Kuidas läheneda tööülesandele - "Telli meile mingi buss!"?

Suuremate ning ka väiksemate ettevõtete töös tuleb nii mõnelgi korral aastal ette juhuseid, kui ürituste tarvis palutakse tellida buss. "Telli meile mingi buss," sõnab ülemus ning jätab ülejäänu teiste organiseerida. Busse, mida tellida saab, on aga erinevaid ning enne bussi rentimist tuleb kogu reis hoolikalt läbi mõelda, et hiljem ei tekiks ebameeldivaid arusaamatusi.

Alustata tuleb sellest, mis eesmärgiks bussi rentida on vaja.

Kõigepealt tuleb paika panna, mis eesmärgil bussi renditakse. Hansabussi juhatuse esimehe Neeme Tammise sõnul renditakse busse eelkõige koolitusteks, firma üritusteks, külaliste vastuvõtuks või kliendiväljasõitudeks. On tulnud ette ka variante, kus buss tellitakse üritusele esinejatele riietumisgarderoobiks.

Bussi tellimisel tuleb lähtuda soovist ja eesmärgist, mille jaoks bussi on tarvis ja kui pikalt peab sõitma. "Busside valik on lai, alates tavalisest kuni äriklassini välja. Kui kellelgi on soov tellida midagi erakordset, saab ka rentida Londoni stiilis kahekordse punase bussi," räägib Tammis.

Küsi vähemalt kolm pakkumist

Tammis soovitab bussi tellimisel küsida pakkumised vähemalt kolmelt firmalt, et saada ülevaade erinevate firmade poolt pakutavatest bussidest ning hinnapoliitikast. Ta rõhutab, et bussifirmadel on erinevad hinnapoliitikad ning tuleks kindlasti uurida, millest rendihind koosneb. "Kui näiteks soovitakse sõita Hotell Olümpia eest Tartusse, siis tuleks uurida, kas hinna sees on nii bussi ettesõit kui ka hilisem busside garaaži tagasi viimine," soovitab Tammis. "Muidu võib juhtuda, et tellisite küll bussi ühe hinnaga, kuid pärast selgub, et arvele on tulnud lisasumma bussi ettesõidu ning garažeerimise eest," lisab ta. Samuti tuleb vaadata, mis on märgitud rendiperioodiks. "Kas bussifirma on teadlik, et reis Tallinnast Tartusse hõlmab ka 4-5 tundi kohapeal olemist ning kas pakkumine sisaldab ka kohapeal plaanitud lisasõitu või sisaldab see vaid Tallinn-Tartu-Tallinn sõitmist," kutsub Tammis olema reisiplaneerimisel põhjalik.

Oluline on uurida pakkumise juures ka bussi kirjeldust. Kui palju on kohti? Milline on varustus? Kas bussis on töökorras konditsioneer, DVD mängija, piisav pagasiruum, reguleeritavad istmed jms, mida te bussi juures vajalikuks peate? "Tihti ei tulda selle peale, et küsida kas buss on võidunud või istmed narmendavad," soovitab Tammis küsida eelnevalt renditava bussi välimuse kohta. "Kliendi jaoks peab buss olema seest ja väljast puhas, tehniliselt korras ning mugav," rõhutab ta.

Mille järgi hinnata bussi mugavust?

Tammise sõnul võib bussid liigitada erinevatesse mugavusklassidesse. Basic-bussid, mis on kõige lihtsamad ning soodushinnaga, ei ole reguleeritavaid istmeid, konditsioneeri, DVD mängijat ega külmutust. Classic-bussid on Euroopa keskmise tasemega bussid, mis on 10-12 aastat vanad. Bussides on konditsioneer, reguleeritavad istmed, tualett, külmkapp. First Class-bussid on uued ning laitmatu teenindusega. "Hansabussil on olemas veel omaette klass, milleks on Business Class-bussid. Bussis on 27 istekohta, palju avarust, nahksisu, omaette koosolekusalong, laiad istmevahed, lauad, wifi, laitmatu teenindus ning reisisaatjad," toob Tammis näite nende kõige mugavama klassi bussi kohta. "Business Class-buss on meil sõidus Tallinn-Riia vahelisel suunal, kuid seda saab ka rentida eraürituseks," lisas ta. Näiteks telliti see buss Hollandi kuninganna Eesti visiidi ajaks.

Bussijuht kui kapten laevas

Tammise sõnul on kõige olulisem roll bussisõidu juures täita juhil. Bussijuht on kõige olulisem, kohati isegi olulisem kui buss. "Hea bussijuht on hea suhtleja, hea teenindaja, psühholoog, turvaline sõitja ja esinduslik," räägib Tammis. Tammise sõnul tuleb Hansabussis ette ka juhtumeid, kus bussijuhti tellitakse nime järgi, kuna juht on jätnud meeldiva mälestuse. "Mida rohkem tellitakse mehi nimepidi, seda tugevam on ettevõte, kuna bussijuhil on täita suur osa reisi õnnestumisel," teab Tammis ning lisab, et kui bussijuht on ebakompetentne, siis võib see kogu reisi ära rikkuda. Bussjuht on kui kapten laevas, kes peab oskama sõita ning kelle sõidustiilist oleneb palju. "Kui reisija saab bussisõidu ajal tegeleda oma asjadega ning ei pea pidevalt ees teed jälgima, siis võib lugeda bussijuhi sõidustiili heaks," toob Tammis näite profi bussijuhi kohta.

Tellimisel mõtle läbi kogu logistika

Tammise sõnul võib tihti tulla ette probleeme just logistilise poole pealt. "Tuleks mõelda läbi sammud, kus ja mis kell peab buss olema ning millist teed pidi tuleb sõita," ütleb ta.Samuti peaks bussisõidu sisse arvestama ka pausid, sest peatuste tegemine võtab kauem aega kui autoga sõites. "Kui on 20 inimest, võtab üks paus aega 20 minutit. Kui on 40 inimest, siis tuleb arvestada 40 minutiga - iga inimese kohta üks minut," soovitab Tammis oma kogemustele tuginedes. Samuti tuleks mõelda bussi võimalike parkimiskohtade peale. "Buss on suur ja kohmakas ning ei pääse igale poole ligi. Arvestada tuleks ka kitsaste sildade ning kangialustega, kuhu buss ei pruugi lihtsalt mahtuda," hoiatab Tammis.

Soovitav on bussifirmale anda vastutava reisija kontaktid ning küsida bussifirma 24 h kontakt juhul kui midagi logistilise poole peal muutub. "Kõike võib juhtuda, tuleb teine lennuk või laev, kontaktide olemasolu korral on hea sellest ka bussifirmale teatada," kinnitab Tammis. "Kui mõlemad osapooled on piisavalt informeeritud ning hästi ettevalmistatud, saavad kõik sõidust mõnu tunda ja ei pea arusaamatuste pärast stressama," lisab ta ja on kindel, et lõppkokkuvõttes tasub eetöösse panustatud aeg end ära.

Osale arutelus

 • Lii Park

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

KAAMOS GROUP otsib BÜROOJUHTI

Kaamos Group OÜ

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara