ÄP restoranitest: Kartulivabariigi esimene kartulisöökla

Kui esimest korda Karja tänaval Kaleva kartulit nägin, olin suisa vaimustunud - hoidke alt, hamburgerlad, kohalik kartul alles näitab teile! Lõpuks ometi on kartulivabariigis kartulisöögikoht!

Pean sissejuhatuseks ütlema, et täidisega küpsekartul on üks mu lemmiksööke, armas roog juba lapsepõlvest. Sõime seda vanaemaga, leivaahjus küpsenud kergelt tahmased kartulid, kõrval vana aja hapukoor, kus lusikas sees püsti seisis ja millesse pisut sibulat hakitud ja soola segatud.

Nii et ootused olid kõrged, seetõttu ka kukkumine valus. Kokkuhoid pole koonerdamine, on eestlased ikka armastanud kinnitada. 19 krooni suure kõhtu täitva kartuli eest ja 9 krooni lisandi eest on praeguses säästuajas tõsiselt võetavad argumendid Kaleva kartuli kasuks otsustamisel. Aga ettevaatust, säästuhinnaga saab kaasa ka säästuteeninduse. Kõigepealt väljaõpetamata teenindaja, kes ei oska ei eesti keelt ega tea toitude kohta midagi ütelda ja saa hakkama ka kassaaparaadiga. Seejärel säästu-soola ja säästu-suhkru - nii suhkur kui sool on pabertorukestes, sellistes, mida lennukieine juurde pakutakse, need aga omakorda plasttopsikutes, millele vildikaga SOOL ja SUHKUR peale kirjutatud.

Ja säästusalati: menüüs on road nimega "sortiment salateid"? ja "supp sortimendis"?. Supp oli tegelikult sealsamas letil potis, aga salatite kohta ei osanud ettekandja öelda, mis sortimendiga tegemist on, viipas jaheleti kahe plastkabi poole. Lauas selgus, et salatil polnud maitset, ega mingit kastet. Tagasi leti juurde, kust soolatorukeste kõrvalt leidsin kaks nimeta klaaskannu, ühes tume, teise hele vedelik. Ehk kõlbavad salatile? Valasin natuke, maitsesin näpuga - jah, üks on õli, teine äädikas. Hiina kapsas oli värske ja veel täitsa krõmps, lisaks paar tomati ja kurgiviilu, nii et koos õli, äädika ja soolaga sai päris maitsva salati.

Sama aga ei saa ütelda kartuli kohta. Teenindaja-tütarlaps segas lahtilõigatud kartulisse tohutu koguse võid, vähemalt priske supilusikatäie, lisaks lusikatäie riivjuustu, kuid kehva kartuli maitset ei paranda isegi või - kartul oli veisine ja maitsetu. Kartulivabariigi kodanikuna teen ma heal ja halval kartulil väga hästi vahet, sellise kartuliga saab kartuliarmastajat ainult narrida. Lisandid olid head, võiks ju ainult nendest eine kokku panna, teinekord võiks proovida.

Säästuhindadega söögikohas ei ole põhjust nuriseda plast- või plekkmööbli üle, las olla. Aga säästetud oli ka ventilatsioonilt, õhk oli raske ja köögilõhnaline. Teemakohaselt ehtisid ruume kartulitemaatikaga fotod - mina sattusin istuma pikkade rustikaalsete kartulivagude kõrvale. Nosisin maitsetut kartulit, üle vagude kõlas reibas hip-hop muusika.

Kas kartuli kõrvale sobiks paremini energiajook Burn, Cappy mahlad, kohv või kali? Valisin kalja kui kohaliku joogi, kuid nüüd olen targem - magus kali kartuli kõrval on justkui sadul sea seljas. Kaljapudel on pooleliitrine, nii et üle poole sellest rändas prügikasti. Kui lõunale kokku kulus ligikaudu 60 krooni, siis kolmandik sellest oli kaljapudeli hind. Nii et parem oleks oma veepudel ligi võtta, kui säästlikku kartulieinet sööma minna.

Toit: 4

Teenindus: 3

Interjöör: 6

Aadress: Suur-Karja 11, Tallinn Telefon: 5907 8913

Avatud: terve ööpäev

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara