Reeglid olgu sinu teenistuses!

Me kõik soovime silma paista ja päris kindlasti mitte jääda piinlikusse olukorda"”vähemasti siis kui oleme ise andnud lubaduse esineda avalikkuse eest - presentatsiooni, kõne, tervituse jms. Sageli kuuleme lauset - etikett nõuab.

Mida etikett siis nõuab ja mida see sõna üldse tähendab?

Etikett - ladina keeles

Est hic questio

(eesti keeles: siin on küsimus). Kui juba on küsimus, siis tuleb leida ka vastus. Etikett annabki teada, kuidas kirjutada kirju, tervitada, esitleda, olla hea pererahvas külalistele, riietuda jne. Seega on etikett konkreetne nõuanne, kuidas konkreetses olukorras käituda,arvestades võimalusi ja tingimusi ning kindlasti ka isiksuse omapära, kellele me oma tegevuse suuname.Soovitusliku käitumisviisi määrab alati pererahvas ja külalisel tuleb seda jälgida. Seega, nii palju kui on erinevaid isiksusi, olukordi ja võimalusi, on ka etiketireegleid. Kõige selle alus on lugupidav ja austav suhtumine riigi ja rahva ajaloosse, traditsioonidesse, kombestikku, usku jne.

Praktikuna kõike eelnevat kokku võttes võin öelda, et reegleid kehtestades tuleks pidada silmas, et reeglid peavad olema inimese teenistuses ja muutma tema elu kergemaks, mitte aga keerulisemaks.

Milliseid etiketireegleid me oma igapäevases töös kõige rohkem vajame?

See sõltub enamasti sellest, millega me tegeleme, aga tere ütlemata, end esitlemata, kõnet või presentatsiooni ette kandmata, kirju kirjutamata, telefonile vastamata, läbirääkimisi pidamata, kliente büroos vastu võtmata, ametilõunal käimata, vastuvõtul osalemata, partnereid õnnitlemata jne ei õnnestu tavaliselt hakkama saada.

Etiketi kehtestab alati pererahvas. Tavakohaselt pannakse pererahva soovid kirja kutsele- seda nii konverentsidel, kongressidel, vastuvõttudel jne. Pererahva (korraldajate) soovide eiramist ei peeta võimalikuks.Korraldaja kehtestab reeglid- pidades silmas kõikide osalejate huvi ja võimalusi. Juhul kui midagi kutsele kirjapandust jääb arusaamatuks tuleb kindlasti korraldajatega ühendust võtta ja julgelt oma küsimus esitada.

Vanasõna ütleb: "Vastu võetakse välimuse järgi, ära saadetakse selle järgi milline Sa tegelikult oled".

Pidage silmas, et ei eksisteeri üht ülemaailmsest etiketti, mis aitab igas olukorras.

Etikett on ja jääb tarkade inimeste jaoks alati oma olemuselt mudeliks, näidiseks, eeskujuks millest lähtuda ja mida siis, eesmärgist, korraldajate poolt antud ülesandest ja oma isiksusest lähtuvalt enda ja teiste tarbeks kasutamissobilikuks kohendada.

Osale arutelus

 • Tiina Tsatšua

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara