14. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valentinipäeval on palju sümboleid

On olemas hulga erinevaid teooriaid selle kohta, kust valentinipäev õigupoolest alguse on saanud, kuid mitte ükski neist pole 100% kindel. ühe teooria kohaselt on valentinipäev alguse saanud vanade roomlaste paganlikest pidustustest jumalanna Juno auks, mis leidsid aset 14. veebruaril. Teised allikad väidavad, et eurooplased alustasid armastuskirjade saatmist 14. veebruaril lähtudes uskumusest, et see on päev, kui linnud valivad oma kaaslasi. Kolmanda, ja arvatavasti kõige laiemalt kanda kinnitanud teooria kohaselt on valentinipäeva algupärandiks Püha Valentin, üks Rooma vaimulik, kes hukati märtrina.Legendi kohaselt elas too vaimulik ajal, kui imperaator Claudius II keelas abiellumise, uskudes, et just see takistab meestel tema armeega ühineda. Preester jätkas abielutseremooniate läbiviimist imperaatori keelule vaatamata ja ta heideti vangi, kus ta aga kiiresti oma vangistaja tütrega sõbrunes ja temasse armus. Enne hukkamist saatis ta neiule kirja, allkirjastades selle: "Sinu Valentin." Tuleviku sõbrapäevakaartide levinuim allkiri oli loodud.

5. sajandi lõpus nimetas Rooma paavst Püha Valentini armastajate patrooniks ja 14. veebruari valentinipäevaks. (Poolteist tuhat aastat hiljem, 1969. aastal, võttis Rooma paavst valentinipäeva kalendrist uuesti maha, kuid traditsioon oli juba loodud.)

Esimese valentinipäeva kaardi saatmise au omistatakse Orleansi hertsog Charlesile, kes olevat 1415. aastal Londoni Toweris vangis viibides oma naisele pikki luuletusi kirjutanud. Järgmiseks sajandiks olid kaardid juba päris tavaliseks muutunud.

Siiski ei saanud sõbrapäevakaartide müük ja masstootmine alguse enne 1840. aastat, kui üks hakkaja ameeriklanna Esther Howland omanäolise äriideega 5000 dollarit teenis. Tolle aja kohta oli see uskumatult suur summa!

Tänapäeval ulatuvad kaarditegijate tulud kaugelt suuremate summadeni, sest ainuüksi Ameerika ühendriikides ostetakse aastas ligikaudu miljard sõbrapäeva kaarti ning neid trükkivaid firmasid on erinevatel hinnangutel paari tuhande ringis.

On arvatavasti vähe kaarte, millel ei oleks kujutatud punast südant või mõnd teist sõbrapäeva sümbolit: punast roosi, otsteta sõlme, kaht laululindu, pitsi või vibuga ingleid. Ka suudlust tähistav "X" on paljudele kaartidele juba eos allkirja juurde trükitud.

Kas oled kunagi mõelnud, kuidas "X" üldse suudlust tähistama hakkas? Arvatavasti peituvad selle tava juured sajanditetaguses ajas, kui kirjaoskamatud võisid oma nime asemel pabereid X-kujulise ristikesega allkirjastada. Kuna allkirjastamine toimus tunnistaja juuresolekul ja allkirjastaja surus oma huuled siiruse märgiks X-ile, siis muutus X ka suudlust tähistavaks sümboliks.

Autor: Maria Kupinskaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700