Millised toidud parandavad seedimist

Pärast suuremat söömingut on ülimalt tähtis, milliste toitudega organism jälle tasakaalu viia. Valida tuleb just puhtaid, ilma lisaaineteta toiduaineid, mis organismile on kasulikud. Taastada tuleb ka normaalne rütm söögiaegades.

Suurema söömingu järgsesse menüüsse peavad kindlasti kuuluma jogurt, gefilus- ja teised hapupiimatooted, mis aitavad taastada normaalset mikrofloorat maos ja soolestikus. Jogurtisse on ju lisatud kasulikke baktereid, mis asustavad sooletrakti ja aitavad sellel loomulikult toimida, kõrvaldada seedehäireid, hoida loomulikku immuunsust ning osalevad süsivesikute lõhustamises.

Kõige parem on jogurtit osta maitsestamata kujul, igaüks võib ju kodus ise lisada soovi korral mahlu, siirupeid või marju.

Kiudainerikkad toiduained parandavad seedimist. Neid saame enim aedviljadest ja täisteraviljatoodetest (kama, kliid, helbed, müsli jt) ja hommikupudrud valmistame ikka täisteramannast, kruupidest, helvestest jt. Soovitatav on lisada hommikupudrule valmimise lõpupoole riivitud aedvilju või marju.

Sööme kindlatel kellaaegadel, sagedamini ja pigem korraga vähem.

Ärme kasutame mingeid jooke, ka piima söömise ajal, vaid ikka pärast söömist. Vedeliku kasutamine söögiga koos lahjendab maohapet ja seedimine raskendub.

Sööme vähem valgurikkaid loomseid toite (juust, liha jt), eriti eakad inimesed. Praegu on omal kohal just köögiviljasupid, -vormiroad, -kotletid, ühepajatoidud jm.

Seedimist parandavaid toite:

Tatrapuder

1 kl täistera tatrahelbeid0,5 kl riivitud õuna või1 kl peeneks ribastatud kapsast

soola, mett

Pane helbed (võib ka pudrutangud) keevasse maitsestatud vette keema, kapsa võid lisada kohe, õuna alles lõpus. Maitsesta putru meega taldrikule tõstmisel. Kõrvale paku klaas jogurtit.

Riivitud õuna-kamajahukäkid

1 kl riivitud õunu3-4 sl kamajahu1 pakk (200 g) kohupiimasuhkrut maitse järgiteravilja röstitud helbeid või

kaera-nisupalle veeretamiseks

Sega kõik toiduained ühtlaseks massiks ja pane kausiga 0,5 tunniks külmkappi. Väljavõtmisel veereta käkid helvestes või pallikestes (poes müügil). Magustoiduks kasutades lisa juurde vahukoort, hommikul iseseisvana süües aga võid juua kõrvale teed või kakaod.

Kaalikavorm

2 suurt kaalikatsoola (eraldi keetmiseks)1 kl piima või kohvikoort0,5 kl riivsaia või täisteranisujahu2-3 muna2-3 sl siirupit või suhkrut1 tl ingveripulbritvalget pipartmuskaativõid

seesamiseemneid

Puhasta kaalikad, koori ja lõika tükkideks ning pane soolaga maitsestatud vette keema. Keeda kaane all pehmeks ja purusta saumikseriga (või suru puulusikaga) koos leemega püreeks, lisa pooljahtunult lahtiklopitud munad ja teised toiduained, maitsesta. Segatud püree vala võiga määritud ahjuvormi, pealt kaunista seesamiseemnete ja võitükikestega.

Küpseta ahjus nõrgas kuumuses umbes 150 kraadi juures 2-3 tundi. Kata pealt kuivamise vältimiseks algul fooliumiga, 30min enne lõplikku valmimist eemalda see. Serveeri iseseisva roana või linnuliha juurde.

Porgandipannkoogid

2 kl riivitud porgandit1 kl riivitud kartulit2 muna3 sl jahu2 sl kohvikoort või piimasoola, suhkrutpipartmuskaati

õli sissepanemiseks ja praadimiseks.

Sega riivitud toored porgand ja kartul lahtiklopitud muna-kooreseguga, jahu, 1 sl õli ja maitseained. Prae tasasel tulel kaanega pannil ülepannikoogid või lusikakoogid. Söö hapukoorega või maitsestamata jogurtiga.

Soovitan ka enamikule sobivat

seguteed:

1 sl segu pohlalehtedest, põldosjast, linnurohust, petersellist, angervaksast, piparmündist (melissist), teelehtedest, köömnetest, kummelist, purustatud kibuvitsamarjadest vala üle 1 kl keeva veega. Lase tõmmata 40 minutit, kurna, joo 1 kl lonkshaaval 20 min enne sööki 3 korda päevas.

Kui kõiki komponente pole käepärast, võib juua ka üksikutest taimedest tehtud teed või väiksema valikuga.

Porgandikook

2 suurt porgandit1 kl täisteranisujahu1 kl valget nisujahu0,5 kl rosinaid0,5 kl hakitud pähkleid1 kl suhkrut3 muna1 kl õli2 tl küpsetuspulbrit2 tl muskaadipulbrit2 tl ingveripulbrit1 tl jahvatatud kaneeli1 sidrun või 2 tl sidrunimahla

glasuuriks kohupiimakreem

Vahusta munad ja suhkur, lisa juurde riivitud porgand, rosinad, pähklid, sidrunimahl koos riivitud koorega, maitseained ja õli. Sega küpsetuspulber jahuga ja lisa eelnevale massile. Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 180kraadises ahjus u 1 tund. Glasuur määri jahtunult, kaunista soovi kohaselt marjadega ja riivitud porgandiga. Maitsestamiseks võid kasutada ka piparkoogi maitseainesegu.

Osale arutelus

  • Aive Luigela

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Nelja Energia AS otsib BÜROOJUHTI

Manpower OÜ

19. november 2017

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine