Arvutisõltuvus on diagnoos

Rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis (RHK) diagnoosi "arvutisõltuvus" ei ole, ehkki sellest räägivad juba nii arstid kui lapsevanemad.

üha enam koolinoori nakatav netisõltuvus saab võib-olla kunagi oma isikliku diagnoosi. Praegu kuulub ta määratluse "sõltuvus hasartmängudest" alla.

Sõltuvus saab tekkida ainetest, tegevustest, suhetest, mille järele kujuneb ületamatu tung.

Lastepsühhiaater Kaja Rand tõdeb, et kui seni on laste normaalset õppetööd segavaiks probleemideks kindlustunde puudumine, vähene perspektiiv-motivatsioon, siis kindlalt on nende probleemide kõrval ja tõuseb aina ülespoole arvutisõltuvus. Ta toob näite.

"Vastuvõtule tuleb ema lapsega, kes on oma eluga pidevalt puntras: alailma väsinud, midagi ei jää koolis enam meelde. Ja siis selgub vestlusest, et laps istub lõviosa oma kodusest ajast arvuti ees ja saadab kirju või toimetab jututoas."

Psühhiaater Silvi Vanatoa räägib, et emad kurdavad, et lapsel näiks nagu midagi viga olevat - käsid kompuutri eest tõusta, aga tema muutub eufooriliseks, käitub halvasti ja on tusatujus.

"See lõpmatu tusasus tulebki sellest, et lapsel jääb surfamine netis pooleli, sest vanemad käsivad ära tulla. Õige oleks lastevanematel kehtestada piir. Näiteks kaks tundi võiks olla aeg, millega laps arvestab, siis püüab ta enne kahe tunni möödumist kõik lõpule viia. Pärast pole tal enam põhjust tusane olla," räägib Vanatoa.

Arvutisõltlane nagu muugi sõltlane valetab nii endale kui teistele, leiab alati õigustused. See teeb raskeks ka kalduvuse avastamise, eriti vanematel, kes last usaldavad. Aga netitüdruk või -poiss ei aruta oma probleeme lähedastega, vaid eraldub sotsiaalsest elust. Suurem oht on inimesel libiseda sõltuvusse just kriisisituatsioonis.

Arvutiga kokkukasvanud leiavad kompuutris lähima ja ainsa suhtluspartneri. Arvuti muutub jumalaks, kes vahendab rahuldust, ja põgenemine virtuaalmaailma pakub lõõgastust.

Kergemini tabab arvutisõltuvus neid, kes pole rahul oma välimuse, populaarsusega koolis või kel on suhtlemisraskused. Arvuti kui suhtlemist kergendav vahend rahuldab suhtlemisvajaduse, kuid ei lahenda probleeme. Sõltuvuses on mänguline ja võistluslik moment, kus saab kriitikata proovile panna iseenda võimekuse.

Lapsevanemad peaksid endale teadvustama, et mänguri või sõltlase hing ihkab käegakatsutavat panust õnnele. Ka laps ootab igast tegevusest naudingut ja rahulolu.

Osale arutelus

 • Postimees

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara