Kõrvenõges - maitsev ravimtaim

Kõik me teame oma kogemustest, et kõrvenõges kõrvetab.Aga ilmselt ei ole enamus proovinud maitsvat suppi, mida kõrvanõgesest võib keeta. Esimesed noored kõrvenõgesed ilmuvad metsa kevade algul ja just need kõige esimesed on ka kõige maitsvamad! Muidugi võib kõrvenõgeseid söögiks kasutada kogu nende kasvuaja - tuleb vaid korjata alati peenemaid varsi. Kõrvenõgeseid korjates ära unusta kätte panna aiatöö kindaid ja lõika nõgest kääridega.

Ojades ja teede ääres kasvavad kõrvenõgesed jäta parem korjamata, need on kahjuks täis heitgaase ja saastaineid.

Kui kõrvenõges kõrvetab"¦

Proovi hõõruda teelehega või võilillelehega. Ka murtud aaloe lehega hõõrudes saab vaigistada valu.

Vihje!

Paljudes retseptides, mille komponendiks on spinat, võid asendada kas pool või isegi kogu spinatikoguse kupatatud kõrvenõgesega.

Kui kasutad kõrvenõgeseid söögiks, siis tuleb need esmalt kupatada. Lase vesi keema, kalla kõrvenõgesed potti ja keeda neid umbes viis minutit. Kalla nõgesed sõelale. Kui plaanid teha nõgesesuppi, siis hoia keeduvesi alles.

Kas teadsid, et "¦

- Vanasti kasutati kõrvenõgese vart kanga ja niinekiudude valmistamiseks.- Nõgese kiud on lühikesed ja neid on raske kedrata, sellepärast segati neid linaga.- Värskelt keedetud nõgesejuurt kasutati vanasti lihavõttemunade värvimiseks.- Nõgese juurt kasutati ka kangaste värvimiseks.- Koid hoiavad sinu kodust eemale, kui sul on kodus lillepotis kasvamas kõrvenõgesed.

Nõgesepesto

Umbes 5 dl kõrvenõgeseid 4 küüslauguküünt1 dl metspähkleid1 dl riivitud parmesani1 dl oliivõli

Sega kõik ained peale oliivõli ja parmesani köögikombainis. Lisa vaikse joana õli, kuni koostis on sobivalt pehme. Viimasena sega hulka riivitud parmesan. Sobib suurepäraselt võileiva peale, pasta sisse ja kala lisandina.

Sherriga maitsestatud kõrvenõgesesupp munaga

Umbes 2 l värskelt korjatud peenikesi nõgeseid1 l vettSoola1 spl margariini3 spl nisujahu2 juurvilja- või kanapuljongi kuubikut1 dl koort3 spl kuiva sherrit2 spl hakitud murulauku

4 kõvaks keedetud muna serveerimiseks

Loputa nõgesed korralikult ja eemalda võimalikud juured või muud kõvad osad. Pane pool vett keema ja lisa sool. Kupata nõgeseid umbes viis minutit, kalla keeduvesi ära ja pane kõrvale. Haki nõgesed. Pruunista potipõhjas margariin ja nisujahu, lisa nõgeste keeduvesi. Murenda hulka puljongikuubikud ja lisa ülejäänud vesi. Lase keema ning sega hulka nõgesed ja koor. Maitsesta supp sherri ja soolaga. Serveeri supp kuumana pooleks lõigatud munaga, raputa peale hakitud murulauku. Head isu!

Osale arutelus

 • Liisa Näripea

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara