleid. Samuti võib külalisraamatute formaat varieeruda. Kui kodused kroonikaraamatud võivad olla lausa miniatuursetes mõõtmetes, siis ettevõtted soosivad pigem kogukamaid köiteid.

Väärikate kaantega külalisraamatul võib ka vahetatav sisu olla. Nii näiteks on Meistrite hoovis asuvaÄ°okolaadikohviku külalisraamatutel oluline koht interjööris. Selle ümber on ennesõjaaegsed kunstnik Taska nahakojas valmistatud kaaned, millele Rannamets aeg-ajalt uusi sisusid köidab. "Vanad"? sisuraamatud on kohvikus riiulis, igaüks võib neist soovi korral pilguga üle käia.

"Külalisraamatud on tegelikult kui elamuskogumid,"? lausub nahakunstnik Pille Kivihall.

Kellel ja kuidas sissekandeid palutakse teha, oleneb kodu või firma tavadest, sellest, kas avatud külalisraamat asub nähtaval kohal või tuuakse see välja vaid eriliste persoonide jaoks, kas sinna kleebitakse lisaks fotosid, kutseid jms, sõltub ikkagi omanike eelistustest ja raamatu eesmärgist.

Sageli valitakse esimene külalisraamat juhuslikult, järgmise tellivad pered või asutused juba ainueksemplarina.

Kuigi arvutitehnika invasioon soosib virtuaalset infovahetust, võiksid firmade külalisraamatud jääda ikkagi traditsioonilisteks - näiteks nahkköites kvaliteetse paberiga läbimõeldult disainitud teosteks.

Ettevõttes aukohale asetatuna võiks see aga arvestada ka sisekujunduse ja ettevõtte iseloomuga. Näiteks Tallinna raekoja külalisraamatule sepistatud väravamotiivid või Katariina Gildi nahakoja külalisraamatute fantaasiaküllane kujundus annab aimu ka asutuse eripärast.

Tallinna raekoja külalisraamatud talletavad ajalugu

Külalisraamatu sissekandeist kujuneb aastatega olulisemate sündmuste kroonika, firma või kodu lugu. "Sissekande kirjutamise võimalus on ühtlasi ka au osutamine majas viibinud külalisele. Ajaloo talletamise seisukohast on palju huvitavam lugeda pikemaid kirjutisi - ajastu ja inimese peegeldusi,"? sõnab Tallinna raekoja direktor Elvira Liiver.

Praegu on põnev vaadata Indira Gandhi, Mihhail Gorbat?°ovi jt sissekandeid raekoja külalisraamatusse. Kuna sinna teevad sissekandeid reeglina ametlikud külalised, siis nende andmed on enne kalligraafiliselt kirja pandud. Sageli piirduvad ametiisikud üksnes allkirja või tänusõnadega, vahel on nad lisanud midagi enamat. Just see "enam"? ongi hiljem ajaloolaste maiuspala.

Et raekoja külalisraamatute autoriteks on erinevad kunstnikud, on neis talletatud ka killuke eesti köitekunsti ajalugu. Viimase külalisraamatu lugu on samuti põnev - ARSis enne iseseisvumist valminud raamatusse oli pressitud NLKPd ülistavad loosungid. Hea teostusega raamatu päästsid metallikunstnik Tiiu Aru sepistatud lisandid, mis kirju varjavad.

Raekoja keldrisaalis toimuvad regulaarselt linna ajalugu tutvustavad näitused. "Ka seal on avatud külalisraamatud, kus igaüks võib oma arvamust avaldada. Neid seisukohavõtte ja tagasisidet on uute näituste koostamisel lausa kasulik lugeda,"? täheldab Elvira Liiver.

Osale arutelus

  • Tiina Kolk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

02. aprill 2018

Uudised

Teabevara