Reeglid olgu sinu teenistuses!

Me kõik soovime silma paista ja päris kindlasti mitte jääda piinlikusse olukorda"”vähemasti siis kui oleme ise andnud lubaduse esineda avalikkuse eest - presentatsiooni, kõne, tervituse jms. Sageli kuuleme lauset - etikett nõuab.

Mida etikett siis nõuab ja mida see sõna üldse tähendab?

Etikett - ladina keeles

Est hic questio

(eesti keeles: siin on küsimus). Kui juba on küsimus, siis tuleb leida ka vastus. Etikett annabki teada, kuidas kirjutada kirju, tervitada, esitleda, olla hea pererahvas külalistele, riietuda jne. Seega on etikett konkreetne nõuanne, kuidas konkreetses olukorras käituda,arvestades võimalusi ja tingimusi ning kindlasti ka isiksuse omapära, kellele me oma tegevuse suuname.Soovitusliku käitumisviisi määrab alati pererahvas ja külalisel tuleb seda jälgida. Seega, nii palju kui on erinevaid isiksusi, olukordi ja võimalusi, on ka etiketireegleid. Kõige selle alus on lugupidav ja austav suhtumine riigi ja rahva ajaloosse, traditsioonidesse, kombestikku, usku jne.

Praktikuna kõike eelnevat kokku võttes võin öelda, et reegleid kehtestades tuleks pidada silmas, et reeglid peavad olema inimese teenistuses ja muutma tema elu kergemaks, mitte aga keerulisemaks.

Milliseid etiketireegleid me oma igapäevases töös kõige rohkem vajame?

See sõltub enamasti sellest, millega me tegeleme, aga tere ütlemata, end esitlemata, kõnet või presentatsiooni ette kandmata, kirju kirjutamata, telefonile vastamata, läbirääkimisi pidamata, kliente büroos vastu võtmata, ametilõunal käimata, vastuvõtul osalemata, partnereid õnnitlemata jne ei õnnestu tavaliselt hakkama saada.

Etiketi kehtestab alati pererahvas. Tavakohaselt pannakse pererahva soovid kirja kutsele- seda nii konverentsidel, kongressidel, vastuvõttudel jne. Pererahva (korraldajate) soovide eiramist ei peeta võimalikuks.Korraldaja kehtestab reeglid- pidades silmas kõikide osalejate huvi ja võimalusi. Juhul kui midagi kutsele kirjapandust jääb arusaamatuks tuleb kindlasti korraldajatega ühendust võtta ja julgelt oma küsimus esitada.

Vanasõna ütleb: "Vastu võetakse välimuse järgi, ära saadetakse selle järgi milline Sa tegelikult oled".

Pidage silmas, et ei eksisteeri üht ülemaailmsest etiketti, mis aitab igas olukorras.

Etikett on ja jääb tarkade inimeste jaoks alati oma olemuselt mudeliks, näidiseks, eeskujuks millest lähtuda ja mida siis, eesmärgist, korraldajate poolt antud ülesandest ja oma isiksusest lähtuvalt enda ja teiste tarbeks kasutamissobilikuks kohendada.

Osale arutelus

 • Tiina Tsatšua

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine