Ärimoe saladused

Elukutsest ja töökohast sõltuvalt on riietumissnõuded erinevad, kuid üks üldine nõue on korrektne väljanägemine.

Esimene mulje määrab reeglid

Tööriietus on tähtis osa tööst ja töökultuurist, sest töötajate riietus ja riietumisstiil peegeldab tihtipeale firma töömoraali ja töökombeid. Veenev riietus annab inimesest mõjuva pildi.

Tööl kantavatele riietele pööratakse tänapäeval palju tähelepanu. See annab inimesest esmamulje ja on firma imidžile väga tähtis. Ärimaailmas on riietus pisut vabam, riigitööl järgitakse jäika stiili. Paljud suured korporatsioonid seavad oma töötajate riietumise suhtes üsna konkreetsed reeglid.

Vanus pole riietusvaliku tegemisel määrav, kuna äririietus on klassikaline. Konservatiivne riietus on ärimaailmas valdav, kuid see ei tee äririietust igavaks. Moeasjatundjad soovitavad hea maitse piiril balansseerimist, kuid vältida tuleb liialt silmatorkavat riietust. Äririietuse kindlateks firmamärkideks võib pidada ka Eestis müüdavaid Gerry Weberit, Ril'si, ja Sandi, samuti ka Globalit ja Mexxi.

Põhiasjad paika

Iga äriinimene peab oma riietuses hoidma tähtsamad elemendid tasakaalus. Äririietuse valikul peab lähtuma riiete kvaliteedist. Varieerida saab kolme olulisema riietusesemega: pluusi, pükste ja seelikuga. Soome moenõustaja Pirkko Uotila väitel panevad i-le punkti sukkpüksid, mis on 70 DENi. Äririietus annab mitmeid erinevaid võimalusi. Uotila soovitab kogenematul ärinimesel kanda kvaliteetseid ja hästi seljas istuvaid riideid. Tema kinnitusel on äriinimeste kõige suuremaks riietumisveaks pintsaku pikkus. Põhiriietustest teeb bleiser come-backi, selle all on hea kanda kõrge kaelusega toppe. Olenevalt olukorrast võib topi peal kanda ka kampsunit, kindel valik on kanda särkpluusi. Tema sõnul on tänapäeval moe piirid laienenud.

Esimene päev uues töökohas

Need, kellele äririietusstiil on uus, peavad lähtuma klassikalisest reeglist - mida vähem, seda parem. Salonen soovitab uutel tööötajatel riietuda puhtalt ja korralikult ning uues töökohas vaadata ringi, mida inimesed seal kannavad. Näiteks kuum suvi annab riietumisel küll vabad käed, kuid see ei kehti töökohal. Töökohal ei sobi kanda peente paeltega toppe, rebitud äärtega teksaseid, lühikesi Å?ortse. Samas trendikad särgid ja pluusid sobivad, ka puhtad moodsad teksased koos valge särkpluusiga on sobilikud. Pintsaku saab moekamaks muuta vööga. Kott peaks olema nii suur, et sinna mahuks A4 suurusega paberid. Äririietuse põhireegel on, et riietus peab olema korralik ja moodne. Jalatsitena sobivad madalad kingad või poolsaapad. Tööle võib küll minna tossudega, kuid töökohas peaks need vahetama kingade vastu. Noored, kes arvavad, et äririietus on igav ja hall, eksivad, kuna äririietuse stiil muutub pidevalt. Tööriietus toimib vaid siis, kui inimene tunneb end selles mugavalt ja enesekindlalt. Soositud on ka sallid ning ehted (käevõrud, kaelakeed), kõrvarõngad võiks Saloneni sõnutsi jätta pidutsemise jaoks.

Veenev ärimeik

Hea meigi tegemine algab põhjast, sobiv meigikreem on kõige alus. Valima peaks oma näonahale sobiva kreemi, mis ei peidaks naha loomulikku jumet ja sära. Meik peaks vastu pidama tööpäeva algusest kuni lõpuni.

Diori Pure Light ja YSLi Perfect Touch tunduvad nahal olematutena. YSLi Perfect Touch on ühtlustav ja siluv aluskreem. See valgustpeegeldav toode on kosmeetikakoti pärl. Diori Pure Light on kerge koostisega kreem, mida on mõnus nahale kanda.

Hea väljanägemise kõrval on ka lõhnaõli oluline, see jätab teist määrava mulje. Tuleks kasutada endale sobivat lõhna, mis püsib kaua ja on positiivse aroomiga. Töö juures kasutatav lõhnaõli ei tohiks olla liiga intensiivne, sest sellega võib häirida oma kaastöötajaid. Energilisele mehele sobib uutest lõhnadest hästi Calvin Kleini Men ja naistele Yves Saint Laurent'i elegantne Elle. Meeste deodorant ei tohiks olla liiga tugeva lõhnaga, tuleks jälgida, et deodorandi ja lõhnaõli lõhn ei seguneks.

Osale arutelus

 • Kristiina Väärmann

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara