2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti hingab ühes taktis

Tänasest pühapäevani kestab Eesti üldlaulu- ja tantsupidu. Laulupidu on jagatud kaheks kontserdipäevaks, tantsupidu toimub kolme etendusena alates tänasest pühapäevani.

Tänavune laulu- ja tantsupidu kannab ühisnimetust ühesHingamine, tantsupeo etendustel on eraldi teemaks meri.

Suurpeost võtab esinejatena kokku osa 905 koori ja orkestrit, 26 430 lauljat ja pillimängijat ning 557 tantsu- ja võimlemisrühma.

Kolm tantsupeo etendust "Meri" toimub "Kalevi" staadionil ning on üles ehitatud kindla teema kohaselt. Keset staadionit kõrgub valge puri, mille ümber liiguvad ning loovad mustreid rahvatantsurühmad.

Süžee järgi algab etendus laeva ehitamisega, millele järgneb meeste merele saatmine ning pärast pikka ootusaega naasmine. Pidu lõpeb "Tuljaku" ning pulmapeoga, viimaseks looks on "Mere pidu". Etendus näitab viimistletud rahvatantsunumbreid tuhandete tantsijate osavõtul.

"Tuljak" kõlab ka laululaval laulukaare all, kus kahe päeva jooksul leiab aset kaks pikka eripalgelist laulupeokontserti.

Laupäevasele kontserdile on kaasatud kõik eesti kutselised koorikollektiivid ning Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Ettekandele tuleb repertuaar nii eesti- kui ka lääne koorimuusika ja vokaal-sümfoonilisest repertuaarist.

Teine päev on traditsioonilisem ning pühendatud eranditult eesti heliloojate loomingule.

Laulu- ja tantsupeo rahvas saab kokku laupäeval traditsioonilises ühises pidulikus rongkäigus Tallinna kesklinnast lauluväljakule.

Esimene ülemaaline laulupidu toimus Tartus aastal 1869 lauluseltsi "Vanemuine" ning Johann Voldemar Jannseni eestvõtul. Esimese tantsupeo ajalugu võib arvestada 1934. aastast, mil leidis aset I Eesti mängude tantsu- ja võimlemispidu. Laulu- ja tantsupidu peetakse iga viie aasta tagant.

fookuses

ühesHingamine: XXV üldlaulupidu Lauluväljakul ja XVIII tantsupidu Kalevi staadionil

3. juuli kl 19 Tantsupeo I etendus 4. juuli kl 11 Tantsupeo II etendus kl 14 Laulu- ja Tantsupeo rongkäik kl 19 Laulupeo I kontsert 5.juuli kell 11 Tantsupeo III etendus kell 14 Laulupeo II kontsert Piletid Tantsupeo üks etendus 300 kr Laulupeo üks kontsert 100/50 kr (üldala pilet) ja 300, 400, 500 kr (istekohad) Lapsele kuni 6 a (k.a) tasuta

 

 

Autor: Kirjutab Äripäev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700