Arvutisõltuvus on diagnoos

Rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis (RHK) diagnoosi "arvutisõltuvus" ei ole, ehkki sellest räägivad juba nii arstid kui lapsevanemad.

üha enam koolinoori nakatav netisõltuvus saab võib-olla kunagi oma isikliku diagnoosi. Praegu kuulub ta määratluse "sõltuvus hasartmängudest" alla.

Sõltuvus saab tekkida ainetest, tegevustest, suhetest, mille järele kujuneb ületamatu tung.

Lastepsühhiaater Kaja Rand tõdeb, et kui seni on laste normaalset õppetööd segavaiks probleemideks kindlustunde puudumine, vähene perspektiiv-motivatsioon, siis kindlalt on nende probleemide kõrval ja tõuseb aina ülespoole arvutisõltuvus. Ta toob näite.

"Vastuvõtule tuleb ema lapsega, kes on oma eluga pidevalt puntras: alailma väsinud, midagi ei jää koolis enam meelde. Ja siis selgub vestlusest, et laps istub lõviosa oma kodusest ajast arvuti ees ja saadab kirju või toimetab jututoas."

Psühhiaater Silvi Vanatoa räägib, et emad kurdavad, et lapsel näiks nagu midagi viga olevat - käsid kompuutri eest tõusta, aga tema muutub eufooriliseks, käitub halvasti ja on tusatujus.

"See lõpmatu tusasus tulebki sellest, et lapsel jääb surfamine netis pooleli, sest vanemad käsivad ära tulla. Õige oleks lastevanematel kehtestada piir. Näiteks kaks tundi võiks olla aeg, millega laps arvestab, siis püüab ta enne kahe tunni möödumist kõik lõpule viia. Pärast pole tal enam põhjust tusane olla," räägib Vanatoa.

Arvutisõltlane nagu muugi sõltlane valetab nii endale kui teistele, leiab alati õigustused. See teeb raskeks ka kalduvuse avastamise, eriti vanematel, kes last usaldavad. Aga netitüdruk või -poiss ei aruta oma probleeme lähedastega, vaid eraldub sotsiaalsest elust. Suurem oht on inimesel libiseda sõltuvusse just kriisisituatsioonis.

Arvutiga kokkukasvanud leiavad kompuutris lähima ja ainsa suhtluspartneri. Arvuti muutub jumalaks, kes vahendab rahuldust, ja põgenemine virtuaalmaailma pakub lõõgastust.

Kergemini tabab arvutisõltuvus neid, kes pole rahul oma välimuse, populaarsusega koolis või kel on suhtlemisraskused. Arvuti kui suhtlemist kergendav vahend rahuldab suhtlemisvajaduse, kuid ei lahenda probleeme. Sõltuvuses on mänguline ja võistluslik moment, kus saab kriitikata proovile panna iseenda võimekuse.

Lapsevanemad peaksid endale teadvustama, et mänguri või sõltlase hing ihkab käegakatsutavat panust õnnele. Ka laps ootab igast tegevusest naudingut ja rahulolu.

Osale arutelus

  • Postimees

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara