Sööge rohkem taimseid valke!

"Tervisesportlane peaks loomset päritolu valkude kõrval kindlasti tarbima ka taimseid valke, mida enim leidub tera- ja kaunviljades.

Avastage enda jaoks näiteks läätsed - suurepärane taimse valgu allikas," ütleb Tartu ülikooli Kliinikumi toitumisnõustaja Kristel Aleksejev.

"Oma ülekaaluliste patsientide toitumisharjumusi uurides olen täheldanud, et 60-70 protsenti nende päevasest valkude kogusest moodustavad just loomset päritolu valgud. Seda on ilmselgelt liiga palju. Pealegi kaasnevad loomset päritolu valkude - sea- ja loomaliha ning munade - tarvitamisega enamasti ka rasvade liigtarbimine. Välja neid toidusedelist täiesti visata ei tohi, aga kindlasti tuleks nii loomset päritolu rasvu kui ka valke tarbida mõõdukalt," nendib toitumisteadlane.

Inimese toitekäitumist mõjutavad nii piirkond, kus ta elab (näiteks Eesti ja Vahemeremaade elanikud toituvad ju väga erinevalt), harjumused, igapäevane füüsiline koormus, isegi keelel olevad maitseretseptorid. Kindlasti peaks igapäevane toiduvalik vanusega muutuma. Teismelisel ja vanuril peaks olema täiesti erinev toidulaud juba seetõttu, et nende päevane kalorivajadus erineb.

Inimesed haigestuvad kevadeti väga palju, sest organism on väsinud ja väga paljude toitainete varud otsakorral. Igal juhul on kasulik läbi viia üks puhastav kuur, näiteks vitamiinikuur, kõige lihtsam on selleks tarbida mõnd spetsiaalset apteegipreparaati. Igapäevane toit võiks olla kergelt töödeldud, aga mitte üle töödeldud.

Artikli originaal

Osale arutelus

  • SL Õhtuleht

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

02. aprill 2018

Uudised

Teabevara