VAT Teatri hooaja lõpp rahvusvahelisel lainel

VAT Teatri 22. hooaja lõpu märksõnaks on "Euroopa"?: maikuu kahe esimese nädala jooksul osaleb teater Ungaris Eesti kultuuripäevadel ja Vilniuses rahvusvahelisel ASSITEJ festivalil "COOL"?. Juuni alguses antakse start Euroopa Liidu rahastatava 4aastase projekti Platform 11+ tööle, kus VAT Teater Eesti-poolse partnerteatrina kaasa lööb.

7. mail täitub VAT Teatri üks suuri soove, mängida ungari kirjaniku Ferenc Molnari noorteromaani "Pal-tänava poisid" põhjal valminud samanimelist lavastust Ungari publiku ees. Laste- ja noortekirjanduse klassikavaramusse kuuluva romaani dramatiseering jõudis VAT Teatris lavastaja Aare Toikka käe all publiku ette 2004. aastal ning sellest on kujunenud üks meie menukamaid noortelavastusi, mida mängime täissaalidele senini. "Pal-tänava poisid" etendub Budapestis Merlini teatris Eesti kultuuripäevade raames 7. mail kell 19.

ASSITEJ rahvusvaheline laste- ja noorteteatrite festival "COOL" toimub sel kevadel Vilniuses. VAT Teater võtab festivalist osa lavastusega "Misantroop", mida mängitakse 13. mail kell 15 Vilniuse Rahvusteatri väikeses saalis. 

üle-Euroopaline kunstiprojekt noortele

Projektis Platform 11+, mis valiti paljude taotlejate seast Euroopa Liidu programmi "Kultuur 2007" selle aasta toetusrahade saajate hulka, osaleb koos VAT Teatriga 12 teatrit 11st riigist. Kõiki osalejaid ühendab professionaalsus ja huvi pakkuda 11-15aastaste noorte sihtrühmale uusi võimalusi kultuurielus osalemiseks.

"Sel vanuserühmal on kogu Euroopas väga vähe võimalusi kultuurist osa saada, kuigi just selles eas võib kunstiga tegelemine panna aluse väärtushinnangute, isiksuse ja maailmavaate kujunemisele. Platform11+ üritab täita seda lünka, püüdes saavutada kestva mõju ning luues partnerite vahel maksimaalse sünergia,"? sõnas projekti algataja Dirk Neldner.

üks olulisemaid Platform 11+ eesmärke on luua ja lavastada noortele uusi näitemänge, kaasates tööprotsessi nii professionaale kui noori endid. Kui esimesel hooajal kirjutavad partnerteatrite poolt kaasatud dramaturgid oma maalt kogutud ideede põhjal 11 erinevat uut näidendit, siis järgmisel aastal kirjutavad erinevate maade näitekirjanikud oma lood kahepeale. Projekti viimasel hooajal valmib kogutud materjalist aga üks suur, kogu Euroopa noori puudutav lugu. Eesti poolt osaleb projektis noor dramaturg Marion Jõepera. 

Lisaks näiteloomingule valmib projekti kaasatud kunstnike käe all ka hulk teisi kunstiliike esindavaid teoseid - skulptuure, videoinstallatsioone, maale jpm. 

Projekti eestvedajate sõnul soovib Platform 11+ pärast nelja-aastast tööd esitleda mitmekihilist (auto)portreed Euroopa uuest põlvkonnast, kelle olemasolu 21. sajandi alguses kajastatakse enam kui paarikümnes näidendis, 50s distsipliinidevahelises kaaslavastuses ja teatriürituses, 40s kunsti- ja uue meedia teoses ning üle-Euroopalises andmebaasis, mis sisaldab sihtrühmale mõeldud uusi näidendeid.

2010. aasta oktoobris toimub Platform 11+ kogunemine Tallinnas, selles osaleb enam kui sada noort kogu Euroopast.

Euroopa Liit rahastab Platform 11+ nelja aasta jooksul 2 miljoni euroga, projekti kogu eelarve on 4,1 miljonit eurot. Kunstivõrgustiku juhtorganisatsioon on Norrast Drammenist pärit Brageteatret ning pilootprojektina jätkatakse Argentiina ASSITEJ eestvedamisel Platform 11+ tööd mitmes Lõuna-Ameerika riigis.

Osale arutelus

 • sekretar.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine