Grillimine pole hädiste töö

Grillimine pole hädiste töö. Nii toidu kui ka grillahju ettevalmistamine grillimiseks nõuab aega. Jäi äkki grillahi puhastamata peale viimast sügisest grillimist? Sellisel juhul saad alustada grillahju põhjalikust puhastamisest. Ära unusta kunagi grillahju puhastada peale grillimist, siis tagad õnnestunud lõpptulemuse järgmiseks korraks.Kui kasutad söegrilli, siis varu rohkem aega grillimisele. Sütt peab olema palju ja hõõgumine korralik, et saaksid toidu korralikult küpseks. Gaasi- ka elektrigrillid on söegrillist kiiremad ning vajavad vähem aega ettevalmistamiseks. Katsetada tasub ka ühekordseid grillahje, need töötavad sama hästi, kui muud grillahjud ning ühekordseid grille saab kasutada pea igal pool.

Hea tulemuse nimel tasub varuda natuke kannatlikkust

Grillitud toidu valmistamine nõuab siiski mõnevõrra ettevalmistamist ja aega. Kõige rohkem aega nõuab grill-liha marineerimine, kuid tulemus on seda väärt. Kui on väga kiire, siis kiirmarinaadid saab valmis tunniga. Kui aga plaanid grillida suurema tüki liha, siis oleks hea, kui see seisaks marinaadis juba eelmisest õhtust alates. Marinaad pole muidugi hädavajalik. Liha saab maitsestada ka grillimise käigus õliga pintseldades ning maitseaineid peale raputades. Ja loomulikult on kauplustes valmismarinaadides liha, mis pakuvad vaheldust oma tehtud marinaadidele.

Grillitav liha peaks olema mure ja õhuke, tervete suurte lihatükkide grillimiseks kulub tohutult palju aega. Kui aga on ikkagi soov grillida tervet suurt lihatükki, siis tasub see köögis ahjus enne peaaegu valmis küpsetada. Sel juhul küpseb see lõpuni grillil ning võtab juurde mõnusa grilli maitse.

Grillitavad lihatükid tasuks lõigata võimalikult ühesuurused, siis saavad nad ka samaaegselt valmis. Marinaadis tasub liha hoida pigem kauem kui vähe,sest marinaad mitte ainult ei anna lihale maitset vaid teeb selle ka pehmeks ja mahlaseks.

Enne grillimist tuleks liha külmkapist välja võtta vähemalt pool tundi kuni tund varem. Liha pinnalt tuleks kuivatada liigne marinaad. Just liigne marinaad, mis jääb liha pinnale põhjustab tihti liha pinnalt kõrbemise, kuigi seest on veel toores. Kui grillitava roa puhul on ette nähtud seda grillimise käigus marinaadiga kasta või ürtidega maitsestada, siis tuleks seda teha grillimise lõpus. Nii pääsed söestunud toidust.

Grillitud ja toores liha ning kala tuleks hoida erinevates nõudes. Varu valmis eraldi nõu valmis grillitud toidu jaoks.

Grillimise puhul tavaliselt ei valmistata erineva valmidusastmega roogi. Peale veiseliha pihvide ning lamba karbonaadi grillitakse kõik täiesti küpseks. Eriti hoolikas tuleks olla kalkuni- ja kanaliha küpsetamisel. Toitude küpsemisaega mõjutavad nii grilli kuumus kui ka välistemperatuur, lihatüki suurus ja see, kui lähedal kuumusele grillitakse.

Mõned retseptid grillimiseks

*

Lihavardad traditsioonilises marinaadis.Vali liha oma maitse-eelistuste kohaselt (kas siis veise sise- või välisfilee, põrsa filee või kanafilee).Marinaad 500 g lihale:0,5 dl veiniäädikat või sidrunimahla0,5 - 1 dl õliMaitseaineid vastavalt liha sordile, näiteks:1 tl paprika või tÅ?illi pulbrit1 tl pipart1-2 spl sinepit (magusamat)1- 2 küüslaugu küünt või paar spl peeneks hakitud sibulat0,5 - 1 tl riivitud ingveri

1 tl basiilikut, rosmariini, tüümiani, estragoni vms.

Lõika liha parajateks kuubikuteks. Sega marinaadi ained omavahel kokku. Kõige paremini marineerub liha kilekotis kuid võib kasutada ka kaussi või mõnda muud anumat.Sega aeg-ajalt lihatükke marineerimise ajal. Liha peaks olema marinaadis vähemalt paar tundi, veel parem kui terve öö. Vahetult enne grillimist aja lihatükid vardasse ning grilli 10 - 15 minutit, olenevalt lihasordist.

*

Lõhe fooliumkompsus.Ained:LõheKeedetud värsked kartulidSoola, valget pipartVõid (u. 100 g)Koort ( u. 1 dl)

Murulauku, tilli

Lõika kartulid u. 0,5 cm paksusteks viiludeks ja jaga viilud umbes ühe inimese poolt söödavateks kogusteks fooliumi tükkidele. Lõika paras lõhe viiludeks ning aseta see kartulite peale. Maitsesta soola ja pipraga. Tee potis või ja koore segu, sulatades või, lisades koore, murulaugu ja tilli. Kalla iga ports seguga üle. Nüüd tuleb teha fooliumist kompsukesed ning ongi valmis grillimiseks!

Midagi magusat

Grilliõhtu edenedes hakatakse soolasele toidule tasakaaluks igatsema magusat suutäit. Fooliumis küpsetatud banaan, mille sisse lõigatud ava on täidetud tumeda Å?okolaadiga, toimib alati?Š. Aga võib proovida ka puuvilja magustoitu, mille lisandiks sobib suurepäraselt vaniljejäätis.Vaja läheb puuvilju ( näiteks virsikuid, kiivisid, ananassi, maasikaid, banaane), valget Å?okolaadi ning vaniljejäätist. Lõika puuviljad tükkideks ja aseta fooliumile.Puuviljatükkidele aseta valge Å?okolaadi tükid ning grilli u. viis minutit kuni Å?okolaad on sulanud. Paku lisaks vaniljejäätist.

Osale arutelus

  • Liisa Näripea

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Värske ja erakordselt särav koht stiilseks firmapeoks – Olympic Casino Olümpia

Smokingus härrad, õhtukleitides daamid, bigbänd, kabaree, särisev pinge Black Jacki lauas ja erutav kõlin automaadisaalis – ei, see pole James Bondi uue filmi treiler, vaid firmaüritus Tallinna kõige põnevamas peokohas, Olympic Casino Olümpias.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine