Aeduba on lihast väärtuslikum

Aeduba on püstiste või väänduvate vartega üheaastane rohttaim. Kuna ta on külmakartlik, siis pannakse seemned mulda alles öökülmade möödudes, kuid ta areneb küllaltki kiirelt, nii et õitseb juba juunis-juulis ja kaunu saab toiduks juba juuli lõpus. Aedoa liike on tohutult palju, Eestis kasvatatakse peamiselt harilikku aeduba ehk Türgi uba.

Ehituse järgi jagunevad kaunad kolme rühma:

* kiududeta aedoad e suhkruoad
"” nahkjas sisekile puudub, kaunaõmblused on kiududeta;

* poolkiulised e poolsuhkruoad
"” nahkjas sisekile on nõrk või areneb hilja, kaunaõmblused on kiududega;

* kiulised e poetisoad
"” kauntes on pärgamentjas sisekile, kaunaõmblused on kiududega.

Sellega peab arvestama, kui ostame seemneid. Meie aedades kasvatatakse ka lilleuba, mis on samuti toiduks kasutatav ning annab suurt saaki (paljud ei tea seda). On nii valge-, puna- kui ka mustaseemnelisi.

Toiduks kasutatakse nii poolvalminud kui valminud teri värskelt, kuivatatult, soolatult, sügavkülmutatult või konserveeritult.

Aeduba väärt toidutaim

Aeduba on toiteväärtuselt lähedane aedhernele. Mineraalaineid kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja rasvu ning C-vitamiini sisaldavad oad rohkem kui herned.Vitamiinidest on aedoas olemas peaaegu kõik B-grupi vitamiinid, karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiinid) ja C-vitamiin. Aedoa terades sisaldub vaske ja tsinki rohkem kui enamikus köögiviljades.Nagu teame, on tsink oluline organismis osa ensüümide, insuliini ja hormoonide sünteesis.Aedoad on rikkad valgu poolest (4-6%), oavalkude toiteväärtus on ligikaudu võrdne lihavalguga. Inimese seedekulgla omastab aedoavalke paremini kui näiteks kala- või lihavalke. Aedoavalk on lihavalgust väärtuslikum ning ubades on kuus korda rohkem valke kui piimas ja kolm korda rohkem kui nisuleivas.

Kõige paremini omastab organism valku kergelt kupatatud ubadest. Aeduba sisaldab tähtsamaid aminohappeid: metioniini, triptofaani, lüsiini, arginiini, türosiini ja histidiini.

Aeduba ravib

Aeduba kui ravimtaime on tuntud juba ammu. Ravimina kasutatakse oakaunu ja seemneid "” ube. Temas on aine, mis on sarnane insuliiniga ja toimib soodsalt suhkru ainevahetusele veres, mistõttu soovitatakse suhkruhaigetele.Soodne naatriumi ja kaaliumi vahekord terades ja rohelistes kaunades kiirendab vee eraldumist kudedest, mistõttu on soovitatav südame- ja veresoonkonna haiguste korral.Aeduba ravib suhkruhaigust, mao- ja maksahaigusi, neeru- ja põiehaigusi, kõrget vererõhku, südamehaigusi, veresoonte lupjumist, kroonilist reumat, podagrat ja neerukive (õiekeedus). Aedoakaunte söömine vähendab vere kolesteroolisisaldust ja elavdab jämesoole tegevust.Vanemas eas on lausa vajalik kasutada toidus aedube, sest need turgutavad südametegevust ja nii saab vähendada liha osatähtsust toidus.

Kuivade kaunte keedust kasutatakse peamiselt reuma raviks, neerude haigestumisel uriini väljutava vahendina ja suhkrusisalduse vähendamiseks veres. Keeduse valmistamiseks tuleb kaunu keeta 15 min ja juua pool klaasi enne sööki 2 korda päevas. Aedoa mõningatel liikidel on ka kasvajavastane toime.

NB! Aedube ei tohi süüa toorelt, sest need sisaldavad mürgiseid ühendeid (valkaine fasiin), mille toime keetmisel ja hapendamisel kaob.

Osale arutelus

  • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine