Kutsuja maksab arve

Kõhtu täita ehk süüa oskab igaüks. Aga lisaks näljakustutamisele on söömisel oma roll ka seltskondlikus suhtlemises.Läbi aegade on väljas söömine seotud olnud paljude ühiskondlike normidega. Etiketikonsultant Inno Joonas annab nõu ebakindlale restoranikülastajale.

Kas on ükskõik, millal ma restorani lähen ja äripartneri sinna kutsun?

Klassikalise etiketi puhul loetakse lunch'iks ehk ka ärilõunaks ajavahemikku 12-15, dinner toimub 19-21 vahel ning pidulikud õhtusöögid algavad pärast kella 21. Ärilõunale kutsutakse mujal maailmas enamasti alates 12.30st ning lõuna kestab tavapäraselt 1-1,5 tundi. Kui olete ärilõunal võõrustaja rollis, siis ärge unustage, et teil on kohustus paigutada külalised lauda, öelda tervitustoost, juhtida vestlust ning... maksta lõpuks ka arve.

Kas restoranis on ülikond kohustuslik? Aga lips?

Rõivastuse valikuga antakse teisele inimesele mõista, millist kohta ühiskonnas omatakse või soovitakse omada. üldjuhul tunneb rõivastusest ära ärimehe, kunstniku, üliõpilase, prostituudi, äridaami. Ärimaailmas, nagu diplomaatiaski, on tähtis iga pisiasi. Korrektne välimus annab võimaluse keskenduda tööalasele tegevusele, mitte isikutele. Alati on sobilik tume ülikond, hele päevasärk, lips, tumedad sokid ja kingad. Argipäeviti välditakse musta ülikonda. Tähelepanu peaks pöörama ka lisanditele: kell, püksirihm, sõrmus, lipsunõel jne. Suured kullast randme- ja kaelaketid ärimehe riietusse ei sobi. Naistel ei tasu karta libastumist, kui rõivastutakse korrektsesse klassikalisesse kleiti, kostüümi või pükskostüümi.

Kuidas tulla toime kõigi laualolevate söögiriistadega?

Kui Euroopa maades on kombeks süüa noa ja kahvliga - kahvel vasakus ja nuga paremas käes -, siis muudes maades võite kokku puutuda vägagi erinevate lauakommetega. Kui restoranis on laud kaetud mitmekäigulise eine jaoks, siis alustate söögiriistade võtmist väljaspoolt. Magusroa serveerimisel on tihtilugu kasutusel nii lusikas kui koogikahvel. Võite valida endale meelepärasema või kasutada vajadusel mõlemat.

Väga heades kalarestoranides puutume kokku erinevate merekarpide ja vähiliste söömisega. Enamasti on nende söömiseks ette nähtud spetsiaalsed vahendid. Homaarid, vähjad, krevetid süüakse kahvli ja noaga. Kui vajalik, siis purustatakse sõrg tangidega. Mõnikord võib mereande, näiteks krevette, süüa ka kätega, kuid peate veenduma, et pärast söömist on võimalik käsi loputada sidruni- või laimiveega.

Kui jääte hätta, siis paluge alati julgelt abi kelnerilt.

Meeldivaid sööginaudinguid!

Allikas:

Äripäev

Osale arutelus

  • Inno Joonas

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara