Õppelaen on laen, mitte lotovõit!

Kui algab õppetöö koolides ja ülikoolides, algavad ka õppelaenu kampaaniad. Tänavu sügisel ütlevad pankade kampaaniad, et õppelaenust loobuda oleks sõge ja tark võtab õppelaenu. Keegi ei taha ju loll olla või sõgedalt käituda, nii et emotsionaalsed argumendid, mis laenamise kasuks räägivad, on võimsad. Teisalt jälle jätab ainult pealiskaudne ja rumal inimene vaatamata-uurimata, mis peitub kõlavate reklaamlausete taga.

Õppelaen on ikkagi eelkõige laen, mitte riigipoolne toetus, hüvitis või preemia kooliskäimise eest! Õppelaen nagu iga teine laen tuleb tagasi maksta. Seepärast tuleb ka õppelaenu võtmisel nagu iga laenu võtmisel endalt küsida, mis on laenamise tegelik eesmärk. Õppelaenu võtmise eesmärk saab olla vaid õpingutega seotud kulutuste katmine, mida muul viisil ei ole võimalik teha.

Õppelaenu võtmisega tekib õppuril kohustus panga ja vastutus käendajate ees. Õppelaenu intressi tuleb pangale hakata maksma kohe, kuigi laenu enda tagastamise aeg saabub alles mitme aasta pärast. Praegu on õppelaenu maksimaalmääraks 30 000 krooni. Tavaliselt kestavad õpingud ülikoolis vähemalt kolm aastat. See tähendab, et igal aastal laenu võttes võib lõplikuks laenusummaks saada 90 000 krooni, millele lisanduvad intressid. Õppelaenu tagastamise aeg võib venida aastatepikkuseks, nende aastate jooksul aga võib elus muutuda palju: abiellutakse, sünnib laps, ostetakse oma esimene kodu jne. Õppelaenu arvestatakse aga kohustusena eluasemelaenu taotlemisel. Samuti võib olla raske täita kohustust panga ees kui ajutiselt on raske sobivat töökohta leida või on muudel põhjustel pere-eelarve kulude poole kreenis.

Õppelaenu võtmine peab olema läbikaalutud otsus ja lepingu vormistamisega ei tohi kiirustada. Laenulepingu tingimused tuleb läbi lugeda ja aru saada, millised on laenuvõtja ning käendajate kohustused lepingu kehtivuse ajal. Õppelaenu lepingut ei tohi sõlmida kiirustades ja kampaania korras või üksnes auhindade ja soodustuste pärast.

Artikli originaal

Osale arutelus

 • Kirjutab minuraha.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine