Ja perele ei jäägi aega"¦

Eestlased on Euroopa töötajatest eesrinnas. Naiste suure tööhõive poolest võime end uhkelt seada lausa edumeelsete Põhjamaadega samasse ritta. üldiselt muudab laste sündimine aga partneritevahelise tööjaotuse endisest traditsioonilisemaks. Enamik Eesti mehi töötab pärast isaks saamist rohkemgi kui varem. Väikelaste emad seevastu lükkavad erialase elu ja rolli tagaplaanile ning panustavad lastele ja kodule.

Laste ja koduse majapidamise eest hoolitsemine on samuti töö, mis nõuab aega, energiat ja tähelepanu. Nn taastootmistöö langeb valdavalt emade õlule, samal ajal kui isad "ostavad"? end teenitava rahaga kodutöödest vabaks.

Emadele tähendab tööjaotuse traditsioonilisus sissetulekute tagasihoidlikkust, rutiinsemaid tööülesandeid ehk kokkuvõttes karjääri kulgemist "mööda kõrvalteid"?. Samal ajal areneb meeskolleegide karjäär vaatamata laste olemasolule või puudumisele "mööda magistraali"? - peatusteta ja otse tippu.

Pannes kõik kaardid tööalasele edule, langevad mehed töiste tagasilöökide, näiteks läbipõlemise, koondamise või pensioniikka jõudmise tagajärjel tõelisse tühjusse. Mehe suhted partneri, laste ja töövälise võrgustikuga on pahatihti nõrgad ega toeta teda piisavalt. Näiteks sobivad isade napid investeeringud vanemarolli. Meeste osakaal vanemahüvitise saajate hulgas kõigub kõigest paari protsendi ringis. Eesti isad ei soovi töölt ajutiselt koju jääda, et lastele pühenduda, isegi siis kui see on rahaliselt võimalik. Paraku ei teki lähedus lastega üleöö, siis kui mehel on tööelus kriis ja lapsed juba teismelised.

Kindlasti ei saa Eesti väikelastega peredes domineerivale konservatiivsele (ema kodus, isa tööl) tööjaotusele heaks alternatiiviks pidada "külm-modernset"? mudelit, kus mõlemad vanemad keskenduvad võrdselt palju tööle ja võrdselt imevähe oma lastele. Soolise võrdõiguslikkuse seisukohalt näib see mudel esmapilgul hea, kuid emad-isad võiksid endalt küsida, kas nad on nõus, et nende lapsed on pigem oma hoidjate, kasvatajate või õpetajate kui vanemate nägu. Soolise võrdõiguslikkuse, laste heaolu, aga iseäranis siin ja praegu õnnelik olemise seisukohast oleks hoopis olulisem mõlema vanema ajaliselt märksa suurem ja ühtlasem lastele kättesaadavus nii esimestel eluaastatel kui ka hiljem. üks klassik on tabavalt märkinud, et surivoodil, oma elu mõttes revideerides, pole mitte keegi kunagi kahetsenud, et oleks pidanud rohkem töötama. Eesti mehed võiksid sellele mõelda.

Nõnda pole ka imestada, et Eestis leiab nii kolmandik meestest kui ka naistest, et neil jääb pere ja lähedaste jaoks liiga vähe aega, sellal kui Hollandis arvab seda umbes viiendik. Euroopas üha rohkem tunnustatud "soe-modernne"? mudel, kus töösse ja peresse investeeritakse võrdselt aega ja energiat, on meile ilmselt alles tulevik.

Artikli originaal

Osale arutelus

 • Eesti Päevaleht

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

KAAMOS GROUP otsib BÜROOJUHTI

Kaamos Group OÜ

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara