Miks piima ja piimatoodete igapäevane tarbimine on igas vanuses tähtis?

Piima bioloogiline väärtus on suurem kui mis tahes teisel looduslikul toiduainel.

Piim ja piimatooted kuuluvad esmavajalike toiduainete hulka. Piimas on asendamatud aminohappeid sisaldavad piimavalgud, mida inimorganism ei suuda ise valmistada. Kuigi valgu vajadus on suurem kasvueas, vajab inimorganism valke koevalkude uuendamiseks kogu eluea jooksul.

Piim on suurepärane kaltsiumiallikas. Kaltsium on olulise tähtsusega tihedate ja tugevate luude moodustamisel ning inimene vajab seda terve elu.

Piimatooted sisaldavad rasva, mis on vajalik, et piima tähtsaim komponent - kaltsium, lahustuks. Mida suurem on toote rasvasisaldus, seda rohkem on ka rasvlahustuvaid vitamiine.

Piimas on veel mitmeid vajalikke mineraalaineid, eeskätt kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, tsinki ja joodi. Inimorganism sisaldab ligi 2 kg mineraalaineid.

Piimatooted on tähtsad vitamiiniallikad. Kõige tähtsamaks vitamiiniks võib pidada rasvlahustuvat vitamiini D, millel on oluline osa kaltsiumi omastamise parandamisel.

üks gramm kaltsiumit päevas.

Toitumisteadlaste soovituste kohaselt peavad piim ja piimatooted moodustama igapäevasest toidukogusest ligi neljandiku. Inimene peab päevas tarbima 3-4 klaasi piima (hapupiima, jogurtit, keefiri). Klaasi piima võib asendada 100g kohupiima, 20-30g juustu või 1 dl jäätisega.

Eelkooliealised lapsed vajavad päevas ligikaudu poolt täiskasvanute annusest - 600 mg. 6-11aastastele peab toidust tulema aga juba 800mg kaltsiumit. Teismeliste kaltsiumivajadus on võrdne täiskasvanutega.

Kas teadsid et,

"¢"¢ ainult vedelaid piimatooteid tarbides võib mitmetest organismile olulistest ainetest puudu jääda, seepärast tuleb kindlasti süüa ka juustu või kohupiima."¢"¢ piim on vajalik täiendus taimetoitlaste toidulaual. Need, kes on lihast loobunud ja taimetoidule üle läinud, peavad oma toidulauale lisama enam piimatooteid, mis asendavad liharoogadest saadavaid valke. Liharoogadest saadava valgu hea asendaja on hapukoor, maitsestamata jogurt, muna ja juust."¢"¢ hapupiimatoodete tarbimine on kõhule hea. See korrastab inimese seedekulgla mikroobe ja tugevdab kaitsevõimet. Eriti oluline on hapupiimatoodete tarbimine pärast seedekulgla mikrofloorat kahjustada võinud antibiootikumide ravikuuri."¢"¢ süües piima koos teraviljatoodetega, tõuseb toiduvalgu bioloogiline väärtus. Piimaga valmistatud puder, helbed või müsli ning juustuga pastatooted on väga kõrge toiteväärtusega."¢"¢ neil, kes ei suuda laktoosi omastada, tasub proovida hapupiimatooteid, kus on laktoosisisaldus väiksem, mistõttu nende söömine vaevusi ei tekita.

Osale arutelus

  • Piret Birk

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

EVR Cargo otsib JUHIABI

EVR Cargo AS

28. juuni 2017

Uudised

Käsi­raamatud

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine