Kuidas ära tunda kehva hingamist?

Ebapiisav hingamine tekib pingetest inimese hingamismehhanismis. üks märkidest võib olla näiteks sissehingamise ajal pingulduv kõht või siis jõuline või piiratud hingamine. Kontrollitud hingamine toimub pea-, kaela- või seljalihaste rakendamisel sellisel moel, mis pole üldsegi seotud kopsude ja diafragma hingamismehhanismiga.

Stressist tingituna esineb inimestel kalduvust ka hüperventilatsioonile. Hüperventilatsioon - ebaõige hingamine - võib tekkida reaktsiooniks hirmule või siis stressile. Kui diafragma hingamine funktsioneerib kehvasti, siis see tingib ka aeglast ainevahetust, vitaalsuse ja heaolutunde vähenemist.

70 % keha jääkproduktidest väljutatakse kopsude kaudu, 30% naha, uriini ja väljaheidete läbi. Niisiis põhjustavad kehvad hingamisharjumused paljude haiguste tekkimist.

Hea hingamine

Hea hingamise korral rindkere lihased laienevad külgedele ja kergelt üles ning kõht paisub sissehingamise ajal. Diafragma suurenenud liikuvus aitab masseerida kõhtu, maksa, pankreast, neere. Lisaks soodustab seedeorganite tööd, aktiviseerib vereringet ja lümfisüsteemi ning toitainete omastamist. Hea hingamine toetab head tervist ja terveid eluviise.

Hingamiskoolitus

Enda hingamist võib koolitada muutes selle "pingutuseta pingutuseks"?, kasutades piisavat kapasiteeti oma hingamismehhanismist. Selleks võib rakendada Biotagasisidet või hingamisõpetaja abi. Enda hingamise koolitamine aktiviseerib energiat ja treenib vastupidavust, emotsionaalset tasakaalu, võimaldab terveneda füüsilistest probleemidest, aitab valuga toime tulla, parandab keskendumisvõimet ning tõstab IQ"™d.

Kõige turvalisem on alustada hingamisega tegelemist individuaalsessioonides. Grupis osaledes ei pruugi kindlus- ja turvatunnet, mis on hingamise praktiseerimise juures oluline, alati piisavalt jätkuda. Hingamisega tegelemine on väga soovitav ka naistele radeduse ajal, et luua sidet veel sündimata beebiga ning valmistuda sünnituseks, mille ajal on piisav ja aktiivne hingamine üks vältimatu toetaja nii emale kui lapsele.

EQ arendamine

Teadliku hingamisega tegelemine toob inimeses välja tema harjumuslikud ja piiravad käitumismustrid, mis kunagi lapseeas on tekkinud, kuid nüüd täiskasvanueas teda enam ei toeta. Hingamine loob kontakti tõeliste ja sügavate tunnetega inimeses.Võimalik on vabaneda segavatest emotsioonidest, emotsionaalsest tasakaalutusest ning erinevatest sõltuvushäiretest.

Osale arutelus

 • Marika Tomberg

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Käsi­raamatud

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine