Reeglid olgu sinu teenistuses!

Me kõik soovime silma paista ja päris kindlasti mitte jääda piinlikusse olukorda"”vähemasti siis kui oleme ise andnud lubaduse esineda avalikkuse eest - presentatsiooni, kõne, tervituse jms. Sageli kuuleme lauset - etikett nõuab.

Mida etikett siis nõuab ja mida see sõna üldse tähendab?

Etikett - ladina keeles

Est hic questio

(eesti keeles: siin on küsimus). Kui juba on küsimus, siis tuleb leida ka vastus. Etikett annabki teada, kuidas kirjutada kirju, tervitada, esitleda, olla hea pererahvas külalistele, riietuda jne. Seega on etikett konkreetne nõuanne, kuidas konkreetses olukorras käituda,arvestades võimalusi ja tingimusi ning kindlasti ka isiksuse omapära, kellele me oma tegevuse suuname.Soovitusliku käitumisviisi määrab alati pererahvas ja külalisel tuleb seda jälgida. Seega, nii palju kui on erinevaid isiksusi, olukordi ja võimalusi, on ka etiketireegleid. Kõige selle alus on lugupidav ja austav suhtumine riigi ja rahva ajaloosse, traditsioonidesse, kombestikku, usku jne.

Praktikuna kõike eelnevat kokku võttes võin öelda, et reegleid kehtestades tuleks pidada silmas, et reeglid peavad olema inimese teenistuses ja muutma tema elu kergemaks, mitte aga keerulisemaks.

Milliseid etiketireegleid me oma igapäevases töös kõige rohkem vajame?

See sõltub enamasti sellest, millega me tegeleme, aga tere ütlemata, end esitlemata, kõnet või presentatsiooni ette kandmata, kirju kirjutamata, telefonile vastamata, läbirääkimisi pidamata, kliente büroos vastu võtmata, ametilõunal käimata, vastuvõtul osalemata, partnereid õnnitlemata jne ei õnnestu tavaliselt hakkama saada.

Etiketi kehtestab alati pererahvas. Tavakohaselt pannakse pererahva soovid kirja kutsele- seda nii konverentsidel, kongressidel, vastuvõttudel jne. Pererahva (korraldajate) soovide eiramist ei peeta võimalikuks.Korraldaja kehtestab reeglid- pidades silmas kõikide osalejate huvi ja võimalusi. Juhul kui midagi kutsele kirjapandust jääb arusaamatuks tuleb kindlasti korraldajatega ühendust võtta ja julgelt oma küsimus esitada.

Vanasõna ütleb: "Vastu võetakse välimuse järgi, ära saadetakse selle järgi milline Sa tegelikult oled".

Pidage silmas, et ei eksisteeri üht ülemaailmsest etiketti, mis aitab igas olukorras.

Etikett on ja jääb tarkade inimeste jaoks alati oma olemuselt mudeliks, näidiseks, eeskujuks millest lähtuda ja mida siis, eesmärgist, korraldajate poolt antud ülesandest ja oma isiksusest lähtuvalt enda ja teiste tarbeks kasutamissobilikuks kohendada.

Osale arutelus

 • Tiina Tsatšua

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine