Peleta kevadväsimus

Kevadel päevad pikenevad, päikesevalgus paljastab kõik tolmu ja korratuse, tunned väsimust... kas see ongi kevadväsimus?Päikest ja valgust on juba muinasaegadest peale seostatud positiivsete asjadega nagu rõõm, energia, elutahe, võim ja usk. Paljud inimesed tunnetavadki kevadel võimalust uueneda tänu lisandunud positiivsusele ja energiale. Aga kevad ja valgus võivad osades inimestes tekitada väsimust. Räägitakse kevadväsimusest.

Mis põhjustab kevadväsimust?

Valguse hulk mõjutab paljude hormoonide talitust, muuhulgas melatoniini ja seriini eritust, mis omakorda mõjutab meeleolu ja isegi viljakust. Valgus mõjutab isegi inimese immuunsüsteemi.Põhjamaades tuleb kevad alati üllatusena ja kiiresti, osadele inimestele võib see olla kurnav. Päikesepaiste võib ärritada psüühiliste häirete käes kannatavaid inimesi, samuti unetuse käes vaevlejaid. üldiselt aga ei põhjusta päikesepaiste haigestumist, vaid vastupidi, mida rohkem päike paistab, seda tervemad on inimesed.

Kevadväsimuse põhjuseid on siiski vaja otsida vaid oma elukorraldusest. Pika ja pimeda talve järel on peale jäänud nn"?vaba käik"?: liikumist on jäänud vähemaks, toit on olnud rasvasem, töö on väsitanud, pole olnud aega ega viitsimist hoolitseda oma välimuse eest. Aina lisanduv päikesevalgus paljastab nõudlikult meile need vead.

Kevadväsimuse saad ise ära hoida

Kevadväsimust võime ise ära hoida muutes oma elukorraldust. Tervislik toit, piisav liikumine ja ööuni on selleks kõige tähtsamad.

Mõned vihjed kevadväsimuse ennetamiseks:

*

Muuda oma menüü kergemaks aga söö siiski mitmekesiselt

Kevadel tasub üle vaadata oma talvised söömisharjumused. Talvel tavaliselt süüakse rasvasemat toitu ja rohkem magusat. Lisa oma menüüse rohkem juurvilju, puuvilju, marju. Söö pigem tervailjatooteid kuid proteiinirikkaid toite.

*

Jälgi,et saaksid toidust piisavalt rauda

Rauapuudus põhjustab väsimust, kahvatust, peavalu, muutusi suu limaskestades, isegi südame kloppimist ja õhupuudust. Rauda sisaldavad nn. rohelised juurviljad (kapsas, spargelkapsas, spinat), rukkileib, punane liha ja tooted verest. Raua imendumist takistavad kohv, tee ja koolajoogid, ka piimatooted takistavad raua imendumist organismis. Raua imendumist aga soodustavad C-vitamiin, juurviljad ja puuviljad ning kala ja mereannid.

*

Joo palju vett

Väsinud ja nõrk olemine võivad olla põhjustatud ka vedeliku puudusest. Joo rohkesti vett ka siis, kui ei tunne just janu. Joo vett kogu päeva jooksul ja pigem rohkem kui vähem. Soovituslik miinimum on 2 liitrit päevas.

*

Liikumine annab energiat

Liigu järjepidevalt, see ergutab nii keha kui meeli. Pool tundi päevas on piisav peletamaks väsimust. Vali endale meelepärane liikumisstiil, kuid ära unusta kerget igapäevast liikumist nagu jala kõndimine näiteks tööle, poodi jne.

*

Maga piisavaltUne vajadus on igal inimesel individuaalne, kuid keskmiselt on see 7-8 tundi öö jooksul. Tähtis on, et hommikul ärgates tunneksime ennast värske ja puhanuna.

Osale arutelus

  • Liisa Näripea

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara