8. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vitamiinid võivad elu ka lühendada

Harri Hemilä, Helsingi ülikooli professor

Andmed C-vitamiini ja seleeni kohta polnud nii ühetähenduslikud, pigem ilmnes seal, et nende võtmisega ei kaasne platseeboga võrreldes mingit kasu.

Analüüsi teinud Kopenhaageni ülikooli teadlane Goran Bjelakovic ütles, et ravimikatsetes kogutud materjal ei tõesta, et inimesed peaksid antioksüdante sisaldavaid preparaate üldse tarvitama. "Pole tõendeid, et C-vitamiinil või seleenil oleks positiivseid või negatiivseid mõjusid," märkis ta.

Kõik toidulisandid, mida liigitatakse antioksüdantide kilda, taandavad näiteks puu- ja juurvilja positiivse mõju, sest imavad endasse ainevahetuse käigus tekkivaid kahjulikke kõrvalaineid, mis kahjustavad rakke ning põhjustavad vananemist.

Kuivõrd puu- ja juurviljade söömise kasulikkuse kohta on piisavalt tõendeid, siis väidab Cochrane'i analüüs, et antioksüdante sisaldavad toidulisandid on kasutud või koguni kahjulikud.

Goran Bjelakovici juhtimisel töötanud rühm hindas 67 juhuvaliku abil valitud kliinilist katset, milles oli osalenud 232 550 inimest. 21 katset oli tehtud tervete peal, ülejäänute puhul oli tegu haigetega, kellele oli pandud kindel diagnoos.

C-vitamiin ei tõrju külmetushaigusi

Igapäevane C-vitamiin ei paku kaitset külmetushaiguste eest, selgus rohkem kui 20 aastat kestnud 11 000 inimese uuringust.

Need, kes võtsid iga päev 200 milligrammi C-vitamiini, põdesid sama palju külmetushaigusi kui need, kes iga päev vitamiine ei võtnud.

Samuti polnud vitamiinidel mõju külmetushaiguse pikkusele ega tõsidusele, kirjutas The Guardian. C-vitamiini külmetushaiguste vastast mõju on promotud 1930ndatest aastatest, mil C-vitamiin avastati. Külmetushaiguste ärahoidmiseks peetakse praegu soovitavaks päevakoguseks 60 mg. Suures klaasis apelsinimahlas on 100 mg C-vitamiini.

Mullu suvel avalikustatud uuring võttis kokku maailmas tehtud 30 varasema uuringu tulemused ning väidab, et vaid need, kes puutuvad kokku tõeliselt proovilepanevate olukordadega - maratoonarid, suusatajad, sõdurid või polaarrändurid - põdesid vitamiini võtmise tulemusel vähem külmetushaigusi.

Mitmed kliinilised uuringud siiski ei kinnita Goran Bjelakovici rühma uurimistöö järeldusi, et vitamiinide tarvitamine tõstab enneaegse surma riski.

Autor: Villu Päärt

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700