Õppelaen on laen, mitte lotovõit!

Kui algab õppetöö koolides ja ülikoolides, algavad ka õppelaenu kampaaniad. Tänavu sügisel ütlevad pankade kampaaniad, et õppelaenust loobuda oleks sõge ja tark võtab õppelaenu. Keegi ei taha ju loll olla või sõgedalt käituda, nii et emotsionaalsed argumendid, mis laenamise kasuks räägivad, on võimsad. Teisalt jälle jätab ainult pealiskaudne ja rumal inimene vaatamata-uurimata, mis peitub kõlavate reklaamlausete taga.

Õppelaen on ikkagi eelkõige laen, mitte riigipoolne toetus, hüvitis või preemia kooliskäimise eest! Õppelaen nagu iga teine laen tuleb tagasi maksta. Seepärast tuleb ka õppelaenu võtmisel nagu iga laenu võtmisel endalt küsida, mis on laenamise tegelik eesmärk. Õppelaenu võtmise eesmärk saab olla vaid õpingutega seotud kulutuste katmine, mida muul viisil ei ole võimalik teha.

Õppelaenu võtmisega tekib õppuril kohustus panga ja vastutus käendajate ees. Õppelaenu intressi tuleb pangale hakata maksma kohe, kuigi laenu enda tagastamise aeg saabub alles mitme aasta pärast. Praegu on õppelaenu maksimaalmääraks 30 000 krooni. Tavaliselt kestavad õpingud ülikoolis vähemalt kolm aastat. See tähendab, et igal aastal laenu võttes võib lõplikuks laenusummaks saada 90 000 krooni, millele lisanduvad intressid. Õppelaenu tagastamise aeg võib venida aastatepikkuseks, nende aastate jooksul aga võib elus muutuda palju: abiellutakse, sünnib laps, ostetakse oma esimene kodu jne. Õppelaenu arvestatakse aga kohustusena eluasemelaenu taotlemisel. Samuti võib olla raske täita kohustust panga ees kui ajutiselt on raske sobivat töökohta leida või on muudel põhjustel pere-eelarve kulude poole kreenis.

Õppelaenu võtmine peab olema läbikaalutud otsus ja lepingu vormistamisega ei tohi kiirustada. Laenulepingu tingimused tuleb läbi lugeda ja aru saada, millised on laenuvõtja ning käendajate kohustused lepingu kehtivuse ajal. Õppelaenu lepingut ei tohi sõlmida kiirustades ja kampaania korras või üksnes auhindade ja soodustuste pärast.

Artikli originaal

Osale arutelus

 • Kirjutab minuraha.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

V nagu vesi ja vaba aeg – V Spaa- ja Konverentsihotellis

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara