Lugeja kirjutab: Argipäeval rongiga tööle

Jõuan perroonile, kell on 6:30. Inimesed kogunevad kiigates vaikselt kaugusesse, et ehk ta juba tuleb, teadmisega: rong tuleb alati õigel ajal. Vähemalt enamuse ajast, kui mõni ilmaüllatus ei ilmne nagu nt -30 kraadine pakane. Täna on ilm selge. Hommikuti on juba valge, päike on kõrgel. Et näha päikesetõusu peab varem nüüd tõusma.

Hommikune seltskond

Rong saabub suur pirn põlemas. Inimesed vallutavad ukseesised ning sisenevad vagunisse istekohti krahmates. Jah, hommikul on palju reisijaid, teinekord isegi nii palju, et viimased tulijad ei mahu istuma. Leian istekoha ning silmitsen vaikselt inimesi.

Noor koolipoiss tirib ranitsast vihiku ning asub midagi lugema. Arvatavasti on kontrolltöö tulemas või kodutöö tegemata. Ta on tõusnud juba pool kuus, et asuda kell 8 koolipinki. Tema kõrval on end mugavasse asendisse seadnud veidi vanem koolijüts, kes on silmad sulgenud, et natukese aja pärast uinuda.


Elav vestlus

Veidi kaugemal pinkidel istub seltskond vanemaid daame ja arutavad eilseid sündmusi. Jutt muutub hoogsaks ja siis korraga sosinaks. Nad räägivad kellestki ning temaga seonduvaid külajutte. Lahvatab naer ning jutt vuliseb soravalt endises rütmis edasi.

Silman vanemat meesterahvast. Ta sõidab iga päev selle sama rongiga, et tulla tagasi teise kindla rongiga. Kindlasti käib ta linnas tööl. Nagu paljud. Ainult et tema on meelde jäänud oma kindla ilmega ning mõtisklustega aknast välja vaadates.

Tuttavad ilmed

Näe - ühes pingivahes istub üksi mees, kes loeb raamatut. Silman pealkirja. Olen teda teinekord näinud koos imeilusa tütrega, kellega ta tasakesi arutab ilmaelu üle - aknast välja vaadates on nad mõtisklenud nt vagunrongide marsruudi ning transporditava üle.

Taamal on koha sisse seadnud seltskond naisi, kes seletavad tuliselt tööelus toimuva üle. Kellegi boss oli käitunud ebaõiglaselt, ning nii leiavad ka ülejäänud naised. Mõne aja pärast nad rahunevad ning kõneaineks tulevad laste tegemised.

Kuulen võõrkeelt. Kõrval pingis istub abielupaar, kes räägivad oma emakeeles. Tean neid sõitmas sellest ajast, kui rongiliiklust kasutanud olen. Tundub, et neile meeldib elu siin, miks muidu nad nii mitmeid aastaid juba ühte ja sama kodu-töö rada kulgevad.

Saabumine pealinna

Rong liigub oma kindlas rütmis, peatused vahetuvad. Keegi tuleb peale, keegi läheb maha. Kuskilt kostab läbi kõrvaklappide kumav helin. Märkamatult oleme jõudnud Tallinna piirile. Igas järgnevas peatuses jääb vagun tühjemaks. Tööstuspiirkonda on tekkinud järjest enam ettevõtteid, kes pakuvad erinevaid ametikohti. Nii sammuvad perroonil inimesed nende suunas, kui rongivagunis neist möödun.

Jõuame Tallinnasse, uste juurde koguneb elav järjekord, et väljuda. Näen, kuidas inimesed tõttavad trammile, trollile, mõned seavad sammud vanalinna suunas. Kell on pool seitse. Kell kaheksa alustavad paljud neist oma töö- või koolipäeva. Lähen minagi oma asju ajama.

Tagasi koju

Õhtul viiesele rongile tõtates kohtan paljusid, keda hommikul. Näen mõnda juba varem linnatänaval samas suunas jaama poole kõndivat. Rongi jõudes leian eest juba nii mõnegi seltskonna, kes naudivad turult ostetud saiakest või kiirrestorani toitu. Vanematest meestest koosnev seltskond mekib aga märjukest.

Rongi siseneja teretab tuttavat ning asub temaga pikka vestlusesse. Arutatakse töö- ja eraelu. Jutu käigus vahetatakse tihti ka kontakte ning nii mõnigi äritehing sõlmitakse: kes müüb oma autot, kes pakub töö võimalust, kes korteri ostu. Arutatakse kõikvõimalikel isiklikel teemadel, sekka natuke ka klatÅ?ijuttu.

Aegamisi täitub rong ning vile saatel sulguvad vaguniuksed, et jälle liikuma hakata. Tagasi kodu poole. Sulen silmad ja jään tukastama. Vahepeal ümbrust silmitsedes märkan teisigi unehõlma vajununa.

Korraga kuulen vedurijuhi häält oma peatuse nime hõikamas. Sulen hõlmad ning astun teiste inimeste keskel sõidukist välja. Perroon täitub rahvaga ning suundub ülekäigule. Rong möödub ning sammun inimmassist välja.

Osale arutelus

  • Merle Kuurberg

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara