Grillimisest profi pilgu läbi

üheks kevade esimeseks tundemärgiks on õhus hõljuv grilliaroom ja mis võiks olla toredam kui päikseline ilm, hea seltskond ja hõrgud grillroad. Eks seegi ole teada, et värskes õhus sütel küpsetatud toidul tundub palju parem maitse olevat kui samal roal tubastes tingimustes ahjus valmistatuna.Enamus meist on ilmselt kasvõi korra elus grillimisega kokku puutunud. Sellisest lahtisel tulel küpsetamisest ongi aja jooksul arenenud kaasaegne grillimine hõõguvatel sütel.

Samas sellisel algselt imelihtsana tunduval toiduvalmistamisel omad väiksed nõksud ja nipid, mis maitsva lõpptulemuse saavutamisel abiks. Katsetades kasvab vilumus ja ehk ka julgus järjest uusi põnevaid maitseid ning tooraineid katsetada.

Erinevad grillimismeetodid

Aegade jooksul on kujunenud välja mitmeid erinevaid grillimismeetodeid - grillimine, röstimine, broiling, BBQ.

Grillimiseks

nimetatakse küpsetamist hõõguvatel sütel soojuskiirguse mõjul, mille tulemusena tekib lihale ilus pruunistus, meeldiv suitsune aroom ja maitse. Tavaliselt grillitakse vabas õhus hõõguvate süte kohal restil või vardas, kuid kasutusel on ka erinevad grillahjud.

Röstimine

on põhimõttelt sama, mis grillimine - kuivkuumutamine kuuma õhuga hõõguvate süte/küttekeha kohal või kõrval. Röstimisel reeglina rasvainet ei kasutata.

Grillimine omakorda jaguneb aga kaheks meetodiks - grillimine ja

broiling
. Esimese puhul tuleb kuumus alt, teise puhul aga ülevalt.

Å aÅ?lõkk ei ole ainus grilliroog

Rääkides grilltoidust, tuleb ilmselt esimesena silme ette vardasse aetud äädikamarinaadis laagerdatud sealiha, mida nimetatakse Å?aÅ?lõkiks. Algselt valmistati Å?aÅ?lõkki ainult lambalihast, praeguseks on aga levinud nii sea kui ka kanalihast variandid.

Kõige paremini sobib Å?aÅ?lõkiks mõõduka rasvasisaldusega liha, liiga taine liha jääb grillides kuiv. Sobivad lihaliigid selleks on sea kaelakarbonaad ja sea abatükk. Taisema delikatess-Å?aÅ?lõki saab aga sea sisefileest või vasika- ja lambalihast.

Samas ei tähenda grillimine kindlasti mitte ainult Å?aÅ?lõkiküpsetamist. Erinevaid võimalusi ja maitseelamusi on võimalik saavutada paljude erinevate marinaadide-kastmetega, mis teevad lihast tõeliselt nauditava suutäie. 

Enne grillimist on mõistlik lasta lihal/kalal seista umbes tund aega toasoojas, et grillile pannes ei toimuks kiiret temperatuuri muutust.

Kehakaalu jälgivatele ja tervislikust toidust lugupidavatele grillisõpradele aga on eriti sobilikud kalkuni- ja broilerilihast valmistatud Å?aÅ?lõkid. Eriti mõnusad ja tervislikud on erinevatest kaladest fooliumis küpsetatud hõrgutised.  Aga ka köögiviljad, milledest sobivad grillimiseks nii tomatid, suvikõrvitsad, seened kui ka lillkapsas jne. Isegi puuviljadest on võimalik valmistada mõnus suvine magusroog.

Grillil saab fooliumalusel suurepäraselt valmistada ka sooje võileibu ja tortillasid, erinevate täidistega.

Maitsestatud söed?

Erinevate põnevate maitsete tekitamiseks on kaval puistata sütele ürte või puidulaaste. Põlemise aeglustamiseks ja suitsu tekitamiseks on soovitatav neid aga eelnevalt vees leotada.

Proovida tasuks ka grillimise ajal raputada sütele kohvi- või teepuru. Mõnusa meki saab, kui sütele asetada grillimise ajaks terve küüslauk.

Tore on katsetada erinevaid marinaade ja maitseid, abiks on siinkohal kindlasti ka kauplustes pakutavad spetsiaalselt grillimiseks mõeldud marinaadide ja maitseainesegude valik. Ka lisandite võimalused ei tunne piire, laske oma fantaasial vabalt lennata, sest grillitud liha ja kala kõrvale on sobilikud nii toorsalatid, küpsetatud köögiviljad, erinevad salsad ja kastmed.

Aga kindlasti ei tohiks unustada värskeid ürte, sest suvi ongi ju värske salati-ürdi tarbimise aeg!

Kanavardad suitsumaitselises kookospiimamarinaadis

800 g broileri kintsuliha150 g Santa Maria BBQ suitsumaitselist grillkastet 300 g Santa Maria kookospiima

1 tl Santa Maria punast karrit

Lõika broileri kintsuliha parajateks tükkideks ja aja vardasse.Sega punane karri kookospiimaga, lisa grillkaste ja jäta vardad marinaadiga külmikusse seisma, vähemalt kaheks tunniks või järgmise päevani. Nõruta vardad ja grilli kuldpruuniks.Serveeri värske rohelise salati ja õlikastmega.

Osale arutelus

  • Angelica Udeküll

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

EVR Cargo otsib JUHIABI

EVR Cargo AS

28. juuni 2017

Ebeta otsib BÜROOJUHTI

M-Partner HR OÜ

24. juuni 2017

Uudised

Käsi­raamatud

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine