Loomise teater

Ajalugu on õpiku järgi suurte riikide ja tähtsate isikute lugu. Palju vähem mõeldakse, et iga riik on ka koht ja et iga suure otsustaja ümber on elanud sadu ja tuhandeid inimesi, kelle elust me tihti midagi ei tea, kuid kes on aja lugu suurtega vahest võrdseltki mõjutanud.

Hall mass ei ole tegelikult iial hall, ka väikesed elud on värvilised. Rohujuure tasandilgi on möllanud kired, on olnud ausust ja reetmist, tõusu ja langust.

Pärimusteater Loomine paneb Kaasaja Inimese keskaja elu tunnistajaks. Loomine on omamoodi misjoniteater: tema osa on panna ajalugu elama keskkonna ja selles liikujate ilmavaate võimalikult täpse taastamise kaudu. Osa Loomise materjalidest on üpris tõesed, põhinevad kirjalikel allikatel. Osa, nagu ütles Ristikivi, on legendide sinine udu, pärimus.

Vana Tooma pilgu all

üks näide sellisest kooslusest on etendus "Vana Tooma pilgu all", teekond läbi Tallinna keskaja ning vanalinna ruumi Neitsitornist Matkamajja. Lahedad lood on peaaegu sellised, nagu nimikangelasest tornivalvur neid oma ajaloo kõrgusest näha võis. Tugeva selgroo on püsti pannud Lauri Vahtre ja Mart Laar, lavastajad Ivo Eensalu ja Anne Velt koos kunstnik Killu Mägiga on elustanud keskkonna.

 

 

On teisigi näiteid. Ka sel aastal etendatakse Karl Bergi "Teekonda valguse riiki", viivukest Püha Bernhardi elust. Autorid kummutavad arvamuse, et Prantsusmaal toimetanud pühakul pole Eestiga mingit seost. Kui kultuurikihis veidi kaevata, peaks ju meenuma Bornhöhe "Tasuja" ning Padise kloostri õnnetult surmatud mungad. Nemad olid Püha Bernhardi järgijad. Näidend kujutab sisemonoloogi, inimlikku kõhklust ja toob pühaku meie aja vaatajale palju lähemale kui ülistav kangelasdraama.

Talve hakul peaks lavale jõudma suurejooneline ajaloolise siseruumi projekt, Loone Otsa draama "Keisrinna hull". Keisrinna Katariina Teine ehk Suur on ajalooõpikuist tuttav, tema side Eestiga on päris tugev. Bastioni käikude kasematid ning Kiek in de Köki kuues korrus pakuvad väga vahetu kogemuse võimalust. Aga loo lõpp peaks sünget keskkonda siiski heledamaks muutma.

"Vana Tooma pilgu all"

Etendus algab Neitsitorni ees ja lõpeb Raekoja platsi ääres Matkamajas.

Osa etendust mängitakse õues, palume riietuda vastavalt ilmale!

Tallinna Vanalinna päevade ajal

30. (L), 31. (P) mail ning 1. (E), 2. (T), 3. (K), 4. (N) ja 5. (R) juunil algusega kell 22.00.

Keskaja päevade ajal

8. (K), 10. (R), 11. (L) ja 12. (P) juulil algusega kell 22.00.

PILETIDKuni 30. juunini täispilet 190.-; (üli)õpilased, pensionärid 150.- .

Alates 1. juulist täispilet 220.-; (üli)õpilased, pensionärid 160.-

Osale arutelus

 • loomine.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara