Kuidas ära tunda kehva hingamist?

Ebapiisav hingamine tekib pingetest inimese hingamismehhanismis. üks märkidest võib olla näiteks sissehingamise ajal pingulduv kõht või siis jõuline või piiratud hingamine. Kontrollitud hingamine toimub pea-, kaela- või seljalihaste rakendamisel sellisel moel, mis pole üldsegi seotud kopsude ja diafragma hingamismehhanismiga.

Stressist tingituna esineb inimestel kalduvust ka hüperventilatsioonile. Hüperventilatsioon - ebaõige hingamine - võib tekkida reaktsiooniks hirmule või siis stressile. Kui diafragma hingamine funktsioneerib kehvasti, siis see tingib ka aeglast ainevahetust, vitaalsuse ja heaolutunde vähenemist.

70 % keha jääkproduktidest väljutatakse kopsude kaudu, 30% naha, uriini ja väljaheidete läbi. Niisiis põhjustavad kehvad hingamisharjumused paljude haiguste tekkimist.

Hea hingamine

Hea hingamise korral rindkere lihased laienevad külgedele ja kergelt üles ning kõht paisub sissehingamise ajal. Diafragma suurenenud liikuvus aitab masseerida kõhtu, maksa, pankreast, neere. Lisaks soodustab seedeorganite tööd, aktiviseerib vereringet ja lümfisüsteemi ning toitainete omastamist. Hea hingamine toetab head tervist ja terveid eluviise.

Hingamiskoolitus

Enda hingamist võib koolitada muutes selle "pingutuseta pingutuseks"?, kasutades piisavat kapasiteeti oma hingamismehhanismist. Selleks võib rakendada Biotagasisidet või hingamisõpetaja abi. Enda hingamise koolitamine aktiviseerib energiat ja treenib vastupidavust, emotsionaalset tasakaalu, võimaldab terveneda füüsilistest probleemidest, aitab valuga toime tulla, parandab keskendumisvõimet ning tõstab IQ"™d.

Kõige turvalisem on alustada hingamisega tegelemist individuaalsessioonides. Grupis osaledes ei pruugi kindlus- ja turvatunnet, mis on hingamise praktiseerimise juures oluline, alati piisavalt jätkuda. Hingamisega tegelemine on väga soovitav ka naistele radeduse ajal, et luua sidet veel sündimata beebiga ning valmistuda sünnituseks, mille ajal on piisav ja aktiivne hingamine üks vältimatu toetaja nii emale kui lapsele.

EQ arendamine

Teadliku hingamisega tegelemine toob inimeses välja tema harjumuslikud ja piiravad käitumismustrid, mis kunagi lapseeas on tekkinud, kuid nüüd täiskasvanueas teda enam ei toeta. Hingamine loob kontakti tõeliste ja sügavate tunnetega inimeses.Võimalik on vabaneda segavatest emotsioonidest, emotsionaalsest tasakaalutusest ning erinevatest sõltuvushäiretest.

Osale arutelus

 • Marika Tomberg

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine