Loomise teater

Ajalugu on õpiku järgi suurte riikide ja tähtsate isikute lugu. Palju vähem mõeldakse, et iga riik on ka koht ja et iga suure otsustaja ümber on elanud sadu ja tuhandeid inimesi, kelle elust me tihti midagi ei tea, kuid kes on aja lugu suurtega vahest võrdseltki mõjutanud.

Hall mass ei ole tegelikult iial hall, ka väikesed elud on värvilised. Rohujuure tasandilgi on möllanud kired, on olnud ausust ja reetmist, tõusu ja langust.

Pärimusteater Loomine paneb Kaasaja Inimese keskaja elu tunnistajaks. Loomine on omamoodi misjoniteater: tema osa on panna ajalugu elama keskkonna ja selles liikujate ilmavaate võimalikult täpse taastamise kaudu. Osa Loomise materjalidest on üpris tõesed, põhinevad kirjalikel allikatel. Osa, nagu ütles Ristikivi, on legendide sinine udu, pärimus.

Vana Tooma pilgu all

üks näide sellisest kooslusest on etendus "Vana Tooma pilgu all", teekond läbi Tallinna keskaja ning vanalinna ruumi Neitsitornist Matkamajja. Lahedad lood on peaaegu sellised, nagu nimikangelasest tornivalvur neid oma ajaloo kõrgusest näha võis. Tugeva selgroo on püsti pannud Lauri Vahtre ja Mart Laar, lavastajad Ivo Eensalu ja Anne Velt koos kunstnik Killu Mägiga on elustanud keskkonna.

 

 

On teisigi näiteid. Ka sel aastal etendatakse Karl Bergi "Teekonda valguse riiki", viivukest Püha Bernhardi elust. Autorid kummutavad arvamuse, et Prantsusmaal toimetanud pühakul pole Eestiga mingit seost. Kui kultuurikihis veidi kaevata, peaks ju meenuma Bornhöhe "Tasuja" ning Padise kloostri õnnetult surmatud mungad. Nemad olid Püha Bernhardi järgijad. Näidend kujutab sisemonoloogi, inimlikku kõhklust ja toob pühaku meie aja vaatajale palju lähemale kui ülistav kangelasdraama.

Talve hakul peaks lavale jõudma suurejooneline ajaloolise siseruumi projekt, Loone Otsa draama "Keisrinna hull". Keisrinna Katariina Teine ehk Suur on ajalooõpikuist tuttav, tema side Eestiga on päris tugev. Bastioni käikude kasematid ning Kiek in de Köki kuues korrus pakuvad väga vahetu kogemuse võimalust. Aga loo lõpp peaks sünget keskkonda siiski heledamaks muutma.

"Vana Tooma pilgu all"

Etendus algab Neitsitorni ees ja lõpeb Raekoja platsi ääres Matkamajas.

Osa etendust mängitakse õues, palume riietuda vastavalt ilmale!

Tallinna Vanalinna päevade ajal

30. (L), 31. (P) mail ning 1. (E), 2. (T), 3. (K), 4. (N) ja 5. (R) juunil algusega kell 22.00.

Keskaja päevade ajal

8. (K), 10. (R), 11. (L) ja 12. (P) juulil algusega kell 22.00.

PILETIDKuni 30. juunini täispilet 190.-; (üli)õpilased, pensionärid 150.- .

Alates 1. juulist täispilet 220.-; (üli)õpilased, pensionärid 160.-

Osale arutelus

  • loomine.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara