Kuidas rännata 9 aastat jutti? d'Arcy Lunn'i lugu

Pärast üheksat aastat rändamist on loomulik arvata, et d'Arcy Lunn (30) peab olema kas maailma rikkaim või õnnelikem mees, sest suudab endale lubada  luksust aina reisida ja reisida, nii peaaegu kümme aastat järjest. Kuid tegelikult - ta ei ole kumbki.

d'Arcy on näinud 48 riiki, seisnud igal kontinendil välja arvatud Antarktika, on tuttav lugematute inimestega üle terve maakera - mitmed neist tema head sõbrad - ning on omal kombel näide moodsa linnainimese unistuste tõeks saamisest: elustiilist, kus saab lihtsalt minna, teha, luua, näha, kuulda, nautida, muretsedes väga vähese pärast, kui üldse.Ometi on see tulnud hinnaga, mida vähesed meist on valmis maksma. d'Arcyl ei ole kunagi olnud pikaajalist suhet (pikim neist kõigest kuuekuune), tal on väga vähe vara (suurem osa sellest mahub plastikust kasti, mida ta veab oma ratta taga) ning ta näeb oma 30 eluaasta kohta välja vanem kui paljud 40-aastased.

Kuid ta ise on rahul sellega, mis tal on ning peab ennast õnnelikuks meheks.

Tutvusin d'Arcyga ühel pilvisel õhtupoolikul Uus-Meremaa adrenaliinist pakatavas kuurortlinnas - Queenstownis, Kesk-Otagos. Ta esines avaliku loenguga reisimisest ja vabatahtliku tööst kohalikus algkoolis.

Enne meie silmast-silma kohtumist oli mul üksjagu romantiline ettekujutus sellest, mis tunne on olla d'Arcy Lunn, "mees, kes reisib". d`Arcy näitas mulle, et kui ma vähegi tahaksin, siis võiksin teha sedasama. Tõesti, ei ole väga keeruline hoida endal hinge sees ühest kohast teise liikudes. Aga see ei ole ka eriti glamuurne!

Algus

d'Arcy on kuuelapselise perekonna pesamuna. Ta oli 18, kui tema vend abiellus jaapanlannaga. Poisil oli kiusatus vennaga kaasa minna, eriti pärast seda, kui talle pakuti tööd ühes Jaapani pagaritöökojas.d'Arcy elas Jaapanis 12 kuud, õppis jaapani keelt ja küpsetamist!Aastat Jaapanis peab d?´Arcy tagantjärgi paremakski kui ülikooli, kus ta õppis jaapani keelt ning kehakultuuri. Tõele näkku vaadates: d'Arcy vihkas kooli. Seal oli liiga palju keskkooli mentaliteeti, liiga palju teooriat ning d'Arcy ei näinud erilist väärtust selles, mida ta õppima oli asunud.üks d?´Arcy professoreist pakkus võimalust siirduda eraldatud Austraalia kogukonda keset punase mandri kõrbe, 800 kilomeetri kaugusel lähimast inimasustusest ning õpetada sealsetele lastele inglise keelt.

d'Arcy oli nõus enne, kui professor jõudis oma küsimuse lõpetada.

Kavaldatud õpetajaks

Pärast nelja kuud Austraalia kõrbes suundus d'Arcy hooajaks Ameerika kaljumägedesse Colorados. Ta töötas ühes suusakeskuses ning kogus raha, et minna oma Järgmisele Suurele Seiklusele. Niipea, kui tööleping lõppenud oli, tuiskas ta Alaska mäeahelike suunas. Matkamist jagus vaid paariks nädalaks.Niipea, kui see reis ühel pool oli, võttis ta ette järgmise väljakutse ning lendas Inglismaale.

Inglismaal oli tollal suur puudus asendusõpetajatest. Kuna d'Arcy'l oli õpetajadiplom, tundus loomulik võtta vastu tööpakkumine Liverpooli lähedal asuvas koolis. d?´Arcy kantseldas käest läinud Briti noori linnaosas, kust isegi inglased ise eemale hoidsid. Ta ei suutnud kaua vastu pidada, kaks kuud, kui sedagi.

Kohe, kui Liverpooli draama oli ühel pool, võttis d'Arcy koos sõpradega ette retke Marokosse: esimesse nii-öelda arengumaasse, mida d'Arcy kunagi näinud oli. Ta jumaldas selle lihtsust. Loomulikult, Marokos olid omad varjupooled - torustike puudumine, kära, mustus, müügimehed, kes nägid välja nii, nagu nad kavatseksid sul kohe pea otsast hammustada, kui sa midagi ei osta - kuid tema jaoks kuulus see lihtsalt elustiili juurde. Talle meeldis, et inimestel olid "vajadused", mitte aga "tahtmised" - see on vist üks d'Arcy lemmikväljendeid.

Vabatahtlikkuse esimesed aastad: naiivsus

Peale Marokot otsustas d'Arcy, et läheb mõnda tõelisse arengumaasse, näiteks Kõrgõstani, nägemaks kas mõnest tema tarkustest on kasu sealsetele inimestele. Kui d'Arcy saabus BiÅ?keki lennujaama Kõrgõstanis, võttis teda vastu taksojuht, kes oli enam kui valmis meest linna sõidutama ja võtma selle privileegi eest hingehinda.d'Arcy polnud lihtsameelne, ta tõrjus pealetükkiva mehe ettepanekuid selgitusega, et läheb bussiga. Taksojuht kehitas solvunult õlgu ja teatas: "Aga sa oled ju rikas!""Ei, ma ei ole rikas. Mul on seljakott ja see on kõik. Sinul seevastu on auto - sa oled rikkam kui mina," vastas d'Arcy ja ootas oma bussi edasi.

Alles aastaid hiljem mõistis d'Arcy , et ainuüksi see võimalus valida, kas ta tahab reisida võõrasse riiki või mitte, tegi temast kaugelt rikkama inimese kui too taksojuht, kes pidi teenima oma elatist nädalast nädalasse ja ei oleks suutnud reisida isegi hea tahtmise korral.

d?´Arcy viibis Kõrgõstanis kuu aega vabatahtlikuna keelt õpetades, seejärel Mongoolias, ikka õpetades, seejärel Lõuna-Koreas, õpetades ning jõudis otsaga isegi samasse Jaapani pagaritöökotta, kus ta kunagi juba töötanud oli.

d'Arcy võttis vastu isegi tööpakkumise, mis jättis ta Jaapanisse terveks aastaks - d'Arcy ajaarvamise mõttes tohutult pikk aeg - ning hoidis teda ühe paiga peal kauem kui paar kuud, ikka inglise keelt õpetades.

Kahekümnendate keskpaik: katse stabiilsust leida

Kolm aastat möödusid samas rütmis: paar kuud arenenud riigis töötades ja raha kõrvale pannes, seejärel vabatahtlikuna arengumaasse, kus võimalused olid piiratud. Seejärel uuesti arenenud riiki, raha kõrvale pannes, jälle arengumaal vabatahtlikuna töötades... ühel hetkel sai tal kõrini. Tal oli kulunud 18 kuud, et läbida Ladina-Ameerika, alati teel, kunagi ühes paigas püsimata, et oleks vähemalt võimaluski mõne elusolendiga sõbruneda. d'Arcy lubas endale, et nüüdest peale püsib paigal vähemalt aasta.Ja kas oli selleks paremat paika kui Lõuna-Austraalia ookeanirand? Vaevalt. Ta sai töökoha õpetajana, ujus ja surfas 3-5 korda nädalas ja tõesti nautis seda.Vähemasti esimesel kuuel kuul.

Siis aga settis temasse varemgi tuttav rahutus. Ta ei olnud kunagi Aafrikas vabatahtlikuna töötanud ning olles parajasti 55-tunnisel paastul, leidis, et kui aeg üldse kunagi paras võiks olla, siis see oli praegu. Ja nii ta läks Etioopiasse, 12 kuuks.

Täiskasvanuiga: omaenda pere

Etioopia reis leidis aset eelmisel aastal olles üheksas järjestikune reisiaasta mehe jaoks, kel vanust vaevalt 30. d?´Arcy vajab siiani ravimeid, et taastada oma seedesüsteemi, kuna tema mao sisesein peaaegu et kulus ära ühekülgse toidu ja parasiitidega. Ta on siiamaani elevil kogetust ja nähtust, valmis jagama oma lugusid igaühega, kellele meeldib kuulata.

Kuid nüüd, olles kasvanud ja näinud paljut, on temas mingi uus tunne. Ei ole suuremat rõõmu kui kellestki hoolimine, enda laste kasvatamine, ütleb ta, ega varja tõsiasja, et liikudes oma loengusarjaga mööda Uus-Meremaa mägist lõunasaart, liikudes ühest paigast teise ainult kondiauru ja truu ratta toel, otsib ta samal ajal paika, kus talle meeldiks elada.d?´Arcy mõistab, et tal on vedanud, kuna on saanud reisida nii palju. Kuid ta teab, et ühe koha peal püsimises on omaetet väärtus. Tal on sügav lugupidamine inimeste vastu, kes on loonud pere väga varajases nooruses, loobudes paljust, mida nad võinuks kogeda, et pühenduda lastele - ning nüüd tahab ta teha sedasama.Olles vahel teenimatult kõrgustesse tõstetud reisimiste ja püüdluste tõttu aidata neid, kel võimalusi vähem ütleb ta kõlava häälega, et on teinud seda ainult iseenda pärast, kogemuste ja õppimise pärast. Ja et ta on kõige egoistlikum inimene, keda teab.

See ei ole ju tingimata halb. Või on? Ma pakun, et see on miski, milles igaüks peab ise selgusele jõudma.

Osale arutelus

 • Maria Kupinskaja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara