Kutsed, mis annavad vajalikku informatsiooni

Mitmed aastad tagasi viibisin ühel diplomaatilisel vastuvõtul Glehni lossi pargis, mis toimus südasuve päevasel ajal. Seltskond, kes sinna saabus, oli justkui karnevalile tulnud. Inimesed olid oma väljanägemiselt ühest äärmusest teise: peoperemees ja perenaine ning osa külalistest teksapükstes ja T-särkides, samas leidus härrasid tumedates ülikondades, daame õhtukleitides ja tikk-kontskingades.Külalised, kes olid tulnud suviselt vabas riietuses, tundsid ennast Nõmme mändide all kõige paremini, said võimaluse maha istuda ja piknikku nautida.

Analüüsisin hiljem, et millest võis selline segadus tekkida: kutsel oli vajalik informatsioon kirjas: vastuvõtu tähistamise põhjus, viis (piknik), aeg, koht, kuid hetkel ma ei näinud, et seal ei olnud märget riietuse kohta.

Järeldasin, et kuna see oli diplomaatiline vastuvõtt, siis osa külalistest orienteerus kõrgele seltskonnale ja ei pööranud kutse edasisele tekstile enam tähelepanu. Toimumise koht - vabas õhus; aeg - südasuve päeval kell 14.00; vastuvõtt - piknik.

Võiksime küsida, kas külalised olid rumalad, et ei osanud õiget riietust valida või olid vastuvõtu korraldajad informatsiooni edastamisega kutsel hooletult ringi käinud?

Kutse eesmärgiks ja sisuks on maksimaalse informatsiooni edastamine Kui kutsel ei ole mingil põhjusel kirjas täielikku informatsiooni, siis võime alati korraldajatelt küsida lisa teavet. Antud näite puhul oleks pidanud külalised ise oskama välja lugeda informatsiooni riietuse kohta kutse üldisest kontekstist, et vastuvõtt toimub päeval, vabas õhus ja piknikuna ning siin võib riietuda vabalt - suviselt, nii nagu oli riietunud härra Suursaadik oma prouaga - teksapükstes ja T-särgis.

Kutsete koostamisel tuleb järgida mitmeid reegleid

Kõige olulisem on kutse ülesehitus, mille järgi pannakse kutsele kirja kogu vajalik informatsioon.

?· Pöördumine. Pöördumise juures märgime ära kutsutavate inimeste nimed ja positsioonitiitlid. Tiitlina kirjutatkse kutsele just see, kellena me oleme külalise endale kutsunud.Näiteks on härra Rein Kadakas ülikooli õppejõud ja akadeemiliselt positsioonilt professor, kuid samas võib ta olla Teadusühingu president ja omada veel mitmeid tiitleid erinevatel tasanditel.Pöördumine on kas otsene: Lugupeetud professor Tiit Saar või kaudne, kus pöördumist alustab kutsuja oma nime ja positsiooni esiletoomisega: Härra ja proua Saarel on au paluda Teid, professor Tiit Saar ...Meie kultuuris on levinum esimene variant ja teist võimalust saavad kasutada kõrgetel positsioonidel asetsevad isikud.Pöördumistel on lugupidavam kirjutada tiitel ja inimese nimi kutsele käsitsi.

Kutsele lisatud märkus: kutse kehtib kahele - saab kirjutada, kui on tegemist avatud pidulike sündmustega, kus ei koostata külaliste nimekirju.

?· Sündmuse ja vastuvõtu nimetusKutsel on kirjas sündmus, mis põhjusel oleme korraldatavale üritusele kutsutud ja millisel viisil seda tähistatakse:

Olete palutud osalema koolitusfirma "Teadmine"? 10. aastapäevale pühendatud kõneaktusele ja sellel järgnevale Pokaalile shampanjale.Selles näites on kirjas ametlik osa aastapäeva tähistamisest - kõneaktus ja mitteametlik osa vastuvõtu nimetusena Pokaal shampanjat.Alati ei ole kõik külalised palutud mitteametlikule koosviibimisele ja sellisel puhul ei kirjutata vastuvõttu kutsekaardile, vaid kutse vahelehele.

?· AegKutsele märgitakse: nädalapäeva nimetus, kuupäev, kuu, aasta ja kellaaeg:Laupäeval, 23. novembril 2001.a algusega kell 19.00Kõige suuremaid erinevusi aja lahtikirjutamises võime kohata kellaaaja märkimisel.Kellaaeg võib olla märgitud ajavahemikuna 16.30-17.00, mis tähendab päevaste vastuvõttude puhul, et külalistel on võimalus selles ajavahemikus vastuvõtult läbi astuda ja täpne algusajaline kohalolek ei ole vajalik.Õhtuste vastuvõttude kirjutamine kutsetele ajavahemikus 19.00-23.00 aga tähendab kindlat alguse- ja lõpuaega ja see on märgitud külalisi abistamaks ja orienteerumaks õhtusel ajal.Kellaaega märgitakse sageli ka algusajana külaliste saabumise ajana, mis on 15-30 minutit enne täistundi. Näiteks: 19.30, kuid sündmus ise algab 20.00.Selline korraldus on vajalik, kui täistunnil algab vastuvõtuprogramm, mis eeldab, et kõik külalised oleksid selleks ajaks kohal.

Külalisi ei jäeta varasemal kogunemisajal igavlema vaid aega sisustatakse meeldiva muusikaga ja aperitiivi pakkumisega.

?· Vastuvõtu toimumise koht

Me võime hästi tunda oma elukohajärgseid tuntuid asutusi, kuid kutsetele ei piisa märkest: restoran "Vana Tallinn"?. Kindlasti kirjutatakse juurde aadress ja vajadusel lisatakse vahelehel koha-asend ning transpordi liikumine.

?· Kutsuja

Kutse viseeritakse kutsujate poolt ja on kena kui seda tehakse iga kutse allkirjastamisega.

?· RiietusRiietus märgitakse kutse alla vasakusse nurka ja tavapäraselt märgitakse kutsele meeste riietus: tume ülikond, smoking, frakk. Diplomaatilistel kutsetel võib olla märgitud riietusena: rahvariided ja see on pidulik riietus daamidele. Rahvariideid kantakse sündmustel, kuhu neid kanda sobib - eelkõige pidulikel diplomaatilistel vastuvõttudel, riiklikel pühadel ja tähtpäevadel, koolide lõpuaktustel.

Märge pidulik riietus ei ole küllaldaselt informatiivne ja seda kutsetele ei märgita. Küll aga kohtame nimetusi: vaba riietus (ing.k. Casual), mis on riietus päevastele vastuvõttudele ja keskkonda, kus ei eeldata liigset rangust ja väljapeetust.

?· Vastus kutseleVastus kutsele kirjutatakse kutse paremasse nurka. Märgitakse see mitmeti: palume vastata või äraütlevad vastused.

Juurde lisatakse telefon või e-maili aadress ja kuupäev.

Näiteks: Palume vastata 23.novembrini 2001.a.

Telefon: 665 6674

Kutsele tuleb vastata, seda tehakse kutse saamise eest tänamisega ja teatega oma osavõtu kohta. Vahel lisatakse kutsetele juurde kutse vastuskaart, mis on margistatud ja saadetakse kutsutavate külaliste poolt omapoolse informatsiooniga osavõtu kohta korraldajatele tagasi. Kui kutsete väljasaatmise aeg on 2-3 nädalat enne toimuvat sündmust, siis kutsele vastatakse koheselt peale kutse kättesaamist.

Osale arutelus

 • Inge Ojakäär

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine