Töö ja koduse elu tasakaal Norras.

Olen palju aastaid teinud koostööd juhtivatel positsioonidel töötavate inimestega ning täheldanud, et töö ja koduse elu tasakaalus on toimunud oluline muudatus.Mõne aasta eest kirjeldasid eelkõige naissoost juhid oma argipäeva kui rabelemist töö ja koduse elu vahel. Nad olid tihti stressis, sest nende abikaasad ei abistanud neid piisavalt ei laste kasvatamises ega kodutöödes.Seevastu meessoost juhid tundsid süümepiinu seepärast, et ei veetnud piisavalt aega kodus. Samas aga arvasid nad, et töö ja tööalase arengu prioriteediks seadmine on täiesti normaalne.Juhtimisoskuste arendamise programmides olid alati naised need, kes rääkisid oma töist olukorda kirjeldades töö ja koduga seotud stressist. Mehed seevastu, kirjeldades oma tööalaseid probleeme, ei maininud seda aga üldse.

Ainult vanemad mehed tõid oma elule pilku heites dilemma töö ja pere vahel välja. Nad avaldasid kahetsust, et ei veetnud rohkem aega oma lastega, vaid jätsid selle vastutuse naise kanda.

Norras on praegu noorte töötajate hulgas palju kahe karjääriga perekondi, see tähendab, et nii mees kui naine teevad karjääri. Preagusaja isad ja emad palju sarnasemad, mõlemad otsustavad pühendada rohkem aega oma perekonnale ja mitte ainult sellepärast, et peavad seda tegema, vaid nad tahavad oma lastega suhelda. Noored naised peavad iseenesestmõistetavaks, et pärast kõrgharidusse panustamist on neil võimalus end tööalaselt teostada.

Kui rääkida eesmärgist saavutada tasakaal töö ja koduse elu vahel, siis ei ole erinevused meeste ja naiste vahel tänapäeval kuigi suured, selle tasakaalu saavutamine on aga väga keeruline. Mõnel perekonnal õnnestub tasakaalu saavutamine paremini kui teisel. Paljud noored, kes töötavad juhtivatel ametikohtadel mainivad peaaegu alati oma töise olukorra osana ka tasakaalu töö ja koduse elu vahel. Enam ei ole tegemist isikliku asjaga.

Paljudel juhtidel õnnestub oma elu parandada, muuta on vaid vaja veidi oma töötavasid/-harjumusi, näiteks delegeerides rohkem ülesandeid, seades oskuslikumalt prioriteete, pühendudes tööle 150% asemel vahel hoopis 80% jne. Nägin ka seda, et nendel, kes suutsid tööl muutusi ellu viia, õnnestus sama teha ka kodus (delegeerida kodutöid abikaasale, olla vähem nõudlik partneri koduste tööde kvaliteedi suhtes jne). Stressiga toimetulekuks on palju mooduseid, mõned mudelid ja strateegiad paistavad olevat tõhusamad kui teised.

Mõistsin ka, et mõnedes ettevõtetes oli vastutavate juhtivate ametikohtade ühitamine pereeluga lihtsam kui teistes. See oli ennekõike seotud tippjuhtide endi olukorraga ja seisukohtadega, mida nad antud küsimustes omasid. Nooremad tippjuhid, kelle abikaasad töötasid sarnastel ametikohtadel ning kellel olid lapsed, olid tänu isiklikele kogemustele toetavamad ning oskasid oma organisatsiooni juhte paremini õpetada ja nõustada. Oluline oli ka see, millised olid selle ettevõtte väärtushinnangud ja kultuur, milles juhid töötasid. Näiteks olid lastega kahe karjääriga perekondadele soodsamad sellised ettevõtted, milles austati pehmemaid väärtushinnanguid ning milles keskenduti pigem eesmärkidele ja tulemustele, kui töötundidele.

Otsustasin läbi viia küsitlusuuringu, et saada selgemat ja üksikasjalikumat ülevaadet sellest, kuidas juhtivatel ametikohtadel töötavatel inimestel õnnestub ühitada kahte karjääri ja lapsi.

Usutlesin kokku 40 inimest nende töö ja koduse elu tasakaalu kohta. Kõik küsitletavad elasid perekondades, kus mõlemad vanemad töötasid juhtivatel ametikohtadel ning neil olid ka lapsed. Palusin küsitletavatel kirjeldada, kuidas nad organiseerivad tüüpilist päeva ja nädalat. Usun, et sain "objektiivse"? ülevaate sellest, kuidas üks tüüpiline päev välja näeb.

Leidsin erinevaid tegutsemisviise: "iseseisev supernaine" - 50-aastane ja vanem naine, "žonglöör"?- on enamasti mees, kuid ka naine vanuses 45-55, "partnerid struktureeritud koostöös"? - need on eelkõige nooremad paarid (vahemikus 30-45 eluaastat)

Parim tasakaal oli perekondades, kus abikaasad esindasid sarnaseid positiivseid mudeleid ("partnerid struktureeritud koostöös"? ja "žonglöörid"?). ülejäänud mudelid seonduvad tavaliselt paaridega, milles naisel on koduses elus (kodutöödes, lastega tegelemisel) suurem vastutus kui mehel. Neid mudeleid esindavad naised olid rohkem stressis ja tundsid, et ei saanud oma karjääriarengus eriti toetust.

Töö ja pereelu ühitamine efektiivselt ja positiivselt õnnestus eelkõige just noorematel paaridel. Et tegevusrohke eluga hakkama saada, pidasid mehed ja naised omavahel iga päev erinevates küsimustes nõu, enamik neist oli oma elu ja partneriga rahul.Raskustesse jäid enamasti tasakaalustamata paarisuhetes inimesed - mehed seadsid prioriteediks töö ning naised üritasid hakkama saada nii oma karjääriga, kui hoolitseda laste eest.

Hästi läks ka "iseseisva supernaise"? profiiliga naistel, nad olid äärmiselt efektiivsed nii tööl kui ka kodus. Need naised olid paljud asjad, näiteks sõbrad ja harrastused, oma prioriteetidest välja jätnud ning olid harjunud igapäevastele väljakutsetele omapäi lahendusi leidma. Nad tundsid ennast oma paarisuhtes mõnevõrra üksikuna, kuid armastasid oma lapsi ja tööd. Kõik need naised olid vanemad kui 50 eluaastat ning elasid perekondades, kus soorollid olid üsna traditsiooniliselt jaotunud.

Ettekanne toimus Pärnus Juhtimiskonverentsil

Osale arutelus

 • Ingeborg Baustad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

KAAMOS GROUP otsib BÜROOJUHTI

Kaamos Group OÜ

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara