Autorid: Allikas: www.aripaev.ee, aripaev.ee reklaamtekst • 21. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapan silmitsi meduusikatastroofiga

Hiiglaslik meduus on tulnud jälle Jaapani merre, ennustades ennenägematut hävitustööd rannikuküladele ning ähvardades jätta endast maha purustused ja inimkannatused.

Kuigi kõlab nagu ulmejutt, pole see paraku nii. See on tõeline õudusunenägu Jaapani kaluritele, kirjutas CNN. Massiivne mereelukas, keda kutsutakse Nomura meduusiks võib kasvada 1,8 meetri laiuseks ja kaaluda rohkem kui 200 kilo. Teadlased arvavad, et ta on pärit Kollasest merest ja Hiina vetest. 2005. aastast alates juba kolmandal aastal toovad ookeanihoovused neid meduuse Jaapani merre.

Alabama Dauphin Islandi labori merebioloog Monty Williams ütles, et meduusid kasvavad tohutu suureks, kui hoovused neid edasi kannavad. Bioloogi sõnul püsivad meduusid koos grupis ning kui nad triivivad põhja suunas, võivad nad sattuda kalurite võrkudesse. Hiiglaslik meduus on üks 200 meduusiliigist, kuid Nomura meduus on eriline just oma üüratu suuruse poolest.

Ta võib-olla imetlusväärne teadlastele, kuid on hädaohtlik Jaapani ranniku ääres elavatele külaelanikele, kes on näinud nende hiiglaslike olendite destruktiivseid kombeid minevikus. Hiigelmeduusid on jõudnud Jaapani merre ka 2005. ja 2007. aastal ning kuna hiljuti on neid nähtud jälle Jaapani meres, võib karta sel suvel jälle uut invasiooni.

Kui selline meduus satub kaluri võrkudesse, hävitab ta need kiskudes võrkudesse auke ja rikub seetõttu kalapüügi.

Kalamehed kasutavad tihti kulukat võrku, mis venib sadadesse kilomeetritesse. Kui hiiglaslike meduuside parved rebivad neid võrke, võib tulemus olla hävitav. Tavaliselt on selline võrk grupil kaluritel või kaluriküladel ning kui võrk lõhutakse, on see majanduslik häving tervele kogukonnale.

Eelmistest rünnakutest on aga nii palju õpitud, et Jaapani valitsus on paigaldanud hoiatussüsteemid.

Williamsi sõnul pole selge, kuidas ja miks on Nomura meduus viimastel aastatel leidnud oma tee Jaapani merre. On spekuleeritud liigse kalastamise, reostuse ja ookeani temperatuuri tõusu üle, mis võivad vähendada Nomura meduuse jahtivate kalade populatsiooni. Kuid keegi pole päris kindel, nentis merebioloog.

Autor: aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700