Kõrvenõges - maitsev ravimtaim

Kõik me teame oma kogemustest, et kõrvenõges kõrvetab.Aga ilmselt ei ole enamus proovinud maitsvat suppi, mida kõrvanõgesest võib keeta. Esimesed noored kõrvenõgesed ilmuvad metsa kevade algul ja just need kõige esimesed on ka kõige maitsvamad! Muidugi võib kõrvenõgeseid söögiks kasutada kogu nende kasvuaja - tuleb vaid korjata alati peenemaid varsi. Kõrvenõgeseid korjates ära unusta kätte panna aiatöö kindaid ja lõika nõgest kääridega.

Ojades ja teede ääres kasvavad kõrvenõgesed jäta parem korjamata, need on kahjuks täis heitgaase ja saastaineid.

Kui kõrvenõges kõrvetab"¦

Proovi hõõruda teelehega või võilillelehega. Ka murtud aaloe lehega hõõrudes saab vaigistada valu.

Vihje!

Paljudes retseptides, mille komponendiks on spinat, võid asendada kas pool või isegi kogu spinatikoguse kupatatud kõrvenõgesega.

Kui kasutad kõrvenõgeseid söögiks, siis tuleb need esmalt kupatada. Lase vesi keema, kalla kõrvenõgesed potti ja keeda neid umbes viis minutit. Kalla nõgesed sõelale. Kui plaanid teha nõgesesuppi, siis hoia keeduvesi alles.

Kas teadsid, et "¦

- Vanasti kasutati kõrvenõgese vart kanga ja niinekiudude valmistamiseks.- Nõgese kiud on lühikesed ja neid on raske kedrata, sellepärast segati neid linaga.- Värskelt keedetud nõgesejuurt kasutati vanasti lihavõttemunade värvimiseks.- Nõgese juurt kasutati ka kangaste värvimiseks.- Koid hoiavad sinu kodust eemale, kui sul on kodus lillepotis kasvamas kõrvenõgesed.

Nõgesepesto

Umbes 5 dl kõrvenõgeseid 4 küüslauguküünt1 dl metspähkleid1 dl riivitud parmesani1 dl oliivõli

Sega kõik ained peale oliivõli ja parmesani köögikombainis. Lisa vaikse joana õli, kuni koostis on sobivalt pehme. Viimasena sega hulka riivitud parmesan. Sobib suurepäraselt võileiva peale, pasta sisse ja kala lisandina.

Sherriga maitsestatud kõrvenõgesesupp munaga

Umbes 2 l värskelt korjatud peenikesi nõgeseid1 l vettSoola1 spl margariini3 spl nisujahu2 juurvilja- või kanapuljongi kuubikut1 dl koort3 spl kuiva sherrit2 spl hakitud murulauku

4 kõvaks keedetud muna serveerimiseks

Loputa nõgesed korralikult ja eemalda võimalikud juured või muud kõvad osad. Pane pool vett keema ja lisa sool. Kupata nõgeseid umbes viis minutit, kalla keeduvesi ära ja pane kõrvale. Haki nõgesed. Pruunista potipõhjas margariin ja nisujahu, lisa nõgeste keeduvesi. Murenda hulka puljongikuubikud ja lisa ülejäänud vesi. Lase keema ning sega hulka nõgesed ja koor. Maitsesta supp sherri ja soolaga. Serveeri supp kuumana pooleks lõigatud munaga, raputa peale hakitud murulauku. Head isu!

Osale arutelus

 • Liisa Näripea

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

BVT PARTNERS otsib BÜROOJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

28. juuni 2018

Teabevara