Sööge rohkem taimseid valke!

"Tervisesportlane peaks loomset päritolu valkude kõrval kindlasti tarbima ka taimseid valke, mida enim leidub tera- ja kaunviljades.

Avastage enda jaoks näiteks läätsed - suurepärane taimse valgu allikas," ütleb Tartu ülikooli Kliinikumi toitumisnõustaja Kristel Aleksejev.

"Oma ülekaaluliste patsientide toitumisharjumusi uurides olen täheldanud, et 60-70 protsenti nende päevasest valkude kogusest moodustavad just loomset päritolu valgud. Seda on ilmselgelt liiga palju. Pealegi kaasnevad loomset päritolu valkude - sea- ja loomaliha ning munade - tarvitamisega enamasti ka rasvade liigtarbimine. Välja neid toidusedelist täiesti visata ei tohi, aga kindlasti tuleks nii loomset päritolu rasvu kui ka valke tarbida mõõdukalt," nendib toitumisteadlane.

Inimese toitekäitumist mõjutavad nii piirkond, kus ta elab (näiteks Eesti ja Vahemeremaade elanikud toituvad ju väga erinevalt), harjumused, igapäevane füüsiline koormus, isegi keelel olevad maitseretseptorid. Kindlasti peaks igapäevane toiduvalik vanusega muutuma. Teismelisel ja vanuril peaks olema täiesti erinev toidulaud juba seetõttu, et nende päevane kalorivajadus erineb.

Inimesed haigestuvad kevadeti väga palju, sest organism on väsinud ja väga paljude toitainete varud otsakorral. Igal juhul on kasulik läbi viia üks puhastav kuur, näiteks vitamiinikuur, kõige lihtsam on selleks tarbida mõnd spetsiaalset apteegipreparaati. Igapäevane toit võiks olla kergelt töödeldud, aga mitte üle töödeldud.

Artikli originaal

Osale arutelus

 • SL Õhtuleht

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara