Autor: Raamatupidaja.ee • 24. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööõigusega seotud seadusemuudatused 1.juulist

Uue töölepinguseaduse muudatused toovad kaasa mitme teise seotud seaduse ja määruse muudatusi, mis hakkavad kehtima alates 1.juulist 2009.a.

Tänaseks on vastu võetud järgmised seadusemuudatused:

Töötasu alammäära kehtestamine

Töötasu alammäär jääb samaks, mis oli kehtestatud aasta algusest - töötasu alammääraks tunnis 27 krooni ja töötasu alammääraks täistööajaga töötamise korral kuus 4350 krooni.

Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord

Keskmise töötasu arvutamise aluseks võetakse endisel keskmise arvutamise kuule eelnenud 6 kalendrikuu keskmine töötasuna teenitud summa.Eraldi on juttu keskmise töötasu arvutamisest tööpäevatasu maksmisel (prg 3).

Puhkusetasu keskmise arvutamisel lähtutakse töötaja keskmise kalendripäevatasust.

Puhkusetasu ja keskmise töötasu riigieelarvest hüvitamise kord

Määrus reguleerib riigieelarvest puhkusetasu ja keskmise töötasu hüvitamist, s.h lapsepuhkuse puhkusetasu arvutamisel korrutatakse töötaja kasutatud lapsepuhkuse tööpäevade arv 66 krooniga.

Alaealisele lubatud kerged tööd

Alates 13. eluaastast on alaealistele sobivateks töödeks näiteks ravimtaimede korjamine, kuivatamine ja pakkumine, samuti käsitööesemete, näiteks suveniiride valmistamine või abistamine nende müümisel. Seaduse üheksasse punkti mahuvad erinevad põllumajandus- ja kaubandus-teenindusettevõtte tööd jpm.

Töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealise töötamine on keelatud

Eraldi on kehtestatud vabariigi valitsuse määrus, mis loetleb alaealistele ohtlikud tööd, mis on seotud füüsikaliste, keemiliste, bioloogiliste ja tööstuslike ohuteguritega. Samuti on keelatud tööde loetelus näiteks töö metsikute või mürkloomadega ning töö, mis on seotud varisemisohuga jpm.

Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded rasedate ja rinnaga toitvate naiste tööks

Määruses sätestatud töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid kohaldatakse juhul, kui naistöötaja on teavitanud tööandjat oma seisundist. Tööandja nõudmisel peab naistöötaja esitama oma seisundit tõendava arstitõendi. Täpselt on välja toodud tööandja kohustused ohutu töökeskkonna tagamiseks, samuti on loetletud tööd, mida selles seisus naised ei tohi teha.

Teose autoritele makstava tasuga seotud Vabariigi Valitsuse määruste muutmine

Muudetud on rahvaraamatukogudest teose laenutamise eest autorile makstava tasu jaotamise määrad, tasu arvutamise ja väljamaksmise alused ning kord.

Loe lisaks:

Uue töölepinguseaduse kommentaarid

Töölepingu seaduse muutmise seadus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700