20. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saja-aastased vallutavad maailma

Kui kunagi oli üle saja-aastaste inimeste osakaal maailma rahvastikust peaaegu olematu, siis selle sajandi keskpaigaks tõuseb sajandivanuste inimeste arv juba kuue miljonini.

Kui 1950. aastal oli maailmas vaid mõnituhat üle saja aastast inimest, siis praegu on nii vanu inimesi hinnanguliselt juba enam kui 340 000. Selle tulemusena tõuseb rahvastiku mediaanvanus (vanus, millest on sama palju nooremaid kui vanemaid inimesi) paljudes arenenud riikides viiekümne aasta ligi. Kõige rohkem on sajandivanuseid kodanikke Jaapanis ja USA-s, Eestis on üle saja-aastaseid umbes sadakond. Aastaks 2050 kasvab nii vanade inimeste hulk pea kahekümnekordseks, mis muudab üle saja-aastased kõige kiiremini kasvavaks vanusegrupiks maailmas, kirjutas Physorg.

Vanaks elamist soodustab üha kõrgematasemelisem meditsiiniline abi ning tervislikumad toitumisharjumused, mis vähendavad südamehaiguste ja infarktiohtu. Kõrge eluea saavutamist mõjutavad ka geneetilised faktorid ja elustiil, samuti sellised arstid, kes on valmis korralikult ja südamega ravima teiste arstide poolt liiga vanaks peetud patsientide terviseprobleeme.

Aastal 2050. elab kõige rohkem sajandivanuseid inimesi Jaapanis - hinnanguliselt umbes 627 000 inimest ehk ligi protsent rahvastikust. Vananevat ja üha enam abi vajavat elanikkonda silmas pidades on Jaapani robotitootjad üha enam keskendumas koduabilistest robotite väljaarendamisele.

Kui Jaapanis soodustab kõrget eluiga eelkõige tervislik, rasvadevaene dieet, siis Kreekas, Itaalias, Monacos ja Singapuris mõjub inimeste elueale soodsalt kliima. Ka nendes riikides kasvab üle saja aastaste osakaal kiiresti, seda eelkõige naiste hulgas.

USA-s kasvab sajandivanuste inimeste arv 2050. aastaks praeguselt 75 000-lt 600 000-ni. Eelkõige tuleneb see pärast sõda beebibuumi ajal sündinud inimeste sajanda sünnipäeva täitumisest. Selle tulemusena oodatakse USA valitsuse suurenenud kulutusi sotsiaalhoolekandele ja meditsiinile.

Rahvastikuteadlaste hinnangul on 2017. aastal esmakordselt maailma ajaloos rohkem üle 65-aastaseid inimesi kui alla 5-aastaseid lapsi. Sündide väikse arvu tõttu Jaapanis tõuseb jaapanlaste mediaanvanus aastaks 2050 55 aastani, kogu maailmas aga 37 aastani (võrdluseks - aastal 1990. oli mediaanvanus maailmas 24 aastat). Mediaanvanuse tõusu maailmas aeglustavad Lõuna-Ameerika ja Aafrika. Ameeriklaste mediaanvanus on selleks ajaks 39 aastat, mediaanvanuse tõusu USA-s aeglustab sisseränne, samuti üha kasvav ülekaaluliste inimeste osakaal.

Autor: Kirjutab www.novaator.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700