Autor: Aare Kirna • 24. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametijuhenditest

Iga juht ootab, et tema töötajad oleksid positiivsed, enesekindlad, korrektsed, asjatundlikud ja viisakad. Et oma osa anda, peame teadma, milline on meie koht ettevõttes, mis on meie tööülesanded, vastutusala ja eesmärgid. Seda eriti juhul, kui tegu on ettevõttega, kus töötab rohkem kui 10 inimest. Ametijuhendite puudumine võib põhjustada ebaefektiivsust ja segadust, sageli jääb arusaamatuks, kes siis mida tegema peab.

Milleks on vaja töökorraldus kirja panna kui kõik võib ka meelde jätta?

Ametikirjeldus tuleb koostada selleks, et säästa aega ning anda inimesele võimalus oma töökorraldus üle vaadata.

Teatud ülesanded, mis ei kuulu igapäevaste hulka, võivad aja jooksul ununeda, kõige hullem kui alatiseks.

Ametijuhendid on abiks uute töötajate tööle värbamisel.

Uue töötaja otsimisel, peab tööandja endale selgeks tegema, mis ülesandeid uus inimene täitma hakkab, vastutusala ja muu.

Ametijuhend võimaldab intervjueerijal selgitada välja isikuomadused, mida uus ametikoht nõuab.

Ametijuhendid on abiks personali väljaõpetamisel.

Ametijuhend aitab uuel töötajal saavutada efektiivsust ameti erinevates osades. Siinkonal tuleb mainida, et see ei jää ainult ühekordseks õppeks vaid ametijuhend on jätkuva treeningu aluseks.

Ametijuhendid on abiks personali hindamisel

Ametijuhendit on võimalik kasutada mõõdupuuna, selle põhjal saab hinnata töötaja tugevaid ja nõrku külgi, tulevikueesmärke, personaalset treeningut ja arenguplaani.

Mida ametijuhend peab sisaldama?

- Ametinimetus

- Kellele ametikohal olija allub

- Eesmärk

- Vastutusvaldkonnad ning iga valdkonna all võtmeülesanded, mida amet hõlmab.

- Tegevuse mõõtmine (ametikohal olija efektiivsus)

- Võimupiirid

Ametijuhendid on selleks, et igaüks teab, mida temalt just täpselt selles ametis selles osakonnas selles ettevõttes oodatakse!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700