Kuidas saavutada võimu töökollektiivis?

 

 

 

 

Tõenäoliselt kõlab käesoleva kolumniloo pealkiri paljudegi jaoks kurjakuulutavalt või vähemalt liiga võimutsevalt. Ei ole hullu midagi. Need, kelle jaoks sobilikum, võivad antud kontekstis võimu saavutamist nimetada mõjususe suurendamiseks. Mõjub paremini?

Võim on abinõu millegi saavutamiseks, kuhugi jõudmiseks. Me tunneme end võimukatena kui suudame kontrollida teisi enda ümber. Oma mõjususe suurendamine ehk võimu jahtimine või vähemalt vajadus võimu järele on igapäevane nähe ka töökohal. Võim ei ole oma loomult paha asi. Negatiivsena tuleb käsitleda võimu kuritarvitamist.

Me kõik omame mingil määral võimu ning kasutame seda vähemal või rohkemal määral teiste inimeste, k.a. oma kolleegide suhtes (isegi kui me seda tähele ei pane). Võim on dünaamiline nähtus, mis baseerub mitte loogilisel kaalutlusel, vaid lähtub hoopis meie tajust.

Kolleegi taju sinu võimust tema üle väljendub reeglina tema mõistmises, et võid tuua läbi oma võimu talle nii kasu kui ka kahjustada tema huve.

Võim väljendub erineval moel. Töökohal saame seda reeglina saavutada läbi järgmiste tegurite:

1. Ekspertteadmised2. Konkurentsiolukord3. Järjekindlus4. Tasustamisvõime5. Karistamisvõime6. Informatsioon7. Situatsioon8. Legitiimsus

(Jens Thang)

Pühendun tänases kolumnis neist kahele (tasustamis- ja karistamisvõime) ning jätkan järgmises loos ülejäänutega.

Tasustamisvõime

Sa saavutad võimu kui teised mõistavad, et sina suudad neid premeerida, tasustada. Sinu ülemus suudab sind premeerida ühekordse lisatasuga, palgatõusuga, parema ametikohaga, puhkusega sobival ajal jne. Tasustamisvõime annab ülemustele meie üle võimu.

Karistamisvõime

Karistamisvõime on olemuselt vastupidine tasustamisvõimele. Iga kord, mil me tajume, et kellelgi on võim meid karistada, on sellel "kellelgi" võim meie üle. Kõige suurem võim on seejuures mitte suutlikkus rahaliselt sanktsioneerida vaid võime vähendada inimeste tähtsust (teha meid nö väiksemaks) ning alandada. Me teeme kõik selle nimel, et pääseda alandusest. Tuletage meelde, millist võimu meie üle omasid omal ajal koolis pedagoogid.

Kuidas seega kasvatada oma mõjusust (suurendada võimu) olemata juht ning omamata juhipositsioonile niivõrd omaseid võimualuseid? Mõtle selle peale...kuniks kohtume meie uues kolumniloos.

 

Oma mõtteid ja tähelepanekuid võimu kasutamisest ning -saavutamisest meeskonnas võid edastada: marko@seletuskiri.ee.

Osale arutelus

 • Marko Torm

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine